Maandag 10/08/2020
In 'BEL10' nodigt Radio 1 Vlamingen uit om constructieve ideeën aan te reiken die beter samenleven kunnen stimuleren.Beeld VRT/Tom Cornille

Column

Met 'BEL10' toont Radio 1 dat het een unieke rol vervult in het medialandschap

Marktonderzoeker Jan Callebaut en schrijvende medemens Guillaume Van der Stighelen schrijven om beurten een column op vrijdag.

Twee weken positieve energie in de media. Het is eens iets anders. Radio 1 nodigt al twee weken lang Vlamingen uit om constructieve ideeën aan te reiken die beter samenleven kunnen stimuleren. Voor één keer niet meteen met de vinger naar de politiek of andere beschuldigden wijzen, maar wel met elkaar debatteren over wat er beter kan. Er wordt totaalradio gemaakt over de verschillende programma's heen. Elk programmablok draagt met zijn eigen formule en zijn eigen stemmen bij tot een signatuurprogramma.

De luisteraar is geen passief onderdeel van het publiek, maar een echte co-creator zoals dit tegenwoordig heet. Een groep van tien debatteert onderling, confronteert experts en beleidsmakers en wordt zelf becommentarieerd via de sociale media. Tot nu was deze vorm van totale interactie voorbehouden aan entertainment via de verschillende talentenjachten en aan andere relevante bijzaken.

Maximale participatie rond brandende thema's. En... het werkt. Geen beschamende scheldpartijen of slecht geleide gesprekken. Vlaanderen slaagt er duidelijk in om zich uit te drukken met een rijkdom aan ideeën en - aan de klanktonen te horen - een rijke gewestelijke schakering aan achtergronden en profielen.

Radio 1 toont aan dat het op zijn best geen overbodige radiozender is, maar een unieke rol vervult in het medialandschap. Toegankelijkheid en intelligentie hoeven niet elkaars tegenpolen te zijn. Dat dit programma zijn plaats vindt zonder dat er verkiezingen voor de deur staan, pleit voor de makers en de beleidsmensen. Zij hebben het soms moeilijk om hun toegevoegde waarde als breed publieksmedium kenbaar te maken.

Chapeau voor bijdragen zoals die van Chris Van den Abeele. Het vergt veel moed en vertrouwen in je luisteraars en collega's om je zo participatief kwetsbaar open te stellen. Hier maakt men duidelijk wat Radio 1 voor Vlaanderen kan zijn: een open platform waar mensen van allerlei achtergronden elkaar virtueel en reëel kunnen ontmoeten om samen de wereld positief-kritisch aan te sturen. Creatief-constructief debatteren is een kunstvorm die alle ruggensteuntjes kan gebruiken.

Hopelijk wordt dit een jaarlijkse gewoonte om zo de Vlaamse samenleving tegen het licht te houden. Deze 'BEL10' kan op zijn best een audiodocument worden dat editie één vormt van een tijdreeks: 'Waar stonden we anno 2015?' Hoe denken we als samenleving over mobiliteit, democratie en burgerparticipatie, gelijke kansen, milieu en energie, zin van gezin en andere samenlevingsformules, onderwijs, werk, zorg en welzijn, geld en ondernemen?

Er zitten natuurlijk nog groeipijnen in het verhaal. De wet van Uytterhoeven - 'alles kan beter' - is ook hier van toepassing. Men kan nog beter toezien op het vermijden van het te vaak betuttelende 'Radio 1-toontje', de dagflow kan harmonieuzer, de aanpak en opzet kunnen decentraler, de creatieve muzikale bijdragen moeten niet noodzakelijk uit het eigen clubje komen en het is geen wet van Meden en Perzen dat 'werk' en 'leven' elkaars tegengestelden zijn.

Maar ook dat moet Radio 1 voortdurend zijn: kritisch voor zichzelf.

Jan Callebaut.Beeld dm
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234