Maandag 25/05/2020

Menu Maison de luxe

Jonge, toonaangevende chefs leven zich vandaag uit in het creëren van de best mogelijke omgeving voor hun eetervaringen. Leidraad daarbij is hun creativiteit en goede smaak. Gevoel voor kleur en stijl beperkt zich niet alleen tot het bord, zo blijkt.

Klassevol kraakpand

In een statige dokterswoning in hartje Brugge richtten Joachim Boudens en Gert De Mangeleer hun pop-uprestaurant Yellow in. "Yellow is een speelse, vrolijke kleur en het verwijst ook naar de Carte Jaune, het basislabel van een van onze sponsors, Veuve Cliquot", vertellen de heren. Voor de inrichting kozen ze voor de sfeer van een luxueus kraakpand, of kunstenaarsatelier, zo u wilt. "Omdat we hier maar tijdelijk zitten, vonden we dat er een hoek af mocht zijn." Een groot deel van de inrichting komt van sponsors, "anders was het financieel niet haalbaar. Maar we hebben het subtiel aangepakt." De namen van de sponsors staan op de site en op de menukaart.

Nog tot 31/5, Braambergstraat 10, Brugge, www.yellowbrugge.be.

Waar vroeger Hertog Jan was, komt medio juni een bistro van Boudens en De Mangeleer. Vanaf half juli heropent Hertog Jan op een nieuwe locatie in Zedelgem.

Hip luxueus

We wilden een eenvoudig en puur interieur", zegt Joke Michiel, medezaakvoerster van Souvenir. "Het soort restaurant waar we zelf graag heen zouden willen", vult haar man, de IJslandse chef Vilhjalmur Sigurdarson aan.

Dat het geheel in onze ogen Scandinavisch aandoet, is puur toeval, want het interieur is een mix van allerlei mooie vondsten uit verschillende landen. Voor inspiratie surft Joke graag naar internationale blogs. De stoelen, van het merk Sol y Luna, zag ze zo in een New Yorks restaurant staan. "Het ziet er daardoor wel internationaler uit dan we hier gewend zijn in Ieper."

Gelukkig hebben de Ieperlingen Souvenir snel in hun hart gesloten. Net zoals de originele, overheerlijke keuken van Sigurdarson, die onder meer bij Texture in Londen kookte, maar naar Dranouter trok om bij Kobe Desramaults in de leer te gaan. "Een van de grootste culinaire minds van het moment", volgens Sigurdarson.

Surmont de Volsbergestraat 12, Ieper, 057/36.06.06, eat@souvenir-restaurant.be

Deze zomer werkt Souvenir samen met het Belgische tuindesignlabel Extremis voor hun terras, onder de noemer 'Souvenir Summer Series'.

Upcycling Chic

Josephine's bestaat al een tijdje, maar het interieur is actueler dan ooit: een prima voorbeeld van upcycling. Het verschil tussen upcycling en recycling is dat je, cru gesteld, iets doet met meubels die niemand meer wil hebben. Liefst 95 procent van het interieur hier komt van het Leger des Heils en aanverwanten. "Of uit Wallonië", zegt zaakvoerder Kasper Stuart. "Daar kun je nog hele interieurs vinden." Zo kocht hij een stock oude eetkamerstoelen op. Met een laag witte verf en een nieuw leren kussen zien ze er weer up-to-date uit. Ook de bommazetels in de bar zijn tweedehands. "Hier en daar hebben we de poten vervangen en we hebben ze grondig laten reinigen."

Humor en persoonlijkheid zijn extra troeven bij wie zijn huis wil inrichten volgens de upcyclingtrend. Stuart gebruikt als fervente verzamelaar bijvoorbeeld al zijn trouvailles in zijn interieur. "In de bar staat een collectie oude verstuivers, in het restaurant hangen mijn koekoeksklokken en beneden oude wijsheden uit grootmoeders tijd."

Tips van Stuart: denk niet te veel na en koop dingen die je leuk vindt, ze komen altijd van pas. Of hang bordjes met bommaspreuken in je toilet, lachen verzekerd als er bezoek komt.

Gentplaats 1, Antwerpen.

Vanaf 5 juni verkast Josephine's tijdelijk naar de Boomgaardstraat waar ze een urban park openen, met restaurant en cocktailbar.

Josephine's werkt samen met interieurarchitect Kurt Hereygers van Not before 10.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234