Zaterdag 28/05/2022

Merkel roept Unie op tot krachtige sociaal-economische hervormingen

'Waarom moet ze per se altijd weer dat zwarte pakje aan?', klinkt het in de wandelgangen

'Europa moet zijn vertrouwen terugvinden'

'Als Europa tot een van 's werelds sterkste economieën wil uitgroeien, moet het dringend werk maken van meer arbeidsplaatsen. Alleen zo zal de Unie ook haar sociale model kunnen handhaven.' Dat zei de pas beëdigde Duitse bondskanselier Merkel gisteren in Brussel. Op haar eerste buitenlandse reis vereerde ze behalve de Navo ook de Unie met een bezoek. 'De EU moet weer besluitvaardig worden.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Lode Delputte

Het was Angela Merkels eerste reis naar het buitenland. Naar verluidt anders dan destijds de sociaaldemocraat Gerhard Schröder trok de conservatieve Merkel na haar obligate bezoek aan Parijs (zie onder) niet eerst naar Londen, maar wel naar Brussel. In de wandelgangen van het Europees Parlement en de Commissie probeerden Duitse journalisten, een heel regeringsvliegtuig vol, gisteren een diplomatiek signaal te ontwaren in de spoed waarmee de pas beëdigde Angela Merkel naar Brussel was getrokken.

Merkels boodschap maakte veel duidelijk: de sleutel tot het weer vlot krijgen van de Europese Unie ligt bij de Britten. En dat zal ze vandaag ook aan Tony Blair diets maken. Hij bekleedt momenteel niet alleen het voorzitterschap van de Raad, Groot-Brittannië is het ook dat dwars lag bij de Brusselse top van juni, waardoor de Europese meerjarenbegroting (2007-2013) niet goedgekeurd raakte.

"De nettobetalers moeten ook aan hun trekken komen", waarschuwde Merkel, daarmee het standpunt van Duitsland herhalend dat het land financieel te zwaar aan de Unie bijdraagt, zeker in vergelijking met Groot-Brittannië, dat sinds het Thatchertijdperk belangrijke, in de rest van Europa tot groeiend ongenoegen leidende kortingen geniet. Toch vindt ze dat het probleem van de Britse ristorno's "pas in de eindfase van de onderhandelingen" aan de orde moet zijn.

Merkel, net als bij haar eedaflegging in de Bundestag dinsdag in goede doen, weidde ook uit over de Europese grondwet. "Duitsland houdt aan de tekst vast", garandeerde ze. "De denkpauze die is ingelast beschouwen we niet als een mogelijkheid om hem te wijzigen."

Steeds volgens de nieuwe kanselier is er een duidelijke institutionele regeling nodig om het Europa van de 25 bestuurbaar te houden. "Al willen we op dit moment geen absolute tijdsdruk uitoefenen."

Positieve signalen en tekenen van Europese besluitvaardigheid ziet Merkel alvast in de goedkeuring van de (licht gewijzigde) 'Bolkesteinrichtlijn' over de vrijmaking van de diensten dinsdag, en in de goedkeuring van het Reachpakket over chemicaliën vorige week. "Europa moet zijn vertrouwen terugvinden", vond de bondskanselier. "Europa zal zich pas goed voelen als het zijn zelfbewustzijn terugwint."

Merkel zei ook dat ze het (op apegapen liggende) Lissabonproces, dat van Europa de meest competitieve economie ter wereld moet maken, voortgezet wil zien. "Alleen met een ijzersterke economie zal Europa zijn sociale model kunnen handhaven." Eerder had Commissievoorzitter Barroso gezegd dat "een sterk Europa niet zonder een sterk Duitsland kan, en een sterk Duitsland niet zonder een sterk Europa".

Maar niet alleen de inhoud van Merkels woorden wekte gisteravond aandacht, ook haar stijl. "U hebt duidelijk vorderingen gemaakt", feliciteerde Merkel - ietwat onhandig en tot fiks gelach van de aanwezige journalisten - Commissievoorzitter Barroso met diens overigens best wel keurige Duits.

Barroso moest Merkel, die bepaald niet pünktlich op het persmoment was komen opdagen, ook nadrukkelijk tegenhouden. Ze wou er al vandoor nog vóór de fotografen en cameralui goed en wel een plaatje van haar hadden kunnen schieten. "Ze zal toch nog wat losser moeten leren komen", klonk het hoofdschuddend op de journalistenbanken. "En waarom moet ze per se altijd weer dat zwarte pakje aan?"

"Er waait een andere wind door Duitsland", merkte een verslaggeefster van de Bayerische Rundfunk desgevraagd op. "Of het een positieve wind is? Tja, dat zal echt nog moeten blijken."

Eerder in Brussel had Merkel ook een bezoek gebracht aan het Europees Parlement en aan Navosecretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. Daar luidde haar belangrijkste boodschap dat ze de politiek van haar voorganger Schröder voortzet. Duitsland zal niet deelnemen aan de door de Navo vormgegeven opleiding van officieren in Irak. Voor Angela Merkel is de Navo het belangrijkste politieke forum tussen de VS en Europa en moet het Noord-Atlantische bondgenootschap de eerste partner zijn als er zich een veiligheidsprobleem aandient.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234