Maandag 25/10/2021

Verkiezingen VS

Met deze knock-outstrategie wil Clinton de verkiezingen winnen

Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton. Beeld REUTERS
Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton.Beeld REUTERS

Hillary Clinton zet deze dagen alles op alles om Donald Trumps route naar het Witte Huis te blokkeren door hem te verslaan in minstens een van de vijf staten die hij moet winnen. Verliest Trump dinsdag een van deze 'battleground-staten', dan is zijn kans op het presidentschap vrijwel nihil. Clinton en haar bondgenoten, onder wie president Obama, bezoeken de staten af en aan om het grondwerk te leggen voor deze knock-outstrategie op dinsdag.

Hillary Clinton kreeg steun van zangeres Katy Perry zaterdag in Philadelphia. Pennsylvania is een Democratische staat maar Trump scoort er goed. Hij kan voor een verrassing zorgen door de staat dinsdag van Clinton af te pakken. Hillary Clinton kreeg steun van zangeres Katy Perry zaterdag in Philadelphia. Pennsylvania is een Democratische staat maar Trump scoort er goed. Hij kan voor een verrassing zorgen door de staat dinsdag van Clinton af te pakken.

"Als we gaan stemmen, winnen we North Carolina", aldus Obama zaterdag tijdens een bijeenkomst in Charlotte over de overwinningstactiek van Clinton. "En als we North Carolina winnen, is Hillary Clinton president". Obama voert al sinds donderdag volop campagne in de zuidelijke staat, vooral om zwarte en jonge kiezers naar de stembus te krijgen.

Clintons knock-outstrategie lukt alleen als Trump dinsdag niet voor een grote verrassing zorgt met een Brexit-achtige uitslag, veroorzaakt door een hoge opkomst onder vooral blanke kiezers die in grote getale op hem stemmen. Als de strategie werkt en dinsdag kort na 02.00 uur Clinton wordt uitgeroepen tot winnaar in een van deze cruciale staten, zal de presidentsrace snel voorbij zijn.

Hillary Clinton kreeg steun van zangeres Katy Perry zaterdag in Philadelphia. Pennsylvania is een Democratische staat maar Trump scoort er goed. Hij kan voor een verrassing zorgen door de staat dinsdag van Clinton af te pakken.  Beeld Photo News
Hillary Clinton kreeg steun van zangeres Katy Perry zaterdag in Philadelphia. Pennsylvania is een Democratische staat maar Trump scoort er goed. Hij kan voor een verrassing zorgen door de staat dinsdag van Clinton af te pakken.Beeld Photo News

Behalve op North Carolina, richt Clinton zich deze dagen ook op Florida, Ohio, Nevada, Pennsylvania en New Hampshire. Omdat Trump ze alle vijf moet winnen om president te worden, kan hij dinsdag geen steken laten vallen. Op basis van de huidige peilingen, heeft de Republikein geen kans meer om aan de 270 kiesmannen te komen die nodig zijn voor het Witte Huis als hij eentje verliest. In een landelijke peiling zondag van Fox News stond Clinton op 45 procent en Trump op 43 procent. Het kleine verschil valt echter binnen de foutenmarge.

Clinton op haar beurt heeft aan één van deze staten genoeg om te winnen, zo blijkt uit de laatste berekening van CNN van het Electoral College. Ze kan nu rekenen op maximaal 268 kiesmannen, Trump op 204. In deze berekening is ze voor het eerst onder de 270 kiesmannen gedoken. In andere prognoses is Clintons positie in het Electoral College gunstiger.

Nek-aan-nekrace

Clinton heeft haar vizier vooral gericht op North Carolina vanwege de vele zwarte kiezers. Een kwart van het electoraat hier is zwart. Ze is er nu in een nek-aan-nekrace verwikkeld met Trump. Beide kandidaten stonden zondag in een gemiddelde van diverse peilingen op zo'n 46 procent in deze staat. Clinton hoopt dat een hoge opkomst onder de zwarte kiezers ervoor zal zorgen dat ze de staat wint.

In North Carolina kan nu al worden gestemd. Omdat tot nu toe minder zwarte kiezers hebben gestemd vergeleken met 2012, worden de Obama's nu volop ingezet. Nadat Michelle de staat al eerder bezocht, hield de president twee grote bijeenkomsten in de staat. Op zondag voert hij campagne in Florida.

