Dinsdag 15/06/2021

‘Mensen lossen zoveel onzin op Facebook’

11 april 1959: geboren in Ninove 1977-1981: studeert Germaanse in Gent 1982-1984: schrijft voor De Gentenaar en even voor de tabloid 24 uur1984: gaat aan de slag bij weekblad Panorama1999-nu: schrijft een tiental theaterstukken waaronder De jongens, Uniroyal en vanaf deze zomer De mannen2001-nu: werkt mee aan radio- en tv-programma’s, onder meer als presentator van De rechtvaardige rechters en enkele quizzen. Schrijft columns voor De Standaard2008: publiceert De conference, een bundeling theatermonologen 2011: publiceert eerste roman, Ledeberg!

Hoe ben je in de media terechtgekomen?

“In twee fasen. Een studiegenoot had me ingeschreven voor een screentest voor PVBA Elektron, een humoristisch jeugdprogramma met Dirk Roofthooft, Frank Dingenen en Myriam Thys. Eerst was ik niet geslaagd, maar later ben ik er dan toch voor opgepikt. Door een nog stommer toeval kreeg ik mijn eerste echte job in de media. Op een dag zat ik na de examens op het terras van het café van Zaki, tegenover het gebouw van De Gentenaar. Ik raakte aan de praat met een journalist. ‘Jongeman, wat ga je met je leven doen?’, vroeg hij. ‘Zou je niet beter een theaterrecensie schrijven?’ Dan moest hij het zelf niet doen natuurlijk. Ik ben naar dat theaterstuk gaan kijken, heb er een stukje over geschreven, heb het binnengebracht en mocht het vaker doen.”

Welke kranten en tijdschriften lazen ze vroeger bij je thuis?

“Mijn vader las Het Nieuwsblad. Ik herinner me ook nog een links weekblad Vrijdag. Af en toe was er ook De Beiaard, het weekblad van Zuid-Oost-Vlaanderen. In de loop van de jaren kwam daar Humo bij, en de vrouwelijke versie Mimo. Een allegaartje dus waar geen lijn in zat.”

Welke lees je nu?

“De Morgen en De Standaard. Tot mijn krantenboer ermee stopte, las ik ook Het Laatste Nieuws. Mijn abonnement op Humo heb ik een tijd geleden opgezegd, Knack heb ik nog. Ook Time lees ik.”

Hebt u favoriete radio- en tv-programma’s?

“Ik luister weinig naar de radio, omdat dat me afleidt bij het schrijven. Op televisie volg ik het vaste menu van Terzake, Reyers laat, De wereld draait door en Pauw en Witteman. Af en toe kijk ik naar een onnozel programma waarover ik iets moet schrijven. Onlangs zag ik Zie je wel met Peter Van Asbroeck. Daar zit ik met grote ogen naar te kijken, dat je daar kennelijk sommige mensen een plezier mee kunt doen.”

Hoe zou je je job zelf omschrijven?

“Ik ga achter mijn bureau zitten en leg mezelf discipline op. Ik wacht niet op inspiratie. Ik ben niet meer of niet minder dan een fabrikant van tekstjes, maar wel op de ambachtelijke manier.”

Wat is je mooiste herinnering in de media?

“Vroeger reisde ik veel met Raf Sauviller, die nu voor Humo werkt. We gingen af en toe naar de VS. We zijn daar op goed geluk managers van bekende mensen beginnen bellen, en zo zijn we op een keer uitgenodigd bij Frank Zappa thuis.”

En de slechtste?

“Alvast de vreemdste speelde zich af toen ik als reporter voor 24 uur werkte en het nog niet duidelijk was dat ik niet de beste onderzoeksjournalist was. Het CCC begon net bommen te gooien. ‘Van Damme, ga eens kijken wat daar is gebeurd’, zei de hoofdredacteur. Ik begon de zaak een beetje op te volgen. Op een dag kreeg ik een tip en schreef ik dat Pierre Carette misschien achter de bomaanslagen zat. Dat was toen nog lang niet zeker. Pas weken later bleek dat de man er effectief achter zat. Vreemd dat ik dat te weten was gekomen, en dat de staatsveiligheid en andere journalisten er zo lang over hadden gedaan.”

Gebruikt u sociale media als Twitter en Facebook?

“Aan Twitter ben ik nog niet begonnen en met Facebook ben ik al gestopt. Ik erger me eraan dat mensen er zoveel onzin lossen.”

Welke nieuwe media zoals smartphone of iPad gebruik je?

“Geen enkele. Mijn zoon van negen zegt nochtans dat ik die dingen moet kopen. Om niet als een analfabeet over te komen zal ik dat dus moeten doen. Maar eