Zaterdag 28/05/2022

Merelbeekse die middelvinger opstak naar politie-inspecteurs verschijnt voor rechter

Vrouw vervolgd wegens 'fuck you' naar politie

Een vrouw uit Merelbeke moet vandaag voor de correctionele rechtbank in Gent verschijnen omdat ze haar middelvinger had opgestoken naar twee politie-inspecteurs. Het duo maakte een pv op wegens smaad. Zelfs de politievakbond vindt de feiten zeer licht.

Door Kim Herbots

Gent l De vrouw riskeert naast een boete ook een gevangenisstraf. Dat líjkt niet alleen erg overdreven, volgens Patrick Van Parys, directeur van de Oost-Vlaamse Politieacademie is het dat ook.

Over de zaak zelf kon het parket gisteren geen details vrijgeven. Wel bevestigen ze dat de vrouw omwille van de opgestoken middelvinger voor de rechter moet komen. "Ik kan bijna niet geloven dat dat alles is", stelt ook Janpiet Callens van politievakbond Sypol.be. "Voor zoiets wordt heel zelden een pv opgesteld. Voor smaad in het algemeen trouwens. De meeste politiemannen hebben zo'n dikke huid gekweekt dat het meeste van hen afglijdt. Als we voor elke belediging naar de rechter moesten stappen, zaten de rechtbanken vol."

Er zijn nochtans genoeg precedenten die wel tot in de rechtbank geraakt zijn. In het voorjaar van 2008 werd een man vrijgesproken van smaad nadat hij tegen een politiecombi geplast had. Een 22-jarige Dendermondenaar had een half jaar eerder minder geluk toen hij voor de rechter moest verschijnen omdat hij op de achterruit van zijn wagen een sticker met - jawel - een middelvinger geplakt had. Smaad aan de politie, zo oordeelde de rechter en de man moest 1.100 euro betalen. "In sommige gevallen kun je het niet over je heen laten gaan", meent Callens. "Een pv wegens smaad is een stok achter de deur die mijns inziens moet behouden blijven."

De politie, uw vriend

Daar is Patrick Van Parys het niet mee eens. De notie 'smaad' kwam in het strafwetboek in 1867 en is ondertussen volstrekt verouderd, meent hij. "In die tijd speelde het gezagselement duidelijk mee", zegt de directeur van de Oost-Vlaamse Politieacademie. "Tegenwoordig stelt de politie zich meer ten dienste van de gemeenschap. We proberen tijdens de opleiding gesprekstechnieken aan te leren die moeten voorkomen dat de situatie escaleert. Als dat toch gebeurt, dan zou er achteraf bekeken moeten worden hoe de relatie hersteld kan worden. Bedoeling is dat geen enkele burger, zelf al krijgt hij een sanctie, een slecht gevoel overhoudt aan een contact met de politie. De betrachting is om iedereen in te laten zien dat wij ook maar ons werk doen."

Veranderde normen en waarden

Voor een middelvinger of een belediging een pv opstellen vindt Van Parys sowieso overdreven. "Persoonlijk vind ik een pv wegens smaad niet meer van deze tijd. Ik keur beledigingen niet goed maar de normen en waarden zijn nu eenmaal veranderd. Aan een middelvinger moet je niet zo zwaar tillen. Als je bij de politie gaat, weet je dat je je hieraan moet verwachten." Om niet meteen drastische veranderingen te maken, zou Van Parys vooral willen zien dat smaad beter gedefinieerd wordt. "Wanneer een agent op het commissariaat uitgescholden wordt, dan vind ik dat niet meteen smaad", zegt hij. "Anders is het wel als diezelfde agent in het openbaar, bijvoorbeeld in een voetbalstadion, belachelijk gemaakt wordt voor honderden of duizenden toeschouwers."

Callens ziet die noodzaak minder in. "Er zijn filters", zegt hij. "Het parket kan beslissen om te seponeren. Dat gebeurt veel vaker dan dat er vervolgd wordt. En dan is er ook nog de rechter die kan oordelen dat de klacht onterecht was. Op die manier wordt de willekeur van een agent die een slechte dag beleefde en daardoor lange tenen had, ook uitgeschakeld."

Patrick Van Parys (directeur Oost-Vlaamse Politieacademie):

Een pv wegens smaad is niet meer van deze tijd

n Een man steekt zijn middelvinger op naar de politie tijdens de rellen in Anderlecht in mei vorig jaar. Een vrouw uit Merelbeke kreeg een pv wegens smaad aan de broek omdat ze twee politie-inspecteurs op die manier 'beledigde' en moet zich vandaag zelfs voor de correctionele rechtbank van Gent verantwoorden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234