Dinsdag 26/05/2020

met de voeten in het zand Pure C, Cadzand Voor zoetwaterkapiteins Patyntje, Gent Romantiek van de jaren 20 House of Eliott, Gent maten en makkers

Aan lieflijke of zonnige terrassen aan het water in Vlaanderen geen gebrek. Maar komt er ook lekkers op tafel? Zeven adressen om te watertanden.

Vraag: wie is de vedette van Cadzand, Sergio Herman of de Noordzee? Een ding is zeker: de Noordzee heeft geen sluitingsdagen. Ze is er áltijd, in alle seizoenen, dag en nacht. Dat geldt niet voor Sergio, want hij heeft de teugels van zijn tweede zaak uit handen gegeven aan zijn voormalige rechterhanden Syrco Bakker en Jacco La Gasse. Natuurlijk is het hele concept gerijpt in het hoofd van Sergio. In Pure C (sea, dus) klopt het hart van een Zeeuw die als kind voetbalde op dit strand. De bar met restaurant is volledig gericht op de zee en het terras, dat meteen uitgeeft op de duinen. Een unieke plek zoals je die aan de Belgische kust niet meer vindt. Zand, helmgras, het steeds van kleur wisselende wateroppervlak en de jagende wolken, dat krijg je er gratis bij als je erin slaagt een plaatsje te veroveren. Op het terras is een zitput om bij mooi weer in weg te zinken. Over Pure C zegt Sergio: "Het eten moet hier nét iets meer zijn dan in een andere brasserie. Maar die losse sfeer, die is voor mij belangrijk. Gewoon goed eten en niet te veel gelul. Zoals ik zelf zou willen eten met mijn vrouw en kinderen." Die kinderen houden van de dikke frieten met pikante tomatencompote, of van de Mac Sergio. Grote mensen houden ook van dikke frieten, maar misschien ook van ceviche van makreel met coulis van pequillos, of van Ibéricovarken met bio-tomatenmarinade en campery toast. (AG)

In de zomer is het terras van 't Patyntje, gelegen aan een uitvalsweg van Gent, met uitzicht op de Leie, een populaire trekpleister. Troeven zijn het weelderige groen rondom en de nabijgelegen jachthaven, waar voortdurend witte scheepjes passeren. Het Patyntje is een instituut. De deuren gingen open in 1928, en volgens de stadslegende kwamen sommige Gentenaars hier dertig jaar lang elke week eten. Het was een burgerlijk restaurant, met Frans-Belgische specialiteiten en obers die de fazant van 'Monsieur le Juge' aan tafel kwamen versnijden. Toen eind vorige eeuw het restaurant de boeken sloot, was dat voor veel Gentenaars een klap. Maar kandidaten om het over te nemen stonden niet bepaald in de rij. De villa in koloniale stijl, met zuilengalerij rondom, stond vier jaar leeg, en er waren zware werken nodig. Toch waagde zich iemand aan de klus, en die zal zich dat absoluut niet beklagen. Want het Patyntje is een goed draaiende en levendige brasserie, waar oud en jong zich complexloos mengt. De kaart is een mix van vertrouwd klassiek en hedendaags. Populair zijn de sushi en sashimi, of de huisgemaakte ganzenlever met Coca-Colagelei, maar evenzeer een mergpijpje op toast, of paling in 't groen. Vanaf deze zomer kun je zelfs met je bootje komen, want 't Patyntje heeft een eigen aanlegsteiger. (AG)

Dit is niet het grootste terras, niet het meest glamoureuze en niet het comfortabelste van Gent. Maar wie op zoek is naar de charme van het oude Gent zal dit plekje verkiezen boven de drukkere Graslei. Van de Graslei gesproken: als je toch daar wil zijn, kun je beter een terras aan de overkant kiezen, op de Korenlei, waar je het mooiste uitzicht hebt. De lunch op het terras van het Marriott Hotel is prijs-kwaliteitsgewijs een aanrader. Maar terug naar een bescheidener plekje: The House of Eliott. Nu de werken aan de Oude Vishal afgerond zijn, kun je hier weer volop van het uitzicht genieten. De eigenaars noemden hun restaurant naar een Britse tv-serie die zich afspeelde in de jaren twintig van vorige eeuw. Het interieur van het House of Eliott is volledig in die stijl ingericht, met een schat aan snuisterijen. Een diner op het terras krijgt op een zomeravond meteen een feestelijk tintje, want de grote specialiteit van het huis is kreeft. Ze wordt geserveerd in een driegangenmenu, à la carte bijvoorbeeld op creoolse wijze, met zachte curry, of met paprika, wodka en room. Of in een 'carrousel' van zes verschillende bereidingen. Er zijn ook seizoensspecialiteiten als asperges, visgerechten, maar iets minder keuze in vlees. Dat er geregeld bootjes van de toeristische rederij voorbijvaren, draagt bij tot het vakantiegevoel. (AG)