"Jullie zijn in staat, in North Carolina, om ervoor te zorgen dat hij niet deze baan krijgt", aldus de president in Charlotte over Trump en de noodzaak dat Clinton waakt over zijn politieke nalatenschap. "Maar dan moet je wel gaan stemmen. Ik wil afmaken wat ik ben begonnen." North Carolina heeft 15 van de 538 kiesmannen. De beste manier voor Clinton om Trump te blokkeren is echter door Florida te winnen, de grootste prijs onder de battleground-states met 29 kiesmannen.

Clinton in een lift vlak voor ze in Philadelphia het podium opgaat. In de laatste peilingen staat ze twee tot vier procent voor op Trump.  Beeld REUTERS
Clinton in een lift vlak voor ze in Philadelphia het podium opgaat. In de laatste peilingen staat ze twee tot vier procent voor op Trump.Beeld REUTERS

Schandaal

Ook in Florida is een nek-aan-nekrace gaande. In sommige peilingen staat Clinton hier licht voor met twee procent. De Democraat hoopt dat de grote groep latino-kiezers en het zwarte electoraat op dinsdag het verschil zal maken. Obama won in 2012 Florida maar zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney won North Carolina. Zowel Clinton als Obama zullen zondag campagne voeren in Florida. Een voordeel voor Clinton is dat al 5,3 miljoen kiezers in Florida hebben gestemd, zo'n 40 procent van het electoraat. Een fors deel stemde voor het nieuwe FBI-onderzoek werd aangekondigd naar Clintons e-mailschandaal.

Behalve Obama reizen ook vicepresident Joe Biden, Bernie Sanders, Bill en Chelsea Clinton en vicepresidentskandidaat Tim Kaine door de battlegroundstaten om de knock-outstrategie uit te voeren. Trump, die geïsoleerd is in de Republikeinse partij, heeft alleen running mate Mike Pence, oud-burgemeester Rudy Giuliani en oud-rivaal Ben Carson tot zijn beschikking. Hij bezocht zaterdag vier staten, in de hoop dat hij alsnog voor een verrassing kan zorgen nu hij het momentum heeft.

"We hebben Jay Z niet nodig om arena's te vullen", zei hij sarcastisch over de inzet door Clinton zaterdag van de rapper en diens vrouw Beyonce in Ohio. "We doen het op de ouderwetse manier. En jullie houden ervan wat wij zeggen." Clinton zette zaterdag Katy Perry, Jon Bon Jovi en Stevie Wonder in om meer kiezers naar de stembus te krijgen.

Hak zetten

De andere staten waar Clinton de Republikein een hak kan zetten, zijn minder gunstig voor haar. In Ohio, met 18 kiesmannen na Florida de grootste prijs, lijkt Trump nu aan het langste eind te trekken. In een peiling zou hij nu vijf procentpunt zijn uitgelopen op de Democraat. Ook Nevada dreigt nu in handen te vallen van Trump.

Twee andere staten die Clinton en haar medestanders tot dinsdag bezoeken, Pennsylvania en New Hampshire, zijn toegevoegd aan haar agenda om te voorkomen dat Trump hier voor een grote verrassing zorgt. Trump kan een verlies van een battlegroundstaat immers compenseren door een Democratische staat van Clinton af te pakken, bijvoorbeeld Michigan met 16 kiesmannen. Dat Clinton in de laatste dagen hier campagne moet voeren, duidt er volgens Trumps campagne op dat ze in problemen is in de Democratische staten die ze al lang veilig gesteld had moeten hebben.

Opvallend is ook Bernie Sanders bezoek vrijdag aan Nebraska, een Republikeinse staat die al stevig in handen is van Trump. Nebraska en Maine zijn de enige twee staten die een andere manier hebben van het toewijzen van hun kiesmannen. Wie Nebraska wint, krijgt vier kiesmannen. Maar in de staat is, net als in Maine, ook een kiesdistrict waar nog één extra kiesman kan worden gewonnen. Deze ene kiesman kan cruciaal zijn als de presidentsrace onverwacht spannend wordt en Clinton of Trump op 269 kiesmannen staat. Die ene kiesman in Nebraska of Maine, kan dan een van de twee president maken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234