Zondag 19/01/2020

Merry Hermanus: 'Het geld kwam niet van Dassault'

Brussel

Belga

Met het voorlezen van het arrest van het Hof van Cassatie op 23 december 1998 is de corruptieaffaire-Dassault niet definitief afgesloten. Merry Hermanus blijft zich sterk maken dat hij op een dag zal kunnen aantonen dat de 500.000 Zwitserse frank die hij in april 1989 in Luxemburg incasseerde, niet afkomstig waren van de firma Dassault. Vier mensen weten zeer goed dat het geld niet van Dassault kwam, zo schrijft Hermanus in zijn boek L' épreuve, dat hij gisteren presenteerde. Maar hij onthulde niet wie die "gulle schenker" dan wel was.

Merry Hermanus, jarenlang een van de spilfiguren van de Parti Socialiste, doet in zijn boek L'épreuve (editions Luc Pire) zijn hele PS-parcours uit de doeken, onder meer in verband met de affaires-Uniop en -Agusta/Dassault. Hij liep in die zaken telkens een veroordeling op door het Hof van Cassatie.

Het onderzoek naar de overheidscontracten die enkele PS-kopstukken in de jaren '80 afsloten met het opiniepeilingsbureau Uniop, dat banden heeft met de Franstalige Brusselse universiteit ULB, begon zo'n tien jaar geleden. Sindsdien kende Hermanus naar eigen zeggen een "echte lijdensweg".

De voormalige kabinetschef, oud-lid van de Brusselse Hoofdstedelijke Raad en voormalig secretaris-generaal van de Franse Gemeenschap werd "in de steek gelaten" na zijn gevangenzetting in 1997 en leverde een "eenzame strijd" in achtereenvolgens de affaires-Uniop en -Agusta/Dassault. "Mijn boek is het relaas van deze twee affaires en van de personages daarin. Het zijn zowel mensen uit de gerechtelijke wereld als PS-leden", aldus Hermanus.

Hermanus spaart zijn lofbetuigingen aan het adres van oud-procureur-generaal Eliane Liekendael en onderzoeksmagistraat Francis Fischer van het Hof van Cassatie niet, maar trekt wel van leer tegen de oud-PS-voorzitters Guy Spitaels en Philippe Busquin. "Ze hebben het niet aangedurfd hun verantwoordelijkheid te nemen in de partijfinanciering van de PS. Als ze die waarheid onder ogen hadden durven zien, zou het misschien zelfs niet tot een proces gekomen zijn", schrijft Hermanus. Tot vandaag blijft Hermanus bij zijn standpunt dat er "geen omkoperij werd gepleegd".

Merry Hermanus schrijft ook vol vertrouwen uit te kijken naar het arrest dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg binnen enkele weken zal uitspreken in het dossier-Uniop. Vijf beklaagden in deze zaak, onder wie Hermanus zelf, hadden in Straatsburg hoger beroep aangetekend tegen hun veroordeling door het Hof van Cassatie.

Hermanus spaart zijn lofbetuigingen aan het adres van Liekendael niet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234