Zaterdag 04/12/2021

Coronacrisis

Met de bomma voor de webcam: door een bezoekverbod bekijken de woon-zorgcentra volop de digitale communicatiemogelijkheden

Woon-zorgcentrum Biezenheem in Bissegem Beeld ID/ Igor van de Poel
Woon-zorgcentrum Biezenheem in BissegemBeeld ID/ Igor van de Poel

Fysieke bezoekjes aan de bomma mogen voorlopig niet meer. Maar als het van Lieven Scheire en zijn ‘makers’ afhangt, gaan we de komende weken allemaal virtueel langs in het woon-zorgcentrum. Ook die centra zelf onderzoeken ondertussen volop de digitale communicatiemogelijkheden.

In het dagelijkse leven is Nicola Dejaeghere treinbestuurder. In zijn vrije tijd is hij een ‘maker’; iemand die graag knutselt en op zoek gaat naar simpele oplossingen voor alledaagse problemen. In die hoedanigheid trok hij gis naar woon-zorgcentrum Biezenheem in de Kortrijkse deelgemeente Bissegem om daar met een paar oude laptops en dito webcams een primitief communicatiesysteem op te zetten. Op die manier kunnen de bewoners de komende weken ondanks het bezoekverbod toch met hun familieleden in de buitenwereld communiceren.

Dejaeghere is slechts een van de makers die gehoor gaf aan de Facebook-oproep van wetenschapsgoeroe Lieven Scheire om op zoek te gaan naar doe-het-zelf-oplossingen voor het nakende communicatieprobleem. “Er zijn natuurlijk al heel wat technologische oplossingen voorhanden om vanop afstand met elkaar te communiceren", vertelt Scheire. “Alleen zijn die niet of nauwelijks aangepast aan de hoogbejaarde gebruikers die ze nu nodig zullen hebben. Dingen als Skype of Facetime zijn veel te ingewikkeld voor wie nog nooit een computer gebruikte.”

Walkietalkies

Ook Anthony Liekens, een van de uitvinders uit het Canvas-programma Team Scheire, zet zijn schouders onder het project. Hij bracht een aantal mede-uitvinders in zijn garage samen om te werken aan goedkope en vooral snelle oplossingen om de communicatie tussen de woon-zorgcentra-bewoners en de buitenwereld te herstellen. “Alle opties liggen open. Van walkietalkies tot babbelboxen. Zolang we die dingen maar snel tot bij de rusthuizen krijgen.”

Want daar zorgt het bezoekverbod voor behoorlijk wat kopzorgen. “Voorlopig gaan we met de telefoon van kamer naar kamer om de bewoners de kans te geven contact met hun familie te hebben”, vertelt Nele Mesure, directeur bewonerszorg van het Roeselaarse woon-zorgcentrum Ter Berken. “We hebben ook Whatsapp-groepen waarmee we foto’s van de bewoners door kunnen sturen naar hun familieleden en ondertussen zijn we volop andere mogelijkheden aan het onderzoeken.”

Alleen mogen die alternatieven niet te arbeidsintensief zijn. Het opzetten van Skype-gesprekken bijvoorbeeld vraagt behoorlijk wat organisatie. Je moet niet alleen de familieleden op het juiste moment voor hun computer krijgen, ook de bejaarden zelf moeten begeleid worden om zo’n gesprek tot stand te brengen. “En het is nog maar de vraag of we daar de komende weken voldoende personeel voor vrij zullen kunnen maken”, zegt Mesure. “Bij al onze personeelsleden wordt twee keer per dag de temperatuur gemeten. Zodra ze koorts hebben of andere symptomen vertonen moeten ze thuisblijven. Met een verminderde personeelsbezetting is het logisch dat we ons eerst op de belangrijke taken zoals eten en wassen concentreren.”

Een van de belangrijkste zaken voor rusthuisbewoners is sociaal contact. Aan Lieven Scheire en zijn ‘makers’ om dat weer te herstellen. Beeld David Legreve
Een van de belangrijkste zaken voor rusthuisbewoners is sociaal contact. Aan Lieven Scheire en zijn ‘makers’ om dat weer te herstellen.Beeld David Legreve

Een eenvoudige tablet

In woon-zorgcentrum De Wingerd in Leuven experimenteren ze al langer met nieuwe communicatiemiddelen. De bewoners maken er gebruik van De Compaan, een vereenvoudigde tablet waarmee ze met één druk op de knop een videogesprek op kunnen zetten. “Momenteel zijn er drie van die toestellen in omloop”, vertelt campusdirecteur Jan Vanwezer. “Maar we hebben er met het oog op de komende weken genoeg besteld om per acht bewoners één tablet te voorzien.”

Een broodnodige investering, vindt professor Patricia De Vriendt (VUB/Arteveldehogeschool), die onderzoek deed naar de levenskwaliteit in woon-zorgcentra. “Een van de belangrijkste zaken voor bewoners is sociaal contact. Activiteiten en bezoek geven kleur aan hun dag. Voor ons lijkt een maandje niet uitgaan al drastisch, maar we kunnen wel nog naar de supermarkt”, zegt De Vriendt. “Stel je maar eens voor dat je een maand niet uit de kamer kan.” Aan Lieven Scheire en zijn makers om daar een mouw aan te passen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234