Donderdag 25/02/2021

Mensenrechten-vzw's dienen een klacht in tegen opsluiting minderjarige vreemdelingen

Brussel l Zo'n dertig kinderen in België vieren dit weekend Kerstmis achter de tralies van een gesloten opvangcentrum. Alleen maar omdat ze een 'ongeldig' verblijfsstatuut hebben.

Door Marjan Justaert

Een handvol mensenrechten-vzw's diende een klacht in bij de Brusselse onderzoeksrechter wegens de 'vrijheidsberoving en onmenselijke behandeling van minderjarigen'.

"De regering heeft nog geen kik gegeven sinds België door het Europees Mensenrechtenhof veroordeeld werd voor de zaak-Tabitha", zegt advocaat Alexis Deswaef. Binnenlandminister Patrick Dewael (VLD) herhaalt dat hij een studie heeft besteld waarin alternatieve oplossingen voor minderjarigen worden onderzocht.

Voor de tientallen kindjes in 127bis (Steenokkerzeel), in het gesloten centrum van Vottem of Merksplas komt de kerstman dit jaar niet langs. Ook een sneeuwman maken is er niet bij, want de kinderen zitten achter dubbeldikke rijen prikkeldraad in afwachting van hun uitwijzing. De omstandigheden waarin ze leven, zijn volgens de vzw's "onmenselijk en onterend".

"En dat laat zijn sporen na. De zevenjarige Tumba, die samen met haar moeder werd uitgewezen, is zo getraumatiseerd uit het hele proces gekomen dat ze prompt weer begon te bedplassen. Opsluiting van minderjarigen leidt altijd tot psychologische letsels", zegt meester Alexis Deswaef.

Samen met de andere aanklagers eist hij een verbod op het opsluiten van minderjarigen in gesloten centra. Het alternatief? Hen onderbrengen in open centra zodat ze naar school kunnen gaan en waar ze omringd worden met de nodige zorgen.

Ondanks de vele rapporten die de toestand aanklagen en een vlijmscherpe veroordeling van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), blijft de situatie voortbestaan. "In oktober 2006 werd ons land naar aanleiding van de zaak-Tabitha veroordeeld voor de onmenselijke behandeling van minderjarigen in gesloten transitcentra", verduidelijkt de advocaat.

"De vijfjarige Tabitha was met haar oom op doorreis naar haar moeder, maar werd in Zaventem van het vliegtuig geplukt wegens ongeldige documenten. Het kind werd opgesloten in centrum 127 in Melsbroek en afzienbare tijd later uitgewezen. Minister Dewael herleidde de zaak tot een 'jammerlijke samenloop van omstandigheden'. Er is totaal geen politieke wil om dit probleem op te lossen."

De vzw DCI (Defense for Children International), de Franstalige Liga voor de Mensenrechten en de vzw Cire (Coördination et Initiatives pour et avec les Réfugiés et Etrangers) dienden gisteren een klacht met burgerlijke partijstelling in 'tegen onbekenden'. "De onderzoeksrechter moet bepalen wie verantwoordelijk is."

De tenlasteleggingen zijn niet min: arbitraire vrijheidsberoving, onmenselijke en onterende behandeling, samenspanning van ambtenaren en schending van de schoolplicht. Daarnaast is er een procedure geopend om de onmiddellijke invrijheidstelling te eisen van de kinderen.

"De kleinsten zijn drie maanden, de oudsten net achttien. Sommigen zijn al jaren hier en worden plots uit hun klaslokaal weggerukt omdat de hele familie het bevel krijgt het grondgebied te verlaten", zegt Benoît Van Keirsbilck (DCI). "Zo gaat dat vaak in de praktijk: eerst houdt men mensen aan, pas dan kijkt men naar een concrete oplossing voor hun situatie."

Het kabinet-Dewael reageert afwachtend. "De onderzoeksrechter zal zijn werk doen, we respecteren de democratische rechtsstaat", aldus woordvoerder Paul Van Tighelt. "Wat wij doen is de wet correct toepassen. Als blijkt dat asielzoekers hier niet kunnen blijven, worden ze naar een repatriëringscentrum gebracht met het oog op hun uitwijzing. We kiezen ervoor de gezinnen samen te houden, dus gaan de kinderen mee. De minister heeft een studie besteld om te kijken of er alternatieven zijn voor het opsluiten van minderjarigen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234