Zondag 18/04/2021

Mensen

undefined

Veroordeling Giulio Andreotti choqueert rechts en links Italië

De veroordeling van de Italiaanse christen-democratische ex-premier Giulio Andreotti (83), die zondag 24 jaar cel kreeg voor zijn rol in de moord op een journalist in 1979, choqueert Italië. Niet alleen de rechts-populistische premier Berlusconi, zelf op de hielen gezeten door het gerecht, reageert verbolgen. Ook links, dat in zijn rangen nogal wat gewezen christen-democraten telt, vindt de uitspraak vreemd.

"Het hof acht Andreotti Giulio schuldig (...)", zo las de voorzitter van het assisenhof van de Centraal-Italiaanse stad Perugia het vonnis zondag voor. "Hij wordt veroordeeld tot een celstraf van 24 jaar en krijgt voor altijd de toegang ontzegd tot een openbare functie." "Ik heb er moeite mee een dergelijke absurditeit te aanvaarden", zei de voormalige regeringsleider en senator voor het leven. "Maar ik blijf ook op een dag als vandaag in het gerecht geloven, zoals ik dat altijd al gedaan heb."

Toch gaat Andreotti niet naar de gevangenis. Het feit dat hij in 1991 senator voor het leven werd en zo op parlementaire onschendbaarheid kan bogen, en zijn hoge leeftijd spelen in zijn voordeel. De politieke reacties waren hoe dan ook niet van de lucht. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi, die zelf wegens corruptie door het gerecht vervolgd wordt (en daarom een op persoonlijke maat gesneden en zeer controversiële wet door het parlement joeg), reageerde verbolgen: "Andreotti is het slachtoffer van een gek geworden gerecht", zei Berlusconi. "De veroordeling tot 24 jaar cel is het laatste stadium in een juridische theorie in naam waarvan gepolitiseerde sectoren binnen het gerecht de loop van de democratische politiek proberen te wijzigen en de Italiaanse geschiedenis willen herschrijven", zei de premier.

Maar ook ex-president en senator voor het leven Oscar Luigi Scalfaro reageerde met onbegrip. Hij wees vooral op het feit dat de materiële daders van de moord op journalist Carmine Pecorelli, in 1979, nog steeds niet gevat zijn. Of zoals ook de linkse senator Stefano Passigli stelde: "Een vonnis dat Andreotti als brein veroordeelt terwijl de uitvoerders van de moord nooit aan de justitie zijn uitgeleverd, lijkt me weinig consequent." De voorzitter van de nieuwe Socialistische Partij, ex-minister van Buitenlandse Zaken Gianni de Michelis, stelde dan weer "de indruk (te hebben) dat men veeleer een historisch-politiek vonnis heeft willen vellen dan een vonnis dat volgens de regels van de rechtsstaat verloopt".

Behalve Giulio Andreotti heeft ook een andere beklaagde in de affaire, de maffioso Gaetano Badalmenti, 24 jaar gekregen. Nog vier andere betrokkenen, Giuseppe Calo, Claudio Vitalone, Massimo Carminati en Michelangelo La Barbera, gingen vrijuit. Dat Carmine Pecorelli vermoord werd, had alles te maken met het voor Andreotti bezwarende materiaal dat hij op het punt stond te publiceren. In 1999 was Andreotti al door een rechtbank vrijgepleit, maar het parket van Perugia ging toen in beroep. Met Andreotti's veroordeling heeft het uiteindelijk gelijk gekregen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234