Portret
Mestgigant met stinkende reputatie
Hij zat in de gevangenis wegens verdenking op moord, heeft vermoedelijk een milieuramp op zijn geweten en kocht een huis van 100 miljoen euro van Donald Trump. Maak kennis met Dmitry Rybolovlev, de schatrijke Rus die na AS Monaco nu ook voetbalclub Cercle Brugge in handen wil krijgen.
Op de Forbes-ranglijst van rijkste mensen ter wereld staat de 50-jarige Dmitry Rybolovlev met 7,3 miljard euro op de 148ste plaats. Voor een hartchirurg is dat goed geboerd, al lijkt niemand te weten of de man ooit iemand heeft geopereerd. Financiële operaties blijken meer zijn ding.
Het begint allemaal in 1990, het jaar waarin Rybolovlev afstudeert. Samen met zijn vader richt hij een bedrijfje op, Magnetics. Papa is ook dokter, hij heeft een therapie ontwikkeld die gebruikmaakt van magnetische velden en de toestellen die hij daarvoor gebruikt gaan ze verkopen. Met succes, want twee jaar later heeft Dmitry Rybolovlev genoeg winst gemaakt om een investeringsmaatschappij op te richten, en vier jaar later een bank. Hij koopt zich ook in bij Uralkali, een grote producent van potas, een grondstof waarmee kunstmest wordt gemaakt.
Nog even en Rybolovlev is een oligarch, het koosnaampje voor de kapitalistische cowboys die heersen over het economische Wilde Westen dat in de ontplofte Sovjet-Unie is ontstaan. Zoals een echte cowboy heeft Rybolovlev ook wapens. Twee ervan worden gebruikt bij de moord op een medebestuurder bij Uralkali, zegt de openbare aanklager. En de dader zegt dat hij niet alleen de wapens maar ook de opdracht van Rybolovlev heeft gekregen. Elf maanden zit hij vast, maar dan wijzigt de kroongetuige plots zijn versie van de feiten en wandelt Rybolovlev als een vrij man de gevangenis uit.
Doelwit voor moordenaars
Hij is nu 29, wordt de grote baas van Uralkali en alsof het geluk ermee is gemoeid, schiet de prijs van potas de lucht in. Op drie jaar tijd maal vijf. De miljoenen stromen binnen. Hij wordt zelf een doelwit voor moordenaars en na een tijdje met een kogelvrij vest te hebben rondgelopen, verhuist hij met zijn gezin naar Zwitserland. Hij zal zich nooit meer zonder bodyguards verplaatsen, altijd rijdt er een escortewagen naast zijn limousine.
In 2006 is er opnieuw een schandaal. Uralkali heeft in Berezniki een opgebruikte mijn met water laten vollopen en als gevolg daarvan duiken overal in de stad verzakkingen op. Twaalfduizend mensen moeten worden geëvacueerd, het kost de staat honderden miljoenen. Het regime van Vladimir Poetin verwijt Rybolovlev gierigheid en nalatigheid en probeert de kosten op hem te verhalen. Op mysterieuze wijze - steun van één minister, wordt gefluisterd - weet hij zich uit die nesten te werken en hij verkoopt Uralkali.
Twee jaar later loopt de zakenman opnieuw in de kijker, eerst met zijn scheiding, dan met de aankoop van een domein in Palm Beach.
In de scheidingsaanvraag schrijft zijn vrouw dat Dmitry "serieel ontrouw" is en op zijn privéjacht "jonge veroveringen deelt met zijn rijke vrienden". Ze voegt eraan toe: "Als mij ooit iets overkomt, is mijn man verdachte nummer één." De Zwitserse rechter heeft blijkbaar met haar te doen en kent haar ruim 4 miljard euro toe. Na beroep wordt dat teruggebracht tot 500 miljoen. Rybolovlev probeert zijn vrouw nog te betichten van diefstal van een diamanten ring van ruim 20 miljoen euro, maar ze kan bewijzen dat het een cadeau was. Uiteindelijk regelen de twee alles in der minne.
In hetzelfde jaar koopt Dmitry een landgoed van ene Donald Trump. Maison De L'Amitié is een kitscherige kast aan het strand van Palm Beach, hij betaalt er 100 miljoen euro voor. Vier jaar eerder had het Trump 40 miljoen gekost. "En ik heb de plek alleen een lik verf gegeven", zegt Trump er niet zonder trots bij.
Wanneer Trump als kersvers president onder vuur komt te liggen voor zijn al dan niet vermeende banden met Rusland zegt hij: "Ik heb maar met één Rus zaken gedaan en dat is die man die ik dat huis in Florida heb verkocht. En die heb zelfs nooit ontmoet."
Kunst en voetbal
Rybolovlev verzamelt niet alleen huizen, hij collectioneert ook kunst. Da Vinci, Gauguin, Rodin, Modigliani, Picasso, Matisse, Rothko ... Samen goed voor 2 miljard euro. Rybolovlev vindt dat hij er te veel voor heeft betaald en laat, na tien jaar nauw samenwerken, zijn kunstdealer oppakken wegens oplichting. Hij heeft de nietsvermoedende man bij hem thuis uitgenodigd en laat hem daar in de boeien slaan. Hij kijkt ijzig toe, iets wat hij naar verluidt heel goed kan. Mensen die hem kennen, zeggen dat hij niet alleen buitengewoon verstandig is, maar minstens zo kil en stil.
Van voetbal houdt Rybolovlev wel. Geregeld neemt hij de privéjet om ergens in Europa een topmatch bij te wonen. In 2011 koopt hij zich in bij AS Monaco, met de toestemming van de Grimaldi's. Het vorstenhuis van Monte Carlo heeft een derde van de aandelen van de club in handen. De voormalige Franse topclub bengelt dan onderaan de tweede klasse. De Rus koopt voor 146 miljoen euro spelers als Falcao, James Rodríguez en João Moutinho, Monaco promoveert en vandaag staat het zelfs aan de leiding in Ligue 1.
In 2016 brengt Football Leaks aan het licht dat Rybolovlev samen met Jorge Mendes, de manager van onder meer Cristiano Ronaldo, Diego Costa en José Mourinho, een schimmige constructie op poten heeft gezet die toelaat dat Mendes bij elke transfer van en naar Monaco meer vangt dan de voorziene commissie. Het voordeel voor Rybolovlev is dat hij een voorkeurspartner wordt van een van de machtigste voetbalmanagers ter wereld.
En nu heeft Rybolovlev zijn oog dus laten vallen op Cercle Brugge. De tweedeklasseclub was zelf op zoek naar een investeerder. Dat ze bij AS Monaco uitkwamen, is wellicht geen toeval. Algemeen directeur van de Franse club is de de Belg Filips Dhondt, en die was ook directeur van Cercle tussen 1994 en 1998. Nadien werd hij manager bij Club Brugge, Zulte-Waregem en Ujpest Dozsa, de Hongaarse club van de zoon van Roland Duchâtelet. In 2012 nam Rybolovlev hem in dienst.
De onderhandelingen met Cercle zijn nog volop bezig. Het kan nog enige weken duren eer de Rybolovlev opduikt in het Jan Breydelstadion.