Zaterdag 11/07/2020

Mensen

Pierre Chevalier: 'Annemie Neyts hoeft biezen niet te pakken'

Het Zwitserse gerecht vervolgt VLD-kamerlid Pierre Chevalier niet langer voor de oplichtingszaak die hem twee jaar geleden dwong ontslag te nemen als staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. "We zijn er niet in geslaagd de vermoedens die we toen tegen Chevalier hadden hard te maken", verklaarde de Zwitserse onderzoeksrechter. De Zwitsers verdachten Chevalier van medeplichtigheid aan oplichting en misbruik van vertrouwen bij de verkoop van een vliegtuig. Jean-Claude LaCote, een vroegere cliënt van advocaat Chevalier, verkocht in 1997 een Cessna aan de Zweedse zakenman Bo Krusell. Het contract werd afgesloten in het kantoor van Chevalier in Brugge. Krusell betaalde een voorschot, maar het vliegtuig werd nooit geleverd. Een opgeluchte Chevalier vermoedt dat hij het slachtoffer is geworden van een doelbewuste beschadigingsoperatie en wil nu politiek gerehabiliteerd worden.

Het Belgische gerecht zou volgens u opzettelijk foute informatie hebben overgemaakt aan het Zwitserse gerecht. Over welke informatie gaat het?

Chevalier: "Ik zou bijvoorbeeld moeten hebben geweten dat die man (bedoeld wordt Jean-Claude LaCote, GT) een gekwalificeerde oplichter was. Uit het dossier dat ik mocht inkijken, bleek echter dat hij een blanco strafblad had. Hij werd pas in juni 1999 voor het eerst veroordeeld in België. Daarnaast zijn er nog andere feitelijke elementen die fout werden doorgegeven. Ik vind dit vrij verregaand: er werd met opzet onjuiste informatie verspreid."

Door wie? Welke Belgische magistraten zijn daarvoor verantwoordelijk?

"Dat wil ik rustig uitzoeken. Een intern onderzoek bij het gerecht lijkt me aangewezen. Blijkbaar gebeurde dit alles met een bepaalde bedoeling."

U vermoedt een georchestreerde operatie?

"Ik geloof niet in complotten, maar dit leek inderdaad op een operatie beschadiging."

U verwacht dat het onderzoek van het Brusselse parket, dat in het verlengde van het Zwitserse gerecht een onderzoek begon naar mogelijke medeplichtigheid bij het witwassen van zwart geld van LaCote, eveneens met een sisser zal uitlopen?

"Nog zoiets. Ik heb via de pers vernomen dat het Belgische gerecht een onderzoek was begonnen. Ik ben nooit onder verdenking gesteld, ik ben zelfs nooit verhoord. Vanzelfsprekend ben ik bereid om desgevraagd alle mogelijke uitleg te verstrekken."

Wat betekent een politieke rehabilitatie voor u?

"Dat ik mijn werk kan doen waarvoor ik verkozen werd en dat ik graag doe, hoewel ik sommigen blijkbaar op de zenuwen werk. Rehabilitatie zie ik niet onmiddellijk in termen van een ministerambt. Ik zit zeker niet te smachten om opnieuw minister te worden en ik heb in het verleden bewezen dat ik me niet vastklamp aan mandaten."

U wilt dus niet terugkomen als staatssecretaris voor Buitenlandse Handel?

"Als de kiezer dat wil, eventueel wel. Maar laten we eerst de verkiezingen afwachten. Ik eis niets en ik wil niemand schade berokkenen. Annemie Neyts (die Chevalier op 11 oktober 2000 opvolgde als staatssecretaris, GT) moet dus niet onmiddellijk haar biezen pakken."

Stel dat u wordt gevraagd om minister te worden, blijft u dan bestuurder van de groep-Forrest?

"Uiteraard niet. Dat is totaal onverenigbaar." (GT)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234