Donderdag 08/12/2022

AchtergrondVerenigde Staten

Met Deb Haaland komt afstammeling van inheemse Amerikanen in regering

Deb Haaland op een conventie in 2019. Beeld AFP
Deb Haaland op een conventie in 2019.Beeld AFP

De 60-jarige Deb Haaland, afstammeling van inheemse Amerikanen, schopt het tot minister in de Amerikaanse regering. belooft de vertrapten der aarde een stem te geven en het klimaatbeleid van president Trump radicaal om te gooien.

Natalie Righton

Als kind verhuisde Haaland dertien keer en moest ze dus ook dertien keer opnieuw vechten voor haar plek. Het maakte haar strijdbaar. Nu heeft ze een plek weten te bemachtigen in het centrum van de macht. Biden maakte deze week bekend dat zij de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken wordt. In die functie gaat ze meer dan 500 miljoen hectare federaal land overzien, waaronder natuurparken en ‘indianenreservaten’.

De weg naar de top was moeilijk. De hoogste posities in Amerika gaan nog steeds meestal naar blanke mannen van goede komaf. Zij is in alles het tegenovergestelde. Haaland groeide op bij de Laguna Pueblo-stam, leefde als jonge alleenstaande moeder jarenlang in bittere armoede, kwam rond van voedselbonnen en stak zichzelf diep in de schulden om in de avonduren haar rechtenstudie af te ronden.

“Ik heb moeten worstelen zoals veel mensen. Ik betaal nog steeds mijn studieleningen af. Ik weet hoe het is om eten terug te moeten zetten bij de kassa omdat je niet genoeg geld hebt”, zei Haaland eerder. En als krabbelaar word je gauw over het hoofd gezien, betoogt zij, helemaal als je ook nog een kleurtje hebt.

“Het is niet dat we het niet eerder hebben geprobeerd”, zei Haaland eerder tegen TIME over pogingen van andere inheemse Amerikanen om toe te treden tot de hogere politieke regionen. “Ada Deer probeerde het. Kalyn Free probeerde het. En Denise Juneau probeerde het niet lang geleden nog.” Maar alledrie de inheemse vrouwen werden niet gekozen.

Haaland brak het glazen plafond deels al in 2018, toen zij als eerste inheemse vrouw ooit gekozen werd als Congreslid. Maar het hoogste ambt, minister, leek nog een brug te ver. Bijna had Biden haar overgeslagen.

De nieuw verkozen president wilde eigenlijk de blanke Tom Udall als minister van Binnenlandse Zaken. Maar een intensieve lobbycampagne van beroemdheden en inheemse stammen maakte dat Biden niet meer om Haaland heen kon. In een viraal filmpje werd zij geprezen als de persoon die ‘de planeet en onze toekomst zal beschermen’.

Het tekent hoe geliefd Haaland is bij haar achterban. Maar die liefde brengt ook hoge verwachtingen met zich mee. Het is de vraag of ze die kan waarmaken, want in haar portefeuille zitten een paar lastige dossiers.

Nieuw stemgeluid

Haaland wordt als minister van Binnenlandse Zaken onder meer verantwoordelijk voor het onderhandelen met 574 erkende stammen over landrechten en herstelfondsen. Recent nog zijn delen van reservaten afgesnoept door de Amerikaanse overheid en beschikbaar gesteld aan ondernemers. Ook het invoeren van Bidens groene klimaatbeleid zal niet eenvoudig zijn. Onder president Trump werden miljoenen hectares federaal natuurgebied opengesteld voor olie- en gasboringen, boskap en huizenbouw. Die contracten kunnen niet zonder slag of stoot opengebroken worden.

Het spreekt in haar voordeel dat Haaland eerder de controverse niet schuwde om haar punt te maken. In 2018, toen ze aantrad als Congreslid, verscheen ze in traditioneel indianengewaad om haar afkomst te benadrukken, een unicum in de Amerikaanse politiek. Ook als minister wil ze radicaal breken met de heersende mores. Ze belooft leiders van stammen voortaan als gelijke tegemoet te treden. Historici noemen haar ministerschap een keerpunt in de relatie tussen de VS en de inheemse bevolking.

“Een stemgeluid als het mijne is nooit eerder gehoord in het kabinet”, verklaarde ze donderdag na het bekend worden van haar nieuwe positie. “Ik zal fel zijn voor ons allemaal, onze planeet en al ons beschermde land.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234