Maandag 02/08/2021

Merkel en Trichet spelen blufpoker

Een herschikking van de Griekse schulden is volgens Duits bondskanselier Angela Merkel onvermijdelijk. En liefst moet die schuldherschikking er komen met een belangrijke bijdrage van de privésector. 'De Griekse rekening klopt beter als de privésector mee betaalt', zei ze in een interview. De Europese Centrale Bank en haar voorzitter Jean-Claude Trichet is in alle staten. De ECB vreest voor een nieuwe 'Lehman Brothers'-achtige crisis.

De Duitse televisiezender ARD voelde een jarige bondskanselier zondagavond aan de tand over de schuldencrisis. In het zomerinterview stuurt de Duitse bondskanselier voor het eerst publiekelijk duidelijk aan op een Griekse schuldherschikking, mét bijdrage van de privésector. "De schuldendraagkracht van Griekenland moeten we veilig stellen. En de rekening klopt beter als ook de privésector mee betaalt."

Merkel bezweert dat Griekenland een speciaal geval is. En beklemtoont er over te waken dat andere landen niet in de verleiding zullen komen om op een schuldherschikking aan te sturen, temeer daar de rest van Europa "streng over het Griekse huishouden zal waken". "In Griekenland hebben we een bijzonder probleem, wegens de zeer hoge schuldenlast", klinkt het.

Export redden

De bondskanselier deed ook een inspanning de Duitsers uit te leggen waarom de redding van de euro zo belangrijk is. Als een zure, uitgeregende kiezer uit Merkels geboortestad Hamburg haar voor de voeten werpt "Hoeveel landen moeten wij eigenlijk nog redden?", antwoordt Merkel: "De euro is economisch erg belangrijk voor Duitsland als land. We willen niet per se veel landen redden, maar we willen de euro stabiel houden. Twee derde van onze export gaat naar de Europese Unie."

"De euro is niet als munt in crisis. We hebben een schuldencrisis in de verschillende lidstaten en te grote verschillen in concurrentiekracht. De euro hebben wij als Duitsers heel hard nodig."

Merkel liet ook nog eens duidelijk verstaan dat ze overmorgen pas naar Brussel afreist als een akkoord mogelijk is op de eurotop. Anders blijft ze gewoon in Berlijn. "Ik ga pas naar Brussel als er een akkoord mogelijk is. We moeten duidelijk een signaal uitsturen."

Met de duidelijke oproep naar een Griekse schuldherschikking waarbij de privésector mee in het bad moet, ligt Merkel duidelijk op ramkoers met de Europese Centrale Bank (ECB). Ratingbureaus gaven al duidelijk aan dat zelfs bij een 'vrijwillige' bijdrage van de privésector Grieks schuldpapier het label 'selectieve wanbetaling' zou krijgen.

En gisteren herhaalde voorzitter Trichet in een gesprek met de Financial Times Deutschland dat de ECB bij zo'n wanbetaling niet langer Grieks papier zou aanvaarden als onderpand bij kredieten. Het gevolg is wel dat de ECB dan de facto de Griekse banken én dus de Griekse economie droog zou leggen, met nauwelijks te overziene economische gevolgen.

Beleggers reageren

"De regeringen dragen daar verantwoordelijkheid voor", is het harde oordeel van Trichet, die duidelijk van plan is de blufpoker met Berlijn tot het uiterste te voeren. "De regeringen moeten er dan maar voor zorgen dat het Europees Systeem van Centrale Banken dan voldoende acceptabele zekerheden krijgt."

Beleggers reageerden scherp op de ruzie. Spaans en Italiaans staatspapier werd onverminderd gedumpt.

De Spaanse tienjaarsrente steeg naar 6,37 procent en sluipt zo dichter bij de gevreesde grens van 7 procent. Dat is de facto het peil waarop een land niet meer bij de markten kan aankloppen voor financiering, leerden eerder Griekenland, Portugal en Ierland. Probleem is dat Spanje een schuldenlast torst die groter is dan Portugal, Ierland én Griekenland samen.

Ook Italië - dat met 1.830 miljard euro uitstaande schulden op zijn beurt groter is dan de vier 'PIGS' samen - namen beleggers weer in de tang: ze eisen nu een hoger rendement van 6,03 procent om hun geld voor tien jaar in Italiaans papier te stoppen.

Tegelijk zakte de Duitse tienjaarsrente 5 basispunten naar 2,65 procent, een nieuw dieptepunt. De 'Italië-premie' die beleggers eisen om op lange termijn hun geld aan Rome in plaats van Berlijn toe te vertrouwen, stijgt bijgevolg naar 338 basispunten. Dat is een record sinds de start van de muntunie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234