Zondag 16/06/2019

Vluchtelingencrisis

Merkel: "Vluchtelingen moeten na de oorlog terug naar huis"

Zodra de terreurgroep Islamitische Staat verslagen is, moeten de vluchtelingen die in Duitsland verblijven terug naar hun land van herkomst. Dat heeft Angela Merkel vandaag gezegd tijdens een bijeenkomst van de CDU. Als het over de vluchtelingencrisis gaat, spreekt de Duitse bondskanselier steeds duidelijker taal.

Duitsland pakte eerder deze week al uit met een nieuw vluchtelingenbeleid. Zo komen er vijf aparte opvangcentra voor mensen voor wie de asielaanvraag nagenoeg kansloos is, en wordt het recht op gezinshereniging ingeperkt.

De kritiek tegen Merkels aanpak van de vluchtelingencrisis nam de afgelopen maanden sterk toe, zowel binnen als buiten haar partij. Onder andere de massa-aanranding in Keulen speelde daar een rol in. De partijleider van de CSU, Horst Seehofer, dreigde er zelfs mee naar de rechter te stappen als er niets gedaan werd om de instroom van vluchtelingen te stoppen.

Mogelijk is die kritiek een verklaring voor de klare taal die Merkel nu spreekt. In Mecklenburg-Vorpommern stelde de kanselier dat de bescherming die vluchtelingen nu bij voorrang krijgen volgens de Conventie van Genève, op drie jaar begrensd is. "Zodra opnieuw vrede heerst in Syrië en IS verslagen is in Irak, moeten ze terug naar hun land van herkomst, met alle kennis die ze hier hebben opgebouwd."

Bij alles wat op het vlak van integratie te doen is, moet de betrokkenen duidelijk worden gemaakt dat het om een tijdelijke verblijfsstatus gaat, luidde het. Merkel herinnerde eraan dat na het einde van de burgeroorlog in Joegoslavië in de jaren 90 zeventig procent van de vluchtelingen naar de heimat terugkeerde.

Beeld ap

Nauwere samenwerking met Turkije

Om de vluchtelingenstroom aan banden te leggen, rekent Merkel op het bestrijden van de oorzaken waarom mensen hun land ontvluchten, en een nauwere samenwerking met Turkije bij het bewaken van de Europese buitengrenzen. De kanselier blijft ook pleiten voor een solidaire verdeling van de asielzoekers over de Europese lidstaten.

Ophef in Duitsland was er vandaag over een uitspraak van Frauke Petry, voorzitster van de rechtspopulistische conservatieve partij Alternative für Deutschland (AfD). Zij had in een interview met de regionale krant Mannheimer Morgen gesuggereerd dat de politie "in geval van nood" gebruik zou mogen maken van vuurwapens om vluchtelingen te verhinderen via Oostenrijk Duitsland binnen te komen. AfD krijgt in de peilingen momenteel zo'n 13 procent van de stemmen en is daarmee de derde grootste politieke formatie bij onze oosterburen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden