Vrijdag 22/10/2021

Met de geloofwaardigheid van Greenpeace gaat het goed, dank u

Greenpeace voerde in 2008 campagne tegen genetisch gemanipuleerde maïs op basis van een onbetrouwbare studie, aldus Dirk Inzé, wetenschappelijk directeur van het Vlaams Instituut Biotechnologie (VIB): ‘Door zwaar in te zetten op ongefundeerde studies brengt Greenpeace het hoogste goed voor een ngo in gevaar: geloofwaardigheid’ (DM 9/4). Michel Genet, directeur Greenpeace België, reageert.

Dirk Inzé maakt zich zorgen over de geloofwaardigheid van Greenpeace en suggereert in één adem aan onze donateurs om aan onze financiële middelen te knabbelen. Niet bijzonder netjes en geen manier om een inhoudelijk debat te voeren, vinden wij.

Laat ons tot de kern van de zaak komen. Inzé zegt: “In het najaar van 2008 kwam het Oostenrijkse ministerie voor Volksgezondheid, de opdrachtgever van de studie, met alarmerende berichten naar buiten. Muizen die generaties lang gevoederd werden met maïs met de nogal steriele naam NK603XMON810 zouden minder nakomelingen krijgen. NK603XMON810 is een maïsvariëteit die een natuurlijk insecticide produceert en weerstand biedt tegen de specifieke onkruidverdelger glyfosaat. Op een of andere, nog onverklaarde manier, zou bij de muizen de vruchtbaarheid worden aangetast”.

Laat ons deze passage goed lezen: wie bestelde de studie? Greenpeace? Neen: het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid. Wie kwam er met alarmerende berichten naar buiten? Greenpeace? Neen: het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid. Wie organiseerde daartoe een persconferentie? Greenpeace? Neen: het ...

Ik begrijp niet hoe het feit dat het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid ‘met alarmerende berichten’ naar buiten komt de geloofwaardigheid van Greenpeace zou kunnen aantasten. We hebben na de “alarmerende berichten” van het Oostenrijkse ministerie onze stelling herhaald dat de vergunning voor de maïsvariëteit NK603XMON810, die drie jaar eerder door de Europese Commissie was verleend, moest worden ingetrokken.

Dat is een inhoudelijke stellingname, waarmee het VIB en Monsanto het wellicht moeilijk hebben, maar die 100 % in de lijn ligt van het wereldwijd erkende voorzorgsprincipe. Als er duidelijke aanwijzingen zijn dat er potentieel een belangrijk probleem is voor de volksgezondheid, dan moet je niet wachten tot verdere studies de dreiging bevestigen, maar is het aangewezen om snel en adequaat een bewarende maatregel te nemen, om te voorkomen dat er zich inmiddels onomkeerbare ontwikkelingen voordoen. Dat heeft Greenpeace in 2008 gevraagd. En dat zouden we vandaag, in dezelfde omstandigheden, opnieuw doen.

Inzé suggereert dat met het intrekken van de studie door de Oostenrijkse autoriteiten ook het debat over de potentiële risico’s van gentechnologie voor de volksgezondheid zou zijn beslecht. Dat klopt niet. Feit is dat er vandaag diverse studies zijn - voor alle duidelijkheid: niet door Greenpeace gefinancierd - die aangeven dat er een potentieel verband bestaat.

Het probleem met de weinige onafhankelijke studies ter zake is dat ze meestal over te korte periodes lopen en te kleine populaties betrekken om definitieve zekerheden te kunnen genereren. Vandaar onze vraag om langlopend, onafhankelijk onderzoek te voeren volgens de wetenschappelijke regels van de kunst. Daarover zijn we het dus eens met Inzé. Tot dan is het geen verstandige keuze om ggo’s in de voedselketen te brengen.

Dit gezegd zijnde, waar Greenpeace zich vooral zorgen om maakt, is de enorm negatieve impact van ggo’s op het leefmilieu. Jammer dat we het daarover vandaag niet konden hebben.

Michel Genet, directeur Greenpeace België

Als er duidelijke aanwijzingen zijn dat er potentieel een belangrijk probleem is voor de volksgezondheid, moet je snel een bewarende maatregel nemen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234