Zelfs op kalme dagen zit het terras van brasserie-restaurant Rubens meestal goed vol. Op warme dagen staan gasten geduldig aan te schuiven. Alsof andere terrassen langs de Zeedijk minderwaardig zijn en de zon op dit terras net iets aangenamer valt. Rubens creëert meerwaarde met een zeer goede service. Ondanks de bijna permanente drukte. Lekkere burgerkeuken zonder bordgepriegel en een indrukwekkende wijnkaart zijn andere pluspunten. Vooral liefhebbers van Saint-Estèphe of Pauillac zullen zich verwend voelen met respectievelijk Château Haut-Marbuzet en Château Lynch-Bages als prominente vertegenwoordigers. Voor amateurs van garnaalkroketten behoort brasserie Rubens tot een van de beste kustlocaties. Door hun populariteit zijn ze steeds vers gemaakt. Naast een smaakrijke, romige vulling en een krokante korst smaken ze vooral naar meer. Heel wat vaste klanten bestellen trouwens ineens een portie van drie. De chef serveert ook eerstekeus Schots en Iers Angus-rundvlees. Kabeljauwbereidingen scoren eveneens hoge punten. Piepkuiken dat in volle vrijheid heeft kunnen rondscharrelen, verschijnt in minder dan tien minuten goudgeel gebraden op tafel. Snel, lekker en met zicht op zee. (WA)

Het nieuwe Museum Aan de Stroom in Antwerpen heeft geen gebrek aan culinaire aantrekkingskracht: Viki Geunes verhuisde zijn sterrenrestaurant van Mol naar de negende etage van het museum en ook café Storm op de benedenverdieping trekt veel volk. De bar werd opgemerkt door The New York Times, The Economist en het hippe magazine Monocle.

Maar ook voor wie lekker wil terrassen met uitzicht op het prachtige MAS, zijn er adressen te kust en te keur. Café Batavier bijvoorbeeld, het geesteskind van enkele oudgedienden van twee Antwerpse bruine kroegen. Uitbaters Jo Boiy en Cor Michels van 't Waagstuk (aan de Stadswaag) trokken in 2009 samen met Pieter Mullie van het Oud Arsenaal (naast de Stadsschouwburg), naar het Eilandje. Ze zagen het MAS gestaag oprijzen. Buurtbewoners en kantoormensen vonden al snel de weg naar 'hun' Batavier. De menukaart verandert om de haverklap en dat houdt het spannend. Wij genoten van een overheerlijke focaccia. Ruime bierkaart, maar ook de wijn is best genietbaar wat niet van elk terrasje gezegd kan worden. De Batavieren woonden op een eiland daar waar Maas en Waal samenkwamen. Zou Julius Caesar met hen geterrast hebben? (JH)

Rollerbladen, fietsen, wandelen, vliegeren, frisbeeën, een balletje trappen... en daarna uitrusten aan het water in Park Spoor Noord. Bij heerlijk zomerweer plensen de kinderen er in het water. Een voor een stappen ze in een lange kolonne over de minifonteintjes. Aan de kant praten de mensen bij met de voeten in het water, de broekspijpen opgerold. Jong en oud zit op het gezellige terras in de veelkleurige ligstoelen. Onder de parasol of in de zon even mijmeren, weg van de wereld. De mix van totale ontspanning, zon en een mojito kan je het noorden wel even doen verliezen. Dé trekpleister in de groene long midden in de haven, de Seefhoek, Dam en de Stuivenbergwijk is immers de Zomerbar Cargo. Culinair slaat men er de bal zeker niet mis. Vers gebakken pizza, tapas, huisgemaakte sangria, exotische cocktails of een broodje met een slaatje... Zoveel mogelijk bereid met bio- en fairtradeproducten, en voor matige prijzen. Het uitzicht op het landschapspark loont de moeite, er is een mooie speeltuin en lekkere muziek. Elke donderdag en vrijdag zijn er van 18 tot 24 uur deejay-sets in het Cargo Salon. Als de zon het laat afweten, brengen windschermen soelaas. (JH)

Voor de prijs van het mooiste terras aan het water in Vlaanderen is dit gasthof aan de meanderende Leie een grote kanshebber. En dat al meer dan vijfenveertig jaar lang. Een plaatje waar bovendien scherp gekookt wordt. Gasthof Halifax behoort daardoor tot het kleine kransje eetgelegenheden met een natuurlijke feelgoodfactor. Ook op een miezerige regendag schakelt het gemoed bij binnenkomst makkelijk een frequentie hoger. Je hoeft daarvoor niet eens met een eigen motorjacht aan de terraskade aan te meren. Pootjebaden is er net niet bij. De kaart puilt niet uit van creatieve gerechten maar wat de chef te bieden heeft, is constant van hoog niveau. Opvallend is de zorg van de keukenbrigade voor een correcte vleesgaring, wat vandaag in veel etablissementen een zorgpunt is. Ribeye, lendenstuk, côte à l'os, filet of zwezeriken bakt of roostert men hier perfect op een vuur gevoed door eiken- en beukenhout. Ook de grillbereidingen met kreeft en koningskrab zijn prima. Om al dit lekkers met stijl te overgieten is er een intelligent opgebouwde wijnkaart met vlotte slobberwijntjes, feestelijke referenties en grootse kleppers met een aangenaam prijsje. (WA)

n Café Batavier.

n Rubens.

n Cargo.

n Pure C.

n House of Eliott.

n Gasthof Halifax.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234