Zaterdag 31/10/2020

Menu in a box uit Lebbeke

Vrolijke feestdagen met familie, een drankje en een hapje of een heus vijfgangendiner. Voor de ene een relaxt feest waarbij ze enkel de voeten onder tafel moeten schuiven. Voor de ander: stress. Maar dat hoeft niet! Met deze tips van doorwinterde thuiskoks kom je zonder kleer- en ego-scheuren de feestdagen door. Of je boekt een van deze helden om bij je thuis te komen koken.

"Met Menu in a Box willen we mensen laten genieten van een gastronomisch diner in hun eigen keuken. Van hapje tot dessert. En seizoensgebonden", vertelt Steven Menu (ja, dat is zijn echte naam!). "Mijn tip? Ik zorg dat mijn menu al vooraf klaar is, zo moet ik op het moment zelf enkel nog opwarmen en dresseren. Een makkelijk gerecht is een goed idee, maar tijdens de feestdagen liever iets dat een eenpansgerecht overstijgt. Eenvoudig te bereiden is een stuk wild, even aanbakken in de pan en dan de oven in. En ondertussen, verwarm je de groenten, puree of frituur je je kroketjes."

Lekker-snel lepelhapje

"Warm aceto balsamico, room en honing op en kruid af met peper en zout. Bak enkele scampi kort aan, doe wat saus op de lepel, leg er een scampi op, werk af met bieslook. Smakelijk!"

Slim shoppen

"Stel je boodschappenlijstje zo samen dat wat er eerst staat ook eerst in de winkel ligt. En laat je vlees/vis vacuum trekken."

Kakemanstraat 23, Lebbeke. Bestel je box met feestmenu om zelf thuis af te werken online, vanaf € 35.

menuinabox.be.

Eindejaarsstress? Niet in de kookpotten

TAKK uit gent

TAKK is het culinaire alter ego van Dick Stockman, waarmee hij vooral vegetarisch en plant-based gerechten bereidt, op locatie. TAKK combineert verschillende veggie gerechten tot een volwaardig menu, waarmee je kennismaakt met de veelzijdigheid van groenten. Dick Stockman - met een verleden in Dorp56, de Vitrine, Foodstorms - heeft verschillende tips om de stress buiten te houden.

Keukentips:

1.Verwarm de oven op tijd voor en zet hem ook niet té vroeg uit. Misschien zijn je gasten zo aan het babbelen dat hun gerecht koud wordt.

2.Vermijd zoveel mogelijk om de oven open en dicht te doen: de temperatuur gaat razendsnel omlaag.

3.Probeer de borden warm te houden. Op een koud bord koelt alles dubbel zo snel af.

4.Je kan je brood ruim vooraf kopen, ongesneden. Wikkel het in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Net voor je aan tafel gaat, besprenkel je het met wat water en stop je het enkele minuten in de oven. Iedereen zal denken dat je het zelf gebakken hebt.

Frisse toetsen vooraf!

"Zorg voor frisse toetsen als je een cocktail shaket en hou het alcoholgehalte laag. Champagne blijft mijn favoriete aperitief: alleen al het ontkurken, heeft iets feestelijks. Een alternatief? Je vindt heel goede Crémant de Bourgogne in de rekken van Lidl; een aantrekkelijke en budgetvriendelijke schuimwijn, die dik in de prijzen is gevallen.

En de BOB's? Dit is een makkelijk lekker non-alcoholisch aperitief: meng 1 flesje Crodino met de helft tonic en 2 à 3 eetlepels frambozen- en appel-diksap. Garneer met limoen- en citroenschijfjes, en serveer met veel ijsblokjes."

TAKK, Dick Stockman, info@takk.be.

De Pommerie uit Sint-Pauwels

De Pommerie is een traiteur & cateringzaak die focust op een lichte en pure keuken, visgerechten en groenten. "Een goede mise-en-place is cruciaal," zegt Karolien, kok bij De Pommerie. Mise-en-place? Voor de keukenleek: de voorbereiding. "Wacht niet tot de dag voor Kerstmis om aan alles te beginnen; vermijd een overvolle winkel, lange wachtrijen aan de kassa, stress en chaos."

Natuurlijke tafel

"Voor de tafel is een eenvoudige tip om je te laten inspireren door de natuur. Denk aan hout, dennenappels, takken, en vooral veel kaarsen. Die maken het helemaal gezellig. Geen kerstballen op tafel, laat die maar gewoon in de boom hangen. Laat op tafel voldoende plaats voor je mooiste kommen vol kleurrijke salades. De tafelschikking is erg belangrijk; er is niets zo vervelend als minutenlang rond je stoel staan draaien, omdat je weet waar je moet zitten. Zet naamkaartjes, en zorg dat je zelf het dichtst bij de keuken zit."

