Maandag 05/12/2022

NieuwsMedia

‘Mensen met een beperking zijn er niet om jou je beter te laten voelen’: William Boeva haalt uit naar Vlaamse media

null Beeld VRT
Beeld VRT

‘Vlaamse media: wij mensen met een beperking zijn hier niet om jullie jezelf beter te laten voelen.’ Het is met die woorden dat William Boeva in een open brief uithaalt naar de makers van onder meer ‘Down the Road’ en ‘Out of office’. De 32-jarige komiek, die zelf een beperking heeft, is het namelijk niet eens met de manier waarop personen met een beperking in beeld worden gebracht.

SSM

“Als de VRT denkt hiermee bij te dragen tot de inclusie van personen met een handicap, maakt mij dat oprecht verdrietig,” schrijft Boeva in een zeer uitgebreide Facebookpost die sinds maandagavond online staat. Het bericht in kwestie ging in een mum van tijd viraal. Meer dan 4.600 mensen hebben de post gedeeld. Zo’n 1.000 personen lieten een reactie achter. In totaal kreeg het betoog van de Vlaamse komiek ook al meer dan 11.000 likes.

De 32-jarige komiek heeft het op het platform onder meer over zijn persoonlijke ervaringen. Daarnaast is hij ook nog eens erg kritisch voor de makers van het VRT-programma ‘Down the Road’. Boeva kan zich namelijk niet vinden in de manier waarop personen met een beperking worden opgevoerd in de Vlaamse media. “Als de VRT dit najaar weer een seizoen ‘Down the Road’ op ons afvuurt en denkt hiermee bij te dragen tot de inclusie van personen met een handicap, maakt mij dat oprecht verdrietig. Het is niet omdat een feelgood-programma waarin een specifiek gekozen groep mag opdraven om op de emoties van de kijker in te spelen, dat het ook daadwerkelijk bijdraagt tot de inclusie van die specifieke groep of mensen met een beperking in het algemeen”, klinkt het onder meer.

Lees ook:

‘Knuffelbeermethode’

Boeva zelf noemt het fenomeen ‘de knuffelbeermethode’. “Waarbij mensen met een beperking eens van de kast gehaald worden als een knuffelbeer, even het stof er wat af blazen, kijk eens, schattig hé! En hop terug op de kast tot we het weer eens kunnen laten zien. Het is niet dat ‘Down the Road’ ervoor zorgt dat er bijvoorbeeld meer mensen met het syndroom van Down of een andere beperking aan het werk zijn binnen de VRT.”

De komiek haalt daarnaast ook nog het aangekondigde VTM-programma ‘Out of Office’ aan. “Op VTM zie ik een aankondiging voor een programma waarbij Bruno Van Den Broecke mensen met een burn-out naar een boerderij stuurt waar mensen met een beperking werken. Wij, mensen met een beperking, zwoegen niet jarenlang om onze beperking te aanvaarden in een maatschappij die het ons zo al moeilijk genoeg maakt, om dan daarna een ‘bron van inspiratie’ te zijn.”

Volgens de comedian is het dan ook hoog tijd voor verandering. “Wij mensen met een beperking zijn hier niet om jullie jezelf beter te laten voelen. Wij zijn hier om ons eigen leven te leiden. Wij zijn geen bron van feelgood om u te laten inzien dat je dankbaar moet zijn dat je geen beperking hebt en dat het allemaal nog veel erger kan. Als jullie echt aan inclusie willen werken, laat dan mensen met een beperking zien in hun sterkte zonder dat die beperking ertoe doet. Laat ons helpen dragen in plaats van gedragen te worden. Zullen we dat afspreken?”

Volledig beeld

Zowel VRT als VTM reageerden al op het bericht van William Boeva. VRT laat weten “heel trots is op het hartverwarmende ‘Down the road’, dat al verschillende internationale prijzen won”. “We werken in andere programma’s ook expliciet aan inclusieve beeldvorming, zoals in ‘De kemping’ waarin Evelyne niet als knuffelpersoon, maar gewoon als één van de deelnemers wordt geportretteerd”, aldus woordvoerder Jan Sulmont. “In onze beheerovereenkomst met de Vlaamse overheid staat dat VRT tegen 2025 moet streven naar 2% personen met een handicap in beeldvorming. In 2021 haalden we 1.9%. Op de werkvloer is het streefcijfer naar personen met een handicap en re-integratie van chronisch zieken, 2%. Eind 2021 haalde VRT daar 2.89%.”

Daarnaast overlegt VRT geregeld met GRIP (de mensenrechtenorganisatie van en voor mensen met een handicap, red.) en andere organisaties. “Zeswekelijks organiseren we ook inspiratiesessies rond inclusie, voor programmamakers.” Inmiddels heeft ook Dieter Coppens, de presentator van ‘Down the road’, gereageerd in Het Laatste Nieuws.

VTM laat weten dat ‘Out of office’ mensen met een beperking in beeld brengt zonder dat die beperking ertoe doet. “Dat komt ook in het programma zelf verschillende keren aan bod. Mensen met een beperking zorgen er vanuit hun kracht en ervaring voor dat mensen met een burn-out op een andere manier naar hun leven en werk gaan kijken”, aldus woordvoerder Tine Danschutter. “We hebben ondertussen ook al contact gehad met William. Hij komt snel eens samen met ons naar een aflevering kijken. We nodigen iedereen uit om later dit najaar ook kennis te maken met ‘Out of Office’ en zo een volledig beeld te krijgen van wat het programma inhoudt.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234