Maandag 20/03/2023

Reportage

Met de liefde van je leven thuis, dat kan tegenvallen: 12 gouden tips van een ervaringsdeskundige

null Beeld Charlotte Dumortier
Beeld Charlotte Dumortier

Continu in één huis zitten met de liefde van je leven, dat kan tegenvallen. Twaalf gouden tips van een ervaringsdeskundige om het gezellig én romantisch te houden.

Aaf Brandt Corstius

Nog niet zo heel lang geleden zagen veel koppels elkaar doordeweeks bijna niet. Ze werkten beiden fulltime buiten de deur, hadden elk een sociaal leven, gingen ook nog sporten of met anderen op reis – wie weet, troffen ze elkaar bij het ontbijt en het avondeten, maar zelfs dat was niet altijd zo.

Sinds kort is dat voor veel mensen compleet anders; ze zijn samen alleen thuis. Aan het werk, dat vaak wel. Maar toch. Samen. Thuis. De hele dag. Voor weken, of zelfs – het zou zomaar kunnen maanden.

Mensen die met pensioen gaan, merkten het vaak al: zo makkelijk is het niet om van de ene dag op de andere 24 uur per dag met de liefde van je leven op je lip te zitten. Ik heb er al dertien jaar ervaring mee, want mijn man en ik werken allebei thuis en doen alle zorg voor de kinderen zelf. Hier mijn handleiding voor romantisch isoleren. Zodat er op de coronagolf geen scheidingsgolf volgt.

1. Vermijd het meubeleffect

Allebei thuiswerken kan zo gezellig lijken. Je kunt de snobistische koffie drinken waar jullie beiden zo van houden, samen lekker uitslapen, je hoeft niet te bakkeleien over wie de auto mag hebben om naar het werk te rijden en in de lunchpauze (van twee uur) eet je samen een boterham.

Toch is dag in dag uit met je geliefde thuiszitten ook een immens relatierisico: je zou de ander zomaar kunnen gaan zien als een soort collega. De volgende fase is dat je hem gaat beschouwen als een vriendelijk, maar saai huisdier en uiteindelijk zie je elkaar alleen nog maar als meubelstuk. Dat meubelstuk is er altijd, het kán functioneel zijn, het is ook best esthetisch en je hebt het ooit zelf uitgezocht, maar het staat ook regelmatig in de weg.

Dit – het meubeleffect – dien je te vermijden in een relatie. De truc is om ook qualitytime in te lassen, als je zoveel quantitytime met elkaar doorbrengt. In de tijd VC (Voor Corona) ging ik daarom vaak met mijn man koffie drinken in het cafeetje om de hoek. Die koffie konden we thuis ook wel drinken, dat scheelde tijd en geld, maar de kans was groot dat we dat zwijgend achter onze laptop zouden doen, of dat de een ineens naar boven zou lopen omdat de wasmachine piepte. En dat is geen qualitytime. Hand in hand in de koffiebar zitten is dat wél. Vervang nu de koffiebar door een wandeling in het park samen.

Doe iets wat níét werk is, ook geen huishoudelijk werk en ook niet horizontaal netflixen terwijl je door onheilspellende nieuwsberichten scrolt.

2. Besmet je relatie niet met je werk

Heb je net tien collega’s uitgefoeterd via FaceTime omdat ze het begrip thuiswerken per ongeluk hebben opgevat als alle seizoenen Game of Thrones bingen? Draag die ‘energie’ dan niet over naar de keukentafel waar je vervolgens met je man of vrouw een boterhammetje eet. Mocht je even wat werkgerelateerde agressie willen lozen tussen besprekingen met collega’s en huiselijke taferelen, ren dan een blokje om of gil keihard in een hoofdkussen.

3. Doe normale kleding aan

Dit is sowieso een belangrijke overlevingstip voor mensen die nu thuis­werken. Niets is zo comfortabel, maar ook zo onaantrekkelijk, als je grijze huisplunje met gaten erin en kattenhaar erop. Natuurlijk is het aanlokkelijk om dat huispak al die dagen dat je niet naar buiten mag uit de kast te trekken (en erin te slapen, vervolgens in op te staan en er weer in te gaan slapen).

Maar leuke kleding, of in ieder geval normale kleding, een schoongewassen lichaam en fris, gekamd haar zijn belangrijk als je maar met één persoon in huis zit, zeker als die persoon de liefde van je leven is. Denk: representatief. Dat ben je toch ook voor je collega’s? Voor jezelf is het ook best prettig. Al was het maar vanwege dat moment dat je thuis langs een spiegel loopt – dan hoef je geen doodenge kluizenaar met ontploft pluishaar en een Zeeman-joggingbroek te zien.

4. Investeer in een goede koptelefoon die omgevingsgeluid onderdrukt

Mijn man en ik hebben er allebei een. Hij luistert daarmee de hele dag naar de werken van Mahler, ik naar podcasts. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat je kunt luisteren naar wat je wilt zonder de ander ermee lastig te vallen. Een bijkomend voordeel is dat je, terwijl je in dezelfde ruimte bent en altijd moet thuisblijven, toch even naar een eigen parallelle wereld kunt ontsnappen. En ten derde: je hoort de ander even hé-le-maal niet.

5. Praat niet te veel over corona

Hoe spannend en allesbepalend het coronavirus ook is, en hoe groot de behoefte ook om de hele dag als elkaars liveblog te functioneren, het is niet echt romantisch.

6. Houd de maatstaven van de netste persoon aan

In elke relatie is er een netjes en een minder netjes. Of je bent allebei nogal rommelig, maar de een hecht toch net meer aan dingen in een rommelschuif gooien. Het is in een periode van thuiszitten sowieso belangrijk de boel beter op orde te houden dan normaal. En als je daarmee bezig bent, is het een goed idee om de opruimmaatstaven van de netste persoon aan te houden. Het is namelijk meestal zo dat de netste persoon zich blauw ergert als het in zijn ogen een rommeltje is, terwijl er voor de rommeligste persoon geen vuiltje aan de lucht is als het netjes is.

Rommel kan erg lastig voor een ander zijn, maar netheid amper, dat wil ik maar zeggen, dit alles als een niet-subtiele hint aan mijn eigen man.

 Ontsnap naar je eigen parallelle wereld met een koptelefoon die omgevingsgeluid onderdrukt. Beeld Charlotte Dumortier
Ontsnap naar je eigen parallelle wereld met een koptelefoon die omgevingsgeluid onderdrukt.Beeld Charlotte Dumortier

7. Maak je af en toe langdurig uit de voeten

Ik noemde hierboven al het maken van een lange wandeling, hand in hand, om weer te voelen dat je elkaars geliefde bent en niet een willekeurig object in het leven van de ander. Maar soms (nou ja, minstens één keer per dag) is het ook heel goed om jezelf langdurig uit de voeten te maken, zodat de ander je kan missen.

Zelf maak ik momenteel ook veel lange solowandelingen, en ik ga een uur per dag illegaal sporten (spannend! gratis kicks!) in het vanwege corona afgesloten sportpark bij mij om de hoek. Dat doe ik dus zonder mijn man, want dan hoeft hij mij even niet te zien, en ik hem niet, en kom ik met een fris hoofd en vol goede moed terug en blijkt hij ineens verse bagels gebakken te hebben met onze kinderen. Liefdesexplosie.

8. Praktiseer zeer goede wc-hygiëne

Dit spreekt voor zich. Wie de liefde mooi wil houden, moet geen remsporen achterlaten. Dat zeiden de oude Chinese wijsgeren al. En het is sowieso goed om in deze tijden alles constant met Dettol-doekjes, mits voorradig, af te nemen.

9. Verdeel de zorg over de kinderen - strikt

Veel koppels die nu samen thuiszitten hebben liefdesbaby’s, ook wel bekend als kinderen. En die kinderen zitten ook thuis. We hebben nu pas de tweede week achter de rug, maar ik merk al dat het een uitdaging (of hel) kan zijn om kinderen die normaal op school of in de crèche zitten, uren en uren per dag bezig/van het gamen af te houden.

Het is funest voor bijna elke relatie als je samen gaat proberen meester en/of juf te spelen. Maak er een duobaan van en probeer bijvoorbeeld de een vier uur te laten thuisscholen, terwijl de ander vier uur werkt. En dan wisselen. En dan een heel klein glaasje gin-tonic.

10. Richt een erkende en beschermde werkplek in

In de tijd VC kon je nog improviseren met thuiswerk; je ging eens wat typen aan de keukentafel of belde met iemand vanaf de bank terwijl de kinderen om je heen speelden. Dat kan niet als je fulltime thuiswerkt. Mocht je ook maar het kleinste hoekje hebben dat beschikt over een deur die dicht kan, claim die plek dan nu als thuiswerkkantoor. En doe de deur dicht.

Het hoeft echt niets deftigs te zijn: bij ons is het bureau onder de hoogslaper van onze dochter nu een volledig uitgeruste podcaststudio én schrijftafel. De kinderen mogen ons daar niet storen, en wij werken er om de beurt. Als je samen aan een tafel gaat zitten, zul je altijd zien dat de een te hard typt of de ander te luidruchtig belt. Van een collega op je werk kun je dat nog hebben (of ook amper, maar goed), maar van je man of vrouw niet. En bovendien moet je na een dag kantoorergernis dan ook nog samen in een bed gaan slapen. Dat hoeft met een collega meestal niet.

11. Verras de ander met volstrekt atypisch gedrag

Als je al lang samen bent, weet je ongeveer wat je van de ander kunt verwachten en ook wat je niet kunt verwachten: de ander is heel trouw in het vuil buiten zetten, maar leest nooit zijn sms’en. Of: hij vergeet elke avond het nachtslot erop te doen, maar zorgt wel altijd dat de auto vol benzine zit. Dat wankele evenwicht van plussen en minnen laat relaties slagen of falen.

Maar als je de hele tijd thuiszit, niets meer meemaakt en voor al je entertainment van de programmering van Netflix afhankelijk bent, is het best leuk als je op een dag thuiskomt van je ellenlange solowandeling (zie mijn punt over de noodzaak van ellenlange solowandelingen) en dan ineens alle bedden opgemaakt aantreft. Terwijl je man nog nooit in zijn leven een bed heeft opgemaakt. De extase die je dán voelt – je wilt meteen je geloften hernieuwen.

12. Oefen ieder je eigen hobby uit

Dit is dé relatiebehoudstip waarmee pensionado’s, die thuisisoleerders avant la lettre, elkaar al eeuwen om de oren slaan. Als je samen thuis komt te zitten en verder bar weinig om handen hebt, is het zaak om jezelf iets te doen te geven, het liefst iets waar je in je eentje in kunt opgaan, om jezelf en de ander wat ruimte te geven.

Dus terwijl de een vol toewijding uit oude onderdelen een fiets gaat bouwen in de garage, kan de ander (dit is een volstrekt fictief scenario, maar ik droom er wel graag over) bewaarde bergbloemetjes van de vakantie in de Alpen in een mooi boek plakken. Na de hobby-uurtjes lekker je resultaten aan elkaar laten zien, doen alsof je het boeiend vindt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234