Dinsdag 17/09/2019

'Met de vinger wijzen is niet genoeg meer'

Een peiling van amper 10 procent en een Antwerps kartel dat nu al beschadigd is. Het zijn symptomen van wat sommigen binnen sp.a omschrijven als overdreven navelstaarderij. 'We blijven hangen in het status quo.'

Steeds hetzelfde doen en toch een ander resultaat verwachten. Volgens Albert Einstein is het de definitie van waanzin. En volgens sommige socialisten is dat ook het probleem van sp.a. Met als resultaat een peiling die opnieuw rond de 10 procent blijft steken. Een pak lager dan de 14,2 procent die de partij van John Crombez in 2014 nog haalde.

"De peiling is spijtig genoeg niet echt verrassend", luidt de harde analyse van de Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). De afgelopen maanden werden de socialisten al geconfronteerd met tegenvallende barometers. "Wat we hieruit kunnen afleiden, is dat we nationaal nog altijd niet kunnen overtuigen."

Geloofwaardig alternatief

Dat de tijdgeest niet meezit, daarover zijn de socialisten het eens. In tijden van angst heeft links het altijd wat moeilijker. En een voorzitterswissel (Crombez nam in 2015 de fakkel over van Bruno Tobback) is niet zaligmakend.

Toch vragen sommigen zich af of de sp.a het geweer van schouder moet veranderen. "Het is vijf voor twaalf. Als het al geen twaalf uur is", zegt een lid van het partijbestuur. "Natuurlijk moeten we aantonen dat deze regering er weinig van bakt. Maar dat is het makkelijke deel van onze taak. We blijven te veel steken in vinger wijzen, terwijl we met geloofwaardige alternatieven moeten komen."

Een parlementslid deelt dezelfde analyse: "De afgelopen jaren dachten we te vaak dat we enkel moesten bewijzen dat de anderen het slecht deden. Dan zou de kiezer automatisch beseffen dat wij het beter doen. Maar zo werkt het niet." De eigen boodschap van sp.a komt onvoldoende uit de verf. "Een deftig pensioen voor iedereen. Dat is een perfect verkoopbaar verhaal. Toch loopt er iets fout."

De oorzaak is een combinatie van stijl en inhoud. "We blijven te veel hangen in het status quo", luidt de conclusie van het parlementslid. "Vaak nemen we regeringsmaatregelen op de korrel door ons druk te maken over details. 'Als we dit een beetje bijschaven, is het oké'. Maar mensen liggen niet wakker van halve procentjes. Wel van de vraag of ze binnen 20 jaar nog een pensioen hebben."

Een ander parlementslid wijst naar de koerswijziging van Crombez. In de nasleep van de schandalen bij de PS legde hij de focus op de deontologische regels binnen zijn partij. Een maatregel die zoveel aandacht opslorpt dat hij tot navelstaarderij leidt. De focus moet terug naar de kiezer. "Die discussie over de mandaten moeten we nu echt wel laten rusten. We moeten dringend werk maken van de opbouw van ons programma voor de verkiezingen van 2019."

Hoewel de positie van Crombez door niemand ter discussie wordt gesteld, plaatsen sommige partijleden wel vraagtekens bij zijn strijdvaardigheid. Onlangs maakte hij er in een interview met De Standaard geen geheim van dat hij niet zeker weet of zijn partij er weer bovenop komt voor de verkiezingen. Een opmerkelijke ontboezeming.

"Dat hij toegeeft dat het niet gemakkelijk is, vind ik goed. Maar het probleem is dat het tweede deel van zijn redenering ontbreekt", klinkt het. "Het deel waarin hij strijdvaardig uitlegt hoe we de situatie gaan keren."

Congres

Alle hoop is gericht op het congres dat sp.a in maart organiseert over de sociale zekerheid. Daar zal de partij een resem inhoudelijke voorstellen lanceren. Zeven maanden voor de lokale verkiezingen van 2018 moet dat congres de sp.a een duw in de rug geven. En zo ook de perceptie voor de nationale verkiezingen in 2019 in het voordeel keren.

Nogal wat partijleden zijn ervan overtuigd dat sp.a zich succesvol kan opwerpen als hét alternatief voor de sociale afbraak. "Het is nog niet te laat", klinkt het hoopvol. "We zijn meer waard dan de peilingen nu aangeven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234