Woensdag 28/07/2021

Column

Met de uitdagingen van morgen verliest iedereen het recht om zich te verstoppen

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De politieke actualiteit volgens politicoloog Carl Devos.

In het overlegcomité beslissen de federale en deelstaatregeringen woensdag over het relancebeleid. Uiteraard staan daarbij politieke belangen op het spel, maar het is niet het moment voor politieke spelletjes. De verzamelde beleidselite draagt woensdag een grote verantwoordelijkheid, die de grens tussen meerderheid en oppositie overstijgt.

Als de berg een competitiviteitsmuis baart is hoongelach gepast. Mocht woensdag de onmogelijkheid blijken om grote beslissingen te nemen, dan is het bewijs voor een gebrek aan collectief leiderschap pijnlijk geleverd. Natuurlijk is relancebeleid in crisistijden moeilijk. Maar dan ook meer dan ooit nodig. Waarom verkiezen wij anders specialisten in algemeen belang en conflictbeheer?

Onze economie moet zo snel mogelijk zo structureel mogelijk verbeterd worden. Want al trekken de donkerste wolken langzaam voorbij, toch blijven heel wat onheilspellende cijfers onze economie typeren. Die moet in goede conditie zijn: onze weerbaarheid zal door budgettair onweer op de proef gesteld worden.

In Knack fileren de hoogleraren Wim Moesen en Herman Matthijs het begrotingsbeleid van Di Rupo I. Hun conclusie is scherp: veel kleine maatregelen leverden versnipperde begrotingen op, zonder veel visie. Slechts 34 procent van de maatregelen slaat op structurele ontvangsten, slechts 19 procent op structurele uitgaven. Volgens de hoogleraren is dat de weg van de minste weerstand, het voor zich uitschuiven van de problemen. Ook voorgangers lieten kansen liggen, maar de volgende regering moet veel problemen oplossen.

In het verkiezingsjaar 2014 mag het tekort 2,15 procent bedragen, tegen 2016 moet het weggewerkt zijn. Na mei 2014 moet ongeveer 8 miljard bespaard worden tegen eind 2015, de deelstaten en lokale overheden moeten hun evenwicht bewaren of bereiken. Terwijl de eerste net nieuwe bevoegdheden krijgen zonder bijhorende middelen en de laatste steeds dieper in de schulden zitten. Van de EU moet minstens 1 procent structureel bespaard worden, zo'n 4 miljard. Ook de staatsschuld, vandaag meer dan 100 procent van het bbp, moet afgebouwd worden naar 60 procent. Die uitdaging noemen beide specialisten 'gigantisch'.

Dat is niet alles. Volgens professor André Decoster zou zelfs een volledige afbetaling van de overheidsschuld de houdbaarheid van de overheidsfinanciën slechts met 15 procent verbeteren. Hét houdbaarheidsprobleem zit, aldus Decoster in De Standaard, bij de toekomstige pensioenen en de gezondheidszorg. We zijn onvoldoende voorbereid op wat komen zal.

We staan voor grote besparingen om de overheidsschulden onder controle te brengen én voor een sterke druk om de uitgaven te doen groeien. Beide moeten gecombineerd worden met een beleid dat onze economie structureel verbetert. De regeringen die dat voor elkaar moeten krijgen zullen sterk aan elkaar moeten hangen en een duidelijke visie op mens en samenleving hebben. Kan ons politiek model dat aan?

Vorige week liet N-VA via haar congresteksten weten hoe zij een en ander wil oplossen. Ze kiest voor een ander model. Vragen, bedenkingen en blinde vlekken blijven, maar N-VA heeft een aantal voorstellen en algemene beleidslijnen op tafel gelegd. Politieke reacties bleven voorlopig uit. Hopelijk brengen partijbureaus daar vandaag verandering in. Het democratisch debat is niet gediend met het doodzwijgen van plannen van de concurrentie.

Met de uitdagingen van morgen verliest iedereen vandaag het recht om zich te verstoppen. Wellicht fluisteren strategen dat voorstellen langs een uitgekiende planning pas tegen mei 2014 gelanceerd mogen worden, dat het nu te vroeg is om slimmigheden te lossen. Ze vergissen zich. De beste campagne is afgelopen nog voor die officieel begint. Wie 'verantwoordelijkheid' voor een kiescampagne reserveert beledigt de kiezer. En is diens vertrouwen niet waard. Het is nu woensdag te doen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234