Dinsdag 17/05/2022

Mensen

Conservatieve Sánchez de Losada nieuwe president van Bolivia...

Vandaag wordt de 72-jarige conservatieve politicus Gonzalo Sánchez de Losada voor de tweede keer beëdigd als president van het Zuid-Amerikaanse Bolivia. Het Boliviaanse Congres verkoos Sánchez de Losada zondagavond met absolute meerderheid tot president, nadat hij bij de presidentsverkiezingen van 30 juni niet voorbij de drempel van 25 procent van de stemmen was geraakt. Evo Morales, de cocaboer van de links-inheemse MAS-partij (Movimiento al Socialismo) die in juni verrassend tweede eindigde, moet terug naar af.

De congresleden van de traditionele partijen gaven Sánchez de Losada 84 stemmen, tegen 43 voor Morales. Eerder, tussen 1993 en 1997, was Losada al een keer president, een mandaat waarvan de Bolivianen zich vooral de neoliberale hervormingen herinneren. De in de VS opgeleide steenrijke mijnexploitant en zakenman opende de Boliviaanse economie toen voor buitenlandse investeringen, toonde zich voorstander van de integratie van zijn land in de omstreden Free Trade Area of the Americas (FTAA), sloot een vrijhandelsakkoord met Mexico en vatte de privatisering aan van de nationale luchtvaartmaatschappij, van het telefoonnetwerk en van de olieontginning. Zagen Bolivia's macro-economische prestaties er in die jaren niet slecht uit, voor de bijna 70 procent armen, hoofdzakelijk leden van 's lands inheemse bevolkingsgroepen, werden de levensomstandigheden alleen maar slechter.

Evo Morales, de inheemse cocaboer die het opgenomen had tegen de grotendeels door Washington opgelegde en gefinancierde War on Drugs in Bolivia en voor de traditionele en erg cultuurgebonden cocateelt, ziet zich het presidentschap dus door de neus geboord. "De neoliberalen, de kampioenen van de corruptie, hebben zich verenigd om de eerbare inheemse bevolking, de arbeiders en studenten te bestrijden", reageerde hij na het uitbrengen van zijn stem. Volgens Morales, die Washington een doorn in het oog was en wiens verkiezing de VS de voorbije maanden met alle diplomatieke en paradiplomatieke middelen probeerden te voorkomen, treedt met Gonzalo Sánchez de Losada eens te meer een vertegenwoordiger van de blanke maatschappelijke bovenlaag aan.

Een bondgenoot en naamgenoot van Morales, MAS-parlementslid Manuel Morales, maakte zich na afloop van de zitting sterk het de nieuwe president niet makkelijk te zullen maken: "Er blijft geen andere weg dan die van een bloedige revolutie, net wat we eigenlijk wilden vermijden." (LD)

... Álvaro Uribe Vélez treedt aan in Colombia

In Colombia wordt morgen intussen Álvaro Uribe Vélez (49) beëdigd. Uribe, de zoon van grootgrondbezitters uit de buurt van Medellín, werd op 26 mei in één beurt tot president verkozen. Zijn overwinning dankte de aan Harvard afgestudeerde jurist aan zijn voornemen om een einde te maken aan de vier decennia oude burgeroorlog in het land, een conflict dat jaarlijks zo'n drieduizend rechtstreekse en tien keer zoveel onrechtstreekse slachtoffers maakt.

Maar de mano dura ('harde hand') die hij zijn 40 miljoen landgenoten heeft voorgehouden, en waarmee hij vooral korte metten hoopt te maken met de linkse Farc- en ELN-guerrilla's, heeft hem bij tegenstanders nu al de bijnaam 'Sharon van Latijns-Amerika' opgeleverd. Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen, omdat de nieuwe president op dat vlak allesbehalve een vlekkeloze reputatie geniet: als gouverneur van de noordoostelijke deelstaat Antioquia, waarvan Medellín de hoofdstad is, riep Álvaro Uribe halfweg de jaren negentig de Convivir in het leven, de gelegaliseerde versie van de tien jaar eerder ontstane extreem-rechtse doodseskaders. Datzelfde project, zo vrezen waarnemers in sociaal geëngageerde kringen, zou de kersverse president straks weleens in het hele land kunnen gaan toepassen. Zo maakte hij ophef met zijn voornemen straks één miljoen Colombiaanse burgers te gaan bewapenen in de strijd tegen de linkse subversie. De guerrilla zelf laat zich intussen amper afschrikken: zopas nog werd een moordcomplot tegen Uribe ontmaskerd en eerder werden al verscheidene aanslagen op hem gepleegd.

Uribe, die zichzelf een "kapitalist met een sociaal gevoel" noemt, of nog, "een democraat met zin voor autoriteit", is van liberalen huize maar vertegenwoordigt de conservatiefste strekking binnen het Colombiaanse bestel. Veeleer dan nog maar eens tijd te verliezen met vredesprocessen die kant noch wal raken - het verwijt dat vele Colombianen uittredend president Andrés Pastrana maken - opteert Uribe voor de militaire oplossing. Behalve de guerrilla uitroeien wil hij investeren in maatschappelijke projecten en burgerzin en hoopt hij de politiquería aan banden te leggen, het erg corrupte zelfbedieningssysteem dat de Colombiaanse politiek sinds jaar en dag kenmerkt. Uribes programma krijgt overigens de volle steun van de Verenigde Staten. (LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234