Zondag 31/05/2020

Mensen

Trotskistisch verleden achtervolgt Lionel Jospin

Een recent politiek modeverschijnsel is van Duitsland naar Frankrijk overgewaaid: de Franse premier Lionel Jospin wordt, net zoals Joschka Fischer en Daniel Cohn-Bendit voor hem, geconfronteerd met een politieke jeugdzonde. Jospin maakt het zijn aanvallers echter wel erg gemakkelijk.

De conservatieve oppositie in Duitsland heeft een tijdje geleden minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer proberen te pakken op zijn militant linkse verleden. Ook Daniel Cohn-Bendit, de Duits-Franse studentenleider van mei '68 in Parijs en tegenwoordig Europees parlementslid voor de groenen, kreeg onlangs een beurt in die zin.

De initiatiefnemers hadden echter weinig geluk met hun moddercampagne: Fischer en Cohn-Bendit hebben nooit een geheim gemaakt van hun linkse straatverleden en het blijkt dat ze destijds ook geen gezochte terroristen hadden verstopt. Dat men Cohn-Bendit en passant ook nog pedofilie probeerde toe te dichten, zegt meer over de Duitse christen-democraten dan over de groene europarlementariër.

Niemand minder dan de Franse eerste minister Lionel Jospin wordt nu met een politieke jeugdzonde geconfronteerd en ook in Frankrijk probeert de oppositie daar politiek garen van te spinnen. Jospin nam echter een wel bijzonder domme houding aan. Tot deze week is hij blijven ontkennen in zijn jonge jaren lid te zijn geweest van de trotskistische partij in Frankrijk. Hij zei dat het om een persoonsverwisseling ging met zijn broer Olivier, tot hij nu na ondervragingen in het parlement toch moet toegeven dat hij in de jaren '60-'70 tot de zogenaamde Lambertisten behoorde. De politieke stroming van het trotskisme draagt de naam van de Russische revolutionair Leon Trotski, de tweede man na Lenin in de oktoberrevolutie van 1917. Trotski, de stichter van het Rode Leger van de Sovjet-Unie, was een volkstribuun, geniaal organisator en theoreticus van het marxisme. In de plaats van opvolger van Lenin te worden, werd hij door Stalin uitgerangeerd en op diens bevel in 1940 in Mexicaanse ballingschap zelfs vermoord.

In 1938 had Trotski de Vierde Internationale opgericht, de trotskistische wereldbeweging die vandaag nog bestaat en die als opdracht had tegen het stalinisme te vechten. Trotskistische groepen blonken vaak echter ook uit door hun onderlinge strijd over wie de ware erfgenaam is. In Frankrijk alleen bestaan drie trotskistische bewegingen waarvan de Lambertisten de minst bekende zijn.

Eigenlijk heet die groep Arbeiderspartij. Toen Jospin lid was, werd ze geleid door de nu 81-jarige Pierre Boussel, alias Lambert. De twee andere organisaties die zich op de ideeën van Leon Trotski beroepen zijn de Ligue Communiste Révolutionnaire (LCR) die geleid wordt door europarlementslid Alain Krivine. Alhoewel hij een verkozen parlementariër is, mag Krivine vandaag nog altijd de VS niet binnen. De derde groep is Lutte Ouvrière, rond de bekende militante en ex-presidentskandidate Arlette Laguiller.

Het hele gedoe rond Jospins trotskistische verleden is natuurlijk bedoeld om hem politiek te schaden en zijn kandidatuur voor het presidentschap van 2002 in het gedrang te brengen. Hij zal het dan wellicht opnemen tegen Jacques Chirac, die het onbewezen imago van corruptie tijdens zijn burgemeesterschap van Parijs meezeult. Leden van Chiracs RPR roepen van de daken dat "een leugenaar" geen president kan worden en de secretaris-generaal van het Elysée (het presidentiële paleis), RPR-man Dominique de Villepin jubelt al: "De krullenbol wordt nooit staatshoofd."

Meer dan een storm in een glas water lijkt het echter allemaal niet te worden. Alain Krivine zegt: "Ik weet niet of Lionel Jospin een trotskist is geweest. Ik weet wel dat hij het niet meer is." Arlette Laguiller meent: "Jospin leidt een regering die garant staat voor de kapitalistische belangen." De communistische fractieleider in het Franse parlement kreeg zelfs het hele halfrond aan het lachen toen hij zei: "Kijk naar mij, ik ben zelfs misdienaar geweest." (FS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234