Zaterdag 27/11/2021

Menu van de toekomst: vlees uit muizencellen op een bedje van algen

© tempora Beeld UNKNOWN
© temporaBeeld UNKNOWN

Als de wereldbevolking in hetzelfde tempo blijft aangroeien, is er straks niet genoeg voor iedereen. Al zijn er oplossingen in de maak. In-vitrovlees bijvoorbeeld, of vensterboerderijen. Een tentoonstelling in Brussel bekijkt alle aspecten van onze voeding.

Jeroen Meus en Piet Huysentruyt kunnen het bevestigen: nooit eerder waren we met zijn allen zo geïnteresseerd in koken en eten. Maar de stroom aan boeken en tv-programma's gaat zelden dieper dan de allerlaatste fase: bereiden en opeten. De tentoonstelling Aan tafel! Van akker tot bord, die zopas opende in Tour&Taxis, doet dat wel.

Waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het getransformeerd en getransporteerd? Waarom wordt er in Brussel jaarlijks 15.000 ton niet bedorven voedsel weggegooid? Waarom is er hongersnood in gebieden waar nochtans voldoende grondstoffen aanwezig zijn? Waarom zijn er zo veel te dikke mensen? En wat als we straks met 9 miljard op de aardbol rondlopen? Die en veel andere vragen worden beantwoord met foto's, grafieken, diaporama's, films en interactieve spellen.

Rond een centrale installatie, die de druk van de groeiende wereldbevolking op onze eetgewoonten verbeeldt, liggen vier zalen waar telkens een voedselthema is uitgewerkt: telen, eten, transformeren en dromen. Hoewel de bezoeker heel veel informatie meekrijgt - je moet voor het parcours minstens anderhalf uur uittrekken - is er gezorgd voor gevarieerde technieken om het boeiend te houden.

In een serie schaaltjes met inhoud kun je vaststellen hoe de bodem van Westvleteren verschilt van die in Neerpelt. Twee koelkasten met inhoud laten zien hoe ons dagelijks voedingspakket veranderd is sinds 1950: minder aardappelen, meer vlees, veel meer suiker. Je kunt uitzoeken hoe de prijs van een product is samengesteld (hoeveel procent krijgt de boer, hoeveel gaat naar transport en distributie?). Aan een winkelkarretje met touch screen kun je onderzoeken door welke criteria je je laat leiden bij je aankopen. Je kunt in de supermarkt een maaltijd samenstellen en met de scanner te weten komen hoeveel CO2-uitstoot dat oplevert.

Er is ook aandacht voor het historische en culturele aspect van eten. Mensen uit vier hoeken van de wereld - Europa, VS, Zuid-Afrika en Azië - vertellen hoe hun dagelijkse maaltijd eruitziet. Er een spel om te testen of je een feestmaaltijd zou kunnen bereiden voor gasten van een andere religie, zonder hun eetgewoonten te bruuskeren. Op een scherm vertelt een Indiase Jainkokkin waarom de mensen van haar geloof nooit aardappelen of restjes eten.

Experimenten
Ook de zintuigen worden geprikkeld. In drie cellen wordt de bezoeker uitgenodigd om te eten met andere zintuigen dan met de smaak. Natuurlijk kunnen ook de grote chefs niet ontbreken. Ze zijn aanwezig met hun portret, met menu's en met recepten. Pierre Wynants, Frank Fol en Sang Hoon Degeimbre zijn de peters van de tentoonstelling.

Intrigerend is de afdeling 'dromen', waarin mogelijke oplossingen worden aangekaart om in de toekomst genoeg voedsel voor iedereen te produceren. Hier komen thema's aan bod als landbouw in de stad en verticale landbouw, indoor farming, experimenten om uit stamcellen van muizen in vitro nieuw vlees te kweken. Ook insecten, algen en zeewier openen nieuwe perspectieven. Als tegenwicht voor de ernstige ondertoon zijn er schilderijen en filmfragmenten te zien, oude menu's en kunstwerken met betrekking tot tafelen.

Voor opgroeiende kinderen, die denken dat Kapitein Iglo fishsticks in zijn netten vangt, kan deze tentoonstelling een ogenopener zijn. Voor fans van Komen eten ook.

Aan tafel, tot 3 juni 2012 in Tour & Taxis, Havenlaan 86C, 1000 Brussel, alle dagen open, entree 12 euro

www.expo-aan-tafel.be

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234