Woensdag 08/12/2021

'Mensen met diabetes type 2 hebben meer kans op kanker'

Hoog insulinegehalte kan groei van pancreaskankercellen veroorzaken

Onderzoek wijst erop dat de factoren die leiden tot diabetes ook verhoogde risico's op pancreaskanker kunnen meebrengen. Het US National Cancer Institute ontdekte dat een hoog insulinegehalte en een verhoogde weerstand tegen het hormoon het risico op kanker vergroten. Die ontdekking kan erop wijzen dat gezonde eetgewoonten en een gezonde levensstijl het risico op pancreaskanker kunnen verminderen. Details werden gepubliceerd in het tijdschrift van de Amerikaanse Medical Association. De bevindingen bevestigen eerdere studies die diabetes type 2 in verband brengen met pancreaskanker.

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de pancreas. Het controleert de afbraak van suikers in het lichaam. Als de cellen in het lichaam resistent worden tegen het hormoon, zal de suiker minder snel worden afgebroken en het suikergehalte stijgen. Diabetes type 2 wordt voorafgegaan door een insulineweerstand. Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat een hoog insulinegehalte de groei van pancreaskankercellen kan veroorzaken. Het vroege stadium van diabetes type 2 houdt vaak verband met een verhoogd hormoongehalte.

De wetenschappers onderzochten gegevens van 29.133 mannelijke rokers in Finland, die zestien jaar lang werden gevolgd. Ze ontdekten dat de mannen met de hoogste glucose- en insulineconcentraties en de hoogste insulineweerstand meer risico liepen op pancreaskanker. De onderzoekers zeggen dat er verdere studies nodig zijn om die vaststellingen te bevestigen.

In het medisch rapport melden ze: "Het veranderen van de levensstijl om glucose- en insulineconcentraties te laten dalen - door gewichtsverlies, meer lichaamsbeweging en een aangepaste voeding (minder verzadigde vetten) - en andere factoren die verhoogde glucose- en insulineconcentraties kunnen meebrengen, hebben wellicht een invloed op de ontwikkeling van pancreaskanker en andere soorten kanker en chronische ziekten."

Henry Scowcroft, van de vereniging Cancer Research UK, zegt: "De belangrijkste risicofactor voor pancreaskanker is roken, wat voorkomt bij een derde van alle gevallen. We weten al een tijdje dat er ook een verband bestaat tussen pancreaskanker en diabetes, maar het was niet duidelijk of diabetes leidt tot kanker of vice versa. Dit rapport verdedigt het idee dat mensen met diabetes type 2 meer kans hebben op pancreaskanker. We moeten wel benadrukken dat het slechts gaat om een zeer beperkt verhoogd risico. De grote meerderheid van de mensen met diabetes type 2 zal nooit pancreaskanker krijgen."

Een woordvoerder van de vereniging Diabetes UK zegt dat elk potentieel verband tussen diabetes type 2 en pancreaskanker zorgwekkend is. "Verdere studie is absoluut noodzakelijk. Intussen moeten mensen ervoor zorgen dat ze voldoende lichaamsbeweging nemen en gezond eten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234