Woensdag 30/11/2022

Mensen

Ramzi Binalshibh, 'de nieuwe Osama bin Laden'

Hij probeerde tot viermaal toe vergeefs een visum voor de Verenigde Staten te bemachtigen, was voorbestemd om de vierde zelfmoordpiloot te worden, en bereidde in Hamburg, 'de keuken van 11 september', samen met Mohammed Atta de aanslagen in de VS voor. Mensen die hem hebben ontmoet noemen de 30-jarige Jemeniet Ramzi Binalshibh 'de nieuwe Bin Laden', en zeggen dat niet Atta, maar hij de grote man achter de aanslagen is. Tientallen gearresteerde en gedode Al-Qaeda-leden droegen zijn portret bij zich. Binalshibh, ook wel Bin Al-Shaibah genoemd, werd op 11 september (sic) na een twee uur durend vuurgevecht in in Karachi opgepakt, zo maakten de Pakistaanse autoriteiten vrijdagnacht bekend. Gejuich steeg op in de regeringssalons van Washington, Londen en Berlijn.

Binalshibh wordt door de Duitse jusitie gezocht voor zijn rol bij de planning van 11 september. Hij was een kamergenoot van Atta en wordt verantwoordelijk geacht voor de financiering van de operatie. Maar ook de Amerikaanse FBI, de Spaanse onderzoeksrechter Baltazar Garzón en de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND) willen maar wat graag met hem spreken. Volgens Garzón kunnen de verhoren van Binalshibh, als hij wil spreken, leiden tot de ontmanteling van het Europese netwerk van Al-Qaeda.

Donderdagavond zaten de vertalers en de analisten bij de BND in gespannen afwachting voor het televisietoestel. Ze wachtten op het interview met Binalshibh en de Koeweiti Khalid Sjeikh Mohammed, voorzitter van de militaire raad van Al-Qaeda, dat de in Qatar gebaseerde zender Al-Jazeera had aangekondigd. Het beeld dat ze gedurende de uitzending genaamd 'Top Secret' kregen, beantwoordde aan de analyse die ze de afgelopen maanden samen met de Amerikaanse CIA en FBI hadden gemaakt.

"In de hiërarchie van de daders moet je Binalshibh zeer hoog inschalen", zegt een hoge Duitse inlichtingenfunctionaris. Omschrijvingen als zou Binalshibh een van de planners van de aanslagen zijn, en de 'adjudant' van Atta, schieten te kort. Binalshibh was, zo klinkt het toch in inlichtingenmilieus, de meerdere van Atta. Maar veel belangrijker is volgens de analisten dat de Al-Jazeera-uitzending nog maar eens bevestigt hoe belangrijk Hamburg was in de voorbereiding van de aanslagen. 'De keuken van 11 september', zo wordt de Noord-Duitse havenstad nu genoemd. Drie van de vier zelfmoordpiloten kwamen uit Duitsland, en het was voor de meeste van de 19 betrokken terroristen de springplank naar de VS.

Het beeld dat nu langzaam vorm krijgt, is dat Atta voor de '19' inderdaad 'de chef' was, maar dat Binalshibh de man was die de innigste contacten met de top van Al-Qaeda inderhield. Niet Atta, maar Binalshibh hakte tijdens een verblijf in Afghanistan de knoop door, samen met Bin Laden en Khalid Sjeikh Mohammed, die zichzelf tijdens het Al-Jazeera interview met de Pakistaanse onderzoeksjournalist Yosri Fouda opwerpt als het brein achter '9/11'. Zij besloten dat de VS op eigen bodem moesten worden aangevallen. Binalshibh noemde zichzelf tijdens het interview 'de coördinator'.

Journalist Yusri Foda kwam in een vroeger interview met The Sunday Times tot een opvallende conclusie: Binalshibh was de 'coming man' van de terreurorganisatie. Foda: "Hij is de nieuwe Bin Laden." Door zijn arrestatie en uitlevering aan Duitsland of mogelijk de VS, lijkt de carrière van de jonge, voormalige bankemployee in de knop geknakt.

Bart Willems

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234