Verenigde StatenRellen
Met de Bijbel in de hand gooit Trump nog wat olie op het vuur
Terwijl van over de hele wereld de steunbetuigingen aan de familie van George Floyd en de zwarte Amerikanen toestromen, liet Amerikaans president Donald Trump het na om een boodschap van eenheid te verkondigen. Integendeel, hij gooide olie op het vuur.
Het contrast kon niet groter zijn. Terwijl president Trump uitdagend verklaarde dat er niks gebeurd was in Washington en meteen de stad New York de mantel uitveegde omdat ze de Nationale Garde nog niet opgeroepen heeft, probeerde zijn Democratische uitdager Joe Biden wel woorden van verzoening te vinden. Biden belooft, als hij verkozen wordt, “de vlammen van de haat” niet aan te wakkeren en de “raciale wonden die de VS al lang plagen te helen”.
De verklaringen volgen nadat Trump een dag eerder vanuit het Witte Huis de polarisatie in zijn land nog meer op de spits dreef. Hij bestempelde de plunderingen en rellen die de VS al dagen verscheuren als reactie op de moord van de Afro-Amerikaanse man George Floyd als “daden van binnenlands terrorisme”.
“Ik ben jullie president van law and order”, zei Trump. “Ik mobiliseer alle beschikbare federale middelen, zowel burgerlijke als militaire, om de protesten en plunderingen te stoppen, om de vernieling en brandstichting te eindigen en om de rechten van ordelievende Amerikanen – waaronder jullie second amendment rights (het recht om wapens te dragen, PG) – te eerbiedigen.”
Concreet dreigde Trump ermee om het leger in te zetten als de gouverneurs er niet in slagen om het geweld te stoppen en de nationale garde niet inzetten, zoals hij dat heeft gevraagd. “Als de stad of staat weigeren om actie te ondernemen, zal ik het Amerikaanse leger inzetten en het probleem snel oplossen voor hen”, zei hij. De nationale garde is een reserveleger dat onder de staat valt. Het leger is een federale bevoegdheid in de VS.
Na zijn toespraak liet de president zich fotograferen aan de St. Johns Episcopal Church, een kerk vlak bij het Witte Huis die beschadigd was door betogers. Om daar te geraken, dreef de politie betogers uiteen met traangas. Iets wat door verschillende mensen meteen op de korrel werd genomen. “Hij gebruikt het Amerikaanse leger tegen het Amerikaanse volk. Hij gebruikte traangas tegen vreedzame demonstranten en vuurde rubberen kogels af. Voor een foto”, zo tweette Joe Biden.
Meer verdeeldheid
Toch verbaast Trumps absolute gebrek aan verzoenende taal experts niet. “Trump is geen typische politicus”, zegt professor Amerikaanse politiek Herman Matthijs (UGent, VUB). “Hij redeneert enkel: ‘Wat brengt dit op?’ Simpel: de Afro-Amerikaanse bevolkingsgroep heeft in 2016 niet voor Trump gestemd. Hij heeft hen dus eigenlijk niet nodig voor een herverkiezing. Het enige wat Trump hiermee wil bereiken, is de Democraten uit elkaar spelen. In zowat alle steden en staten waar de protesten uit de hand lopen, is een Democratische gouverneur aan de macht. Op deze manier zet hij hen onder druk. Als zij het probleem niet opgelost krijgen, dreigt Trump in te grijpen met het leger.”
Hoort een president niet boven die polarisatie uit te stijgen? “Trump leeft al zijn hele leven van conflict”, zegt Willem Post, Amerika-deskundige van het Instituut Clingendael in Den Haag. “Kijk naar zijn verwijzing naar de wapendracht: die toont dat Trump zich tot zijn eigen achterban richt. Trump is enkel president van het Republikeinse Amerika. Deze president zorgt voor meer verdeeldheid, terwijl je van een president net zou verwachten dat hij voor eenheid zorgt.”