Zondag 27/09/2020

Mes & vork: Bon-Bon in Brussel

De hoofdstad charmeert lekkerbekken vandaag vooral met bruisende brasseries. Ook wie culinair vreemd wil gaan, komt makkelijk aan de bak. Om een adres met een eigentijdse, prikkelende keuken te vinden heb je een loep nodig. En dan krijg je Bon-Bon in het vizier.

De 34-jarige Christophe Hardiquest is volgens gewaardeerde Franstalige collega's het grootste keukentalent in de hoofdstad. Een creatief man met rijke productkennis, zin voor smaakcohesie en lef. Groeipotentieel zat en bovendien ambitieus om te groeien. De verhuis naar een chique toplocatie paste in dat plaatje. Bon-Bon zit nog altijd gezellig maar nipt behuisd in een pand in Ukkel. Bistrodecor en sfeer passen perfect bij de buurt en zijn keukenrepertoire.

Alleen voor het prijsniveau kan een mopperkont iets meer comfort verwachten. Merkwaardig genoeg hoor of lees je daar in Franstalige recensies bijna nooit een kritisch woord over. Voor het goedkoopste menu met drie gerechten betaal je 40 euro. Dat valt nog mee. De menu 'Végétal' met vier creaties rond voornamelijk biologische groenten van eigen kweek kost 85 euro. Met een vijf- en zevengangenmaaltijd ben je respectievelijk 105 en 140 euro kwijt.

De eigenlijke kaart omvat vier gerechten. Tijdens ons bezoek konden we kiezen uit Bretonse kreeft (45 euro), Bretonse langoustines (48 euro), zeebaars (50 euro) of Anjouduif (44 euro). Nog even samenvatten: als klant heb je de keuze uit diverse menu's en vier kaartgerechten. Groot was onze verbazing over de restrictie dat we met ons tweeën uit de toch beperkte kaart allebei dezelfde gerechten moesten kiezen. Een beperking die begrijpelijkerwijs geldt wanneer men met zes of meer gasten aan tafel zit. Indien de prijzen van de kaartgerechten laagdrempelig zouden zijn als positief gevolg van een kleine keukenbrigade, zou je in die idee zelfs nog een eind kunnen meestappen. Helaas, de regel van Bon-Bon was voor ons een primeur.

We kozen voor het menu 'Végétal'. De maître verwittigde ons dat deze menu niet strikt vegetarisch is. Iets voor flexitariërs dus. Strikter in de leer was de Franse sommelier die een unieke en zwaar geprijsde Franse wijnkaart overhandigde. Onwetend over wat ons aan vegetale creaties te wachten stond, mocht hij ons best met een paar passende glaasjes verrassen.

De prijs speelde geen rol, als het maar top smaakte, gaven we hem nog mee. Daarvoor had hij naar eigen zeggen niet de juiste referenties en dus stelde hij voor om een fles te kiezen. Nog voor we ook maar iets gegeten of gedronken hadden, zaten we al met een wrang gevoel. Het is een leuk, aanbevelenswaardig en klantgericht idee om een vegetale menu aan te bieden. Maar al die andere beperkingen passen niet meteen in het verwachtingspatroon van de eigentijdse consument die in alle vrijheid gevarieerd wil eten en drinken.

Bon. Dat we niet enkel groenten zouden proeven, bewees al het eerste aperitiefhapje. Een magistraal stukje gefrituurde paling counterde meteen ons chagrijn. Ook met de daaropvolgende gerechtjes toonde Christophe Hardiquest zijn groots talent en passie voor het authentieke smaakproduct. Collega's roemen hem om zijn voorkeur voor terroirproducten en zijn terughoudendheid ten opzichte van moleculaire technieken.

Doorheen ons menu bleek dat hij tal van deze principes (gel, crèmes, schuim,...) goed beheerst, maar ze nog niet altijd helemaal in zijn creaties weet te integreren. Spaghetti van parmezaan was bijvoorbeeld netjes uitgevoerd maar betekende in een compositie rond tomaten geen hoge toegevoegde waarde. Meesterlijk was een compositie rond rode biet en oude comté.

Ook zijn interpretatie van Luikse salade proefde als een gerechtje om in te lijsten en is zeker kandidaat voor één van de fijnste creaties van het jaar. Technisch hoogstaand met een gel van sjalotazijn en traag gegaard varkensbuikspek. De compositie kreeg iets ouderwets lekkers door smaakrijke groene boontjes, verfrissende waterkers en fijne radijsjes. Hardiquest kookt passioneel productgedreven. Zijn gasten verdienen echter minstens evenveel empathie. (Willem Asaert)

Bon-Bon
Karmelietenstraat 93, 1180 Brussel
02/346.66.15
www.bon-bon.be
Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234