Fingerfood

"Kies voor homemade dips en fingerfood. Maak hummus of een variant met rode biet, ricotta met een vleugje truffel, of avocadocrème, altijd een schot in de roos. Als crackers? Oud brood in stukjes, gedroogde tuinkruiden erop en even in de oven, je kan smullen."

Tafelen met een ziel

"Kies voor rustige en gemoedelijke achtergrondvibes tijdens het eten. Rhythm-'n-blues en soul zijn een winner. Geen Stille nacht, heilige nacht.

Geinsteindestraat 4, Sint-Pauwels.

www.pommerie.be.

Soiree-Congee uit Gent

Na zijn topsportcarrière als roeier stortte Bart Poelvoorde zich op veganistische en gezonde voeding. Vijf jaar achter de potten in het Gentse Avalon leverde een boek op met lekkere biologische, veganistische en vooral haalbare recepten: Grow, Eat, Share. Dat is ook het motto waarmee hij nu door het voedingslandschap trekt onder de naam SoireeCongee. "Het hoeft niet allemaal moeilijk te zijn", aldus Bart. "Eén van mijn favorieten is een toast met boschampignons, hazelnoot en peterselie. Mijn favoriete kitchen-hack? Je groenten roosteren voor je er soep van maakt."

Voorbereiding? Minimaal.

"Je kan alles tot in de puntjes voorbereiden, maar eigenlijk hoeft dat niet. Je kan ook samen met je gasten iets koken. Dat is net zo gezellig."

Wat met het aperitief?

"Iets heel eenvoudigs, maar o zo lekker, is dit recept: doe 1 liter appelslap, 1 liter water en 1 takje lavendel in een weckpot met een waterslot. Laat zeven dagen staan, op kamertemperatuur. Schenk in een glas met veel ijsblokjes. Je zal niet weten wat je proeft."

Londenstraat 42, Gent. www.soireecongee.be.

Op dinsdag ook zuurdesembrood en vegetarische

maaltijden en soep om af te halen.

De Avalonhoeve uit Scheldewindeke

Tine Tomme is al van kinds af gefascineerd door mensen, ecologie en gezond eten. Ze runde 9 jaar het vegetarisch restaurant Avalon, in centrum Gent. Sinds kort werkt ze in de Avalonhoeve in Scheldewindeke, in nauwe samenwerking met de bio-boeren uit de buurt en haalt ze groenten uit de eigen permacultuurtuin." "Als ik iets geleerd heb tijdens de jaren dat ik een restaurant runde, dan toch dit: delegeer. Je kan alles zelf doen, maar tijdens de feestdagen wil je uiteraard zelf iets aan je avond hebben: vraag een van je gasten om de drankjes uit te schenken. Vraag nog iemand anders om de hapjes af te werken. Toon hoe het moet, en de rest volgt vanzelf. Bespaar jezelf de schoonmaak achteraf: kruip met je vrienden of vriendinnen de keuken in om gezellig te kletsen en ondertussen een halfuurtje de vaat te doen."

Hou het simpel

"Ik hou niet van tafels vol decoratie. Een strakke houten tafel, stoffen servetten, eenvoudig bestek en een aantal witte kaarsen, ... dat volstaat. Borden serveer je van uit de keuken. Vermijd ook sterke of overheersende geuren van kaarsen of parfums."

Lekkertip

"Je neemt een bussel salie, doet de blaadjes in afsluitbaar (glazen) potje. Je voegt een snuif zeezout toe en een flinke scheut olie, tot de blaadjes onder staan en je mixt dit tot een gladde puree. Deksel erop en dit kan je een 3-tal weken bewaren in de koelkast. Je kan dit ook doen met andere kruiden, zoals tijm, rozemarijn, look,... Of een mix naar keuze."

Ramp o ramp

"Als iets fout loopt, bel je de hulplijn. Je partner, je beste vriendin of je moeder. Of je schrapt iets van het menu. Of je zet je gasten bij aankomst nog een halfuurtje mee aan het werk zodat je zelf ook mee kan genieten."

Schaperstraat 6, Scheldewindeke.

www.deavalonhoeve.be.

TIP

TIP

TIP

TIP

TIP

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234