Woensdag 28/07/2021

Mensenrechtenliga: 'Snel-snel-wetgeving gaat te ver en is inadequaat'

De Liga voor de Mensenrechten is verontrust over het Veiligheidsplan dat de ministerraad de komende dagen wil goedkeuren. 'Het evenwicht tussen veiligheid en vrijheid is volledig zoek', zegt Jos Vander Velpen. 'De emoties van het moment zetten de ministers aan om snel snel een wetgeving te introduceren, terwijl er over zulke belangrijke maatregelen een doordacht debat zou moeten plaatsvinden.' Vander Velpen waarschuwt ook dat als de Europese en Belgische politici perceptie belangrijker gaan achten dan realiteit, ze een wetgeving zullen baren die niet adequaat is en bovendien veel te ver gaat.

U vindt de dreiging van terreur niet van die aard om zoveel maatregelen goed te keuren?

"Ik kan moeilijk inschatten hoe sterk de reële dreiging van terroristische aanslagen is, maar ik sta wel versteld van de huidige snelheid waarmee veiligheidsmaatregelen in de wetgeving belanden. Van een democratisch proces is geen sprake meer. Terwijl die wetgeving zo belangrijk is dat er een lang debat over moet plaatsvinden."

De regeringen willen snel handelen omdat ze van oordeel zijn dat de dreiging heel acuut is.

"Die internationale anti-terreurverdragen zijn allemaal klaargestoomd door een heel besloten club van mensen. Er is geen spoor van democratische controle. Ik vind dat een heel hachelijke onderneming. Bovendien vertrekt men bij dat wetgevend werk van de gedachte dat terreur enkel op te lossen is door de vrijheid van de burger te beperken. Ik aanvaard die contradictie niet. De intrede van de grote Mensenrechtenverdragen na de Tweede Wereldoorlog heeft juist de veiligheid verhoogd. De maatregelen na 11 september hebben daarentegen nog niet tot minder terreur geleid."

Hebt u concrete voorbeelden van de negatieve impact op de vrijheid van de burgers?

"Het Europees aanhoudingsbevel (eab) is een typische maatregel die niet alleen tegen terrorisme, maar tegen elke vorm van criminaliteit gebruikt kan worden. Het bevel kwam enorm snel tot stand. In normale tijden zouden de parlementen daar jaren over doen, maar nu was er meer sprake van een copernicaanse revolutie. Niemand lijkt stil te staan bij het feit dat door het eab Europese burgers na de uitbreiding zomaar uitgeleverd kunnen worden aan een justitieapparaat als dat van Letland of Litouwen. De kans op een eerlijk proces is in die landen nog altijd veel kleiner dan bij ons."

Wat als Brussel tijdens een jarenlang debat getroffen wordt door een aanslag?

"Bij de aanpak van de georganiseerde misdaad wordt de vijand een beetje overroepen. Antwerpen was het Palermo aan de Schelde, Luik het Palermo aan de Maas. Ik zag dezelfde overdreven reactie na de aanslagen van de CCC in de jaren tachtig. De regering creëert een beeld waarbij de perceptie belangrijker wordt dan de realiteit. De haastig genomen maatregelen gaan dan vaak te ver en zijn meestal inadequaat. Ook op de komende ministerraad dreigt de emotie te regeren."

(HC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234