Woensdag 21/10/2020

Review

Mes & Vork: YuMe in Brussel

© Kris VlegelsBeeld UNKNOWN

Eigenlijk had het nieuwe villarestaurant YuMe in Brussel dé culinaire afsluiter van 2010 moeten worden. Het werd een ezelsdracht. De grensverleggende creatie van sterrenchef Yves Mattagne opende vorige week. Meteen met stip kandidaat voor nieuwkomer van het jaar.

In 2010 werd Yves Mattagne na twintig jaar chef-eigenaar van het Brusselse restaurant Sea Grill dat dankzij zijn expertise en bezieling twee sterren draagt. Grenzeloos maar toch gezond ambitieus krikte hij na de overname het comfortniveau en vooral de looks aanzienlijk op.

Aangejaagd door al die adrenaline kocht hij vorig jaar in het residentiële Sint-Pieters-Woluwe een villa om met een eigentijdse brasserie een andere jongensdroom vorm te geven. De transformatie naar een eetgelegenheid met twee gezichten en sferen nam echter meer tijd in beslag dan verwacht.

Het gebouw van de hand van architect Blomme bevat een aantal geklasseerde elementen waar voorzichtig mee moest worden omgesprongen. Maar tegelijkertijd dragen die ingetogen art-deco-elementen bij tot het unieke karakter van de locatie.

Voor de culinaire invulling die voor ons land grensverleggend is, vond de chef-entrepreneur ten dele inspiratie in Londen. Net zoals in Roka en Zuma (zie ook De Morgen Magazine van 27/11/10) staat in YuMe een robatagrill in een open keuken centraal. Mattagne hoedt er zich echter voor om klakkeloos het keukenconcept van deze restaurants te kopiëren. Integendeel. Hij geeft aan die succesformules meer dan een eigen swing.

YuMe bestaat immers uit twee niveaus. Op de bovenste verdieping vinden we Yu met als ondertitel 'Asian fusion lounge'. Hier kan je aan een bartoog uitgewerkt in chique Japanse acacia of in lekker zittende salontafeltjes kiezen uit fingerfood genre dim sum, gyoza, sushi en tempura. Daarnaast is er een dozijn robatagrillbereidingen die als hoofdgerecht dienen.

Op de gelijkvloerse verdieping bevindt zich Me met als ondertitel 'brasserie chic'. Daar presenteert de chef een kaart met naast Aziatisch geïnspireerde gerechten ook verfijnde brasseriebereidingen als gerookte paling met roerei, gerookte zalm met Brusselse citroenwafel, bouchotmosselen, merg op gegrilde toast, gekonfijte lamsschouder uit de Corrèze met boontjes 'coco de Paimpol', gestoofde rundswangen, tonijntartaar à la Sea Grill en Angus-rundvlees op de robatagrill met frieten of puree. Ze bezorgen liefhebbers van het betere brasseriewerk ongewild keuzestress.

Met zijn Aziatische gerechtjes neemt Yu vlot de maat van de beste oosterse restaurants in ons land. Sashimi van hamachi en tonijn zijn van Sea Grill-niveau en dus van superieure kwaliteit. Begeleidende wakame-salade uit eigen atelier overtuigt door zijn zuiverheid en finesse. Meteen twee karakteristieken die als rode draad door heel de Aziatische kaart lopen.

Ook de maki van nobashigarnaal met avocado en wasabimayonaise brengt ons in Roka-stemming. Verbluffend is tempura van zachte pantserkrabbetjes die dankzij het gebruik van dure maar fijne katoenzaadolie krokant en vetarm gebakken worden. Met zijn verse dim sum waarvoor Mattagne zich in Singapore en Hongkong bekwaamde, zet hij voor ons land een nieuwe standaard.

Van de robatagrill proeven we zacht gekaramelliseerde varkensribbetjes geserveerd met pompoenpitjes, in sake gemarineerde kippenvleugels en met soja gelakte kwartel met gepekelde groentjes. Yves Mattagne droomt al lang van drie sterren. Indien de rode gids eind dit jaar ook voor de gerenoveerde Sea Grill nog voorbehoud blijft maken, kan hij met deze indrukwekkende masterclass misschien toch dat culinair magische getal bereiken. Zijn ambities inschattend, kennen we wel zijn voorkeur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234