NieuwsCoronacrisis
‘Mensen verliezen voeling met de werkvloer’: bedrijven willen af van verplicht telewerk
Heel wat ondernemingen willen af van de verplichte telewerkregeling. Het huidige keurslijf laat sporen na op het mentale welzijn, zeggen Voka en enkele CEO’s. ‘Het evenwicht is zoek.’
Sinds 19 oktober is telewerk opnieuw een verplichting: wie kan thuiswerken, moet thuiswerken. Tijdens de zomermaanden was het enkel aanbevolen. Werkgeversorganisatie Voka vindt dat de huidige situatie lang genoeg heeft geduurd. “Het verplichte voltijdse telewerk maakt dat mensen de voeling met de werkvloer en het bedrijf of de organisatie aan het verliezen zijn”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. “We pleiten voor perspectief om het verplichte en voltijdse telewerk geleidelijk te beginnen afbouwen.”
De organisatie krijgt heel wat sombere verhalen van bedrijven te horen. “Welzijnsbarometers bij werknemers kleuren stilaan bloedrood. Hr-diensten melden ons dat ze op hun tandvlees zitten.”
Terugkeerdagen
Dat bevestigt Barco-CEO Jan De Witte. Het technologiebedrijf doet elk kwartaal een bevraging. “De meest recente bevraging van drie weken geleden toont dat deze situatie doorweegt”, zegt De Witte. 43 procent van de werknemers in België voelt zich minder geëngageerd, voor 63 procent is het gebrek aan sociaal contact de hardste noot om te kraken. “In het buitenland, waar er sprake is van een soepeler regeling, zijn de cijfers een pak beter.”
Volgens Voka staat de versoepeling van het telewerkregime momenteel (te) laag op het prioriteitenlijstje van de regering. Volgens de organisatie kunnen strikte protocollen perfect hand in hand gaan met ‘terugkeerdagen’, waarbij vooraf goed bekeken wordt dat de aanwezigheid op de werkvloer beperkt blijft.
“In de zomermaanden hebben we gemerkt dat een halve dag per week naar kantoor komen werknemers een enorme boost kan geven. Het laat toe om een persoonlijk gesprek te voeren of even te brainstormen”, zegt ook Kobe Verdonck, CEO van hr-dienstenverlener SD Worx. Een terugkeer naar die situatie is volgens hem wenselijk. “Tijdens die periode kwam trouwens maar 10 procent van onze werknemers naar kantoor en er was geen enkele besmetting.”
Burn-outs
De bedrijven benadrukken dat ze geen tegenstander zijn van telewerk. Het steekt vooral dat er weinig vertrouwen is vanuit de overheid. “We hebben zelf ook belang bij een veilige werkvloer. Een uitbraak is het laatste wat we willen”, klinkt het bij Voka.
Bovendien zien de bedrijven dat werknemers afhaken. “Er duiken heel wat psychologische problemen en burn-outs op, dat merken we ook bij onze klanten”, zegt Verdonck. Volgens De Witte is die situatie eveneens een breekpunt voor nieuwe krachten, die hun collega’s alleen van videovergaderingen kennen. “Laatst hadden we twee jonge ingenieurs die na een half jaar vertrokken. Ze hebben niet eens de kans gekregen om zich in te werken in onze cultuur. Terwijl die net onze grote sterkte is.”