Zondag 07/03/2021

Opinie

Met de PS riskeren we ons vast te rijden in een beleidsmatig, ideologisch en communautair moeras

Gwendolyn Rutten Beeld Bas Bogaerts
Gwendolyn RuttenBeeld Bas Bogaerts

Gwendolyn Rutten is voorzitter van Open Vld.

Burgers zijn helemaal niet naïef, zoals Bart Eeckhout gisteren schreef. Integendeel, bij de verkiezingen heeft de burger een heldere stem uitgebracht. Een stem voor economische groei. Voor jobs. Voor lagere belastingen. Voor een gezond overheidsbudget en een duurzame toekomst voor onze sociale zekerheid. Het regeerakkoord van Michel I is een zuivere echo van die keuze. Zo hoort dat ook in een democratie.

De sociaal-economische agenda van deze federale regering is er daarom volledig op gericht de groei aan te wakkeren en jobs te creëren. Voor liberalen is die doelstelling ook de toetssteen voor het debat over de fiscale hervorming. Want lagere lasten op arbeid en meer koopkracht voor mensen zijn de sleutels tot meer werkgelegenheid. Hoe meer jobs, hoe meer mensen bijdragen aan welvaart. Met als resultaat: minder uitgaven en meer inkomsten voor de overheid. Voor élke overheid, ook voor de Vlaamse. Dát moet het effect zijn van een goede belastinghervorming.

Allesbehalve 'pervers' dus, zoals Eeckhout suggereerde. Vlaanderen hoeft niet minder inkomsten te vrezen. Als het van Open Vld afhangt, dan zullen het er net méér worden. De taart niet alleen verdelen, maar ze ook groter maken. Daarvan profiteren alle Belgen, ook de Vlamingen.

Het streven naar economische groei ligt ook aan de basis van onze Financieringswet. Sinds de zesde staatshervorming hebben Vlaanderen, Wallonië en Brussel meer fiscale bewegingsruimte dan ooit om een eigen sociaal-economisch beleid te voeren en zo jobs te creëren. Op eigen benen staan maakt Vlaanderen zelfzeker en volwassen. Geen federaal dotatiezakgeld meer. Onnodig om de hand uit te steken om centen te krijgen, maar wel de vrijheid om meer de vruchten van de eigen inspanningen te plukken. Al gaat vrijheid ook altijd gepaard met verantwoordelijkheid. Om een eigen visie uit te stippelen en niet te gauw aan de klaagmuur te staan, bijvoorbeeld.

De houding van Vlaanderen mag daarom wat meer zelfvertrouwen uitstralen. We zijn geen boekhouders maar politici, met visie en ambitie voor ons land en onze regio. Laten we in Vlaanderen de kans grijpen om onze nieuwe bevoegdheden én fiscale autonomie beter te gebruiken. Met een eigen, slimme fiscale hervorming. Een Vlaamse tax shift, zeg maar, gericht op lagere belastingen, met eenvoudige regels en een uitgesproken groene focus. Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom heeft samen met onze regeringspartners de weg getoond. De forse verlaging, vereenvoudiging en vergroening van de schenkingsrechten is goed voor de Vlaming én voor de begroting. Laat het daarom de eerste zijn van vele slimme fiscale hervormingen.

Een reeks waar ook de Vlaamse RSZ-kortingen voor jongeren, 55-plussers en mensen met een handicap toe behoren - kortingen die de federale lastenverlagingen op arbeid versterken en dus jobs in Vlaanderen creëren. Want dát is wat samenwerkingsfederalisme inhoudt: geen veto's of eisen stellen, geen inmenging of blokkering, maar wel elk vanuit de eigen bevoegdheden doelgericht kijken hoe maatregelen elkaar kunnen versterken.

Om al die redenen is de vraag om de federale onderhandelingen over de belastinghervorming onder curatele van de regio's te plaatsen niet juist en niet logisch. Ze brengt ook ongewenste gevolgen met zich mee: bijvoorbeeld dat de PS mee aanschuift om het economische recept van de regering-Michel te bepalen. Dat lijkt me, zeker als het over belastingen gaat, geen goed idee. Het maakt de zaken nodeloos complex en we riskeren ons vast te rijden in een beleidsmatig, ideologisch én communautair moeras. Ik heb respect voor andere meningen, maar vraag ook respect voor de federale bevoegdheden én voor de keuze van de kiezer. Er is geen democratie vermoord, meneer Eeckhout. Ze is springlevend, maar ze is in volle groei. Alleen zo wordt dit federale land stilaan volwassen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234