Zaterdag 06/03/2021

Opinie

Met de Groenen, Greenpeace en zowat alles wat begint met ‘Gr’, houden we de opwarming niet onder de 2 graden

Protest aan de Belgische kerncentrale in Tihange.   Beeld ANP
Protest aan de Belgische kerncentrale in Tihange.Beeld ANP

Maarten Keulemans is wetenschapsredacteur van de Volkskrant, waar deze bijdrage eerder verscheen.

Net als in België woedt ook in Nederland het debat over kernenergie. Volgens Maarten Keulemans lijken de groene partijen hier iets over het hoofd te zien: de wetenschappelijke consensus.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver hoefde er welgeteld één dag over na te denken. Kernenergie? No way, wat hem betreft, zo stelde hij in een berichtjesreeks op Twitter. Dat was amper een etmaal nadat Arjen Lubach tijdens het televisieprogramma Zondag met Lubach zijn nek uitstak en het opnam voor de omstreden energiewinning uit atoomsplitsing, en VVD’er Klaas Dijkhoff er meteen maar een nucleair proefballonnetje achteraan stuurde.

Wetenschappelijke consensus

Terecht, om zo je twijfels te hebben bij kernenergie. Lubach mag dan gelijk hebben dat kernenergie relatief veilig is – het hoeft maar één keer écht mis te gaan en de poppen zijn aan het dansen. En kernenergie mag inderdaad een CO2-vrije, stabiele en relatief goedkope manier van energieopwekking zijn, de voorstanders stappen wel erg makkelijk over de nadelen heen. Zoals hoeveel tijd en geld het kost om ze te bouwen (en af te breken), en hoe problematisch de winning van grondstoffen vaak is. Plus dat aanhangers de neiging hebben om de voordelen van nieuwe tekentafeltechnieken, zoals kernfusie, zwaar te overdrijven.

Maar op zijn beurt lijkt ook Jesse Klaver iets te vergeten: de wetenschappelijke consensus.

In zijn tussenrapport van vorige maand becijfert het VN-klimaatpanel het IPCC wat er precies nodig is om de internationale klimaatdoelstelling te halen, van 1,5 graad opwarming, en zeker niet meer dan 2 graden. En in al die vingeroefeningen moet de hoeveelheid kernenergie flink omhoog.

Zo moet zelfs in het meest ‘groene’ scenario de hoeveelheid kernenergie met 59 procent omhoog in 2030, en met 150 procent in 2050. In de minst strenge scenario’s, waarbij we de 1,5 graad tijdelijk overschrijden, vervijfvoudigt de kernenergie zelfs. Vervijfvoudigt! En dat is geen VVD-scenario, maar komt boven op de andere maatregelen: tegelijk zou het steenkoolgebruik nagenoeg verdwijnen, en zouden wind- en zonne-energie tot wel verdertienvoudigen.

Interessant is dat die informatie een beetje verstopt staat in het rapport. Kennelijk voelt het IPCC de bui ook wel hangen: shit, we zijn voor ons draagvlak afhankelijk van Groenen en Linksen, en daar is kernenergie hartstikke taboe.

Onzin, betoogt Jesse Klaver op dit punt: zonder kernenergie halen we onze klimaatdoelstelling heus ook wel. Want let maar op, in 2030 hebben we de CO2-uitstoot 49 procent verminderd, via het klimaatakkoord en met windmolens en zonnecellen.

Maar het venijn zit in dat ‘we’. Klaver denkt daarbij, nogal pastoraal, aan Nederland. Terwijl de klimaatdoelstellingen internationaal zijn. Al stoot Nederland vanaf vandaag geen molecuul CO2 meer uit, voor onze internationale klimaatafspraken maakt dat vreemd genoeg niet uit. Daarvoor tellen niet de besparingen van Nederland – maar die van Europa.

Daar zit Klavers denkfout. Bij ‘vijf keer meer kernenergie’ ziet hij er, bij wijze van spreken, al vijf kerncentrales à la Dodewaard of Doel bijgebouwd worden in ons toch al krap bemeten land. Terwijl het er natuurlijk om gaat dat Nederland snel kernstroom moet gaan aanmoedigen, die vervolgens wordt opgewekt in Frankrijk of Oost-Europa. Waarna de markt zijn werk doet en er wellicht ergens in Europa iemand op het idee komt om er kerncentrales bij te bouwen.

Water bij de ideologische wijn

Ik ben persoonlijk helemaal niet zo’n voorstander van kernenergie, voordat u dat nou denkt. Maar in een klimaatrealiteit waar de VVD’er zijn geliefde auto duurder ziet worden, de CDA’er zijn lapje vlees moet verruilen voor een tofuburger en de PvdA’er huurders moet lastigvallen met klimaattoeslagen, mag ook milieuminnend links best eens wat water bij de ideologische wijn doen.

Voorlopig weten we één ding zeker: met de koers van GroenLinks, de Groenen, Greenpeace en nog zowat wat begint met ‘Gr’, houden we de opwarming van de aarde niet onder de 2 graden, en zeker niet onder de 1,5 graad.

Dat is geen politiek of moreel oordeel, maar gewoon de wetenschappelijke consensus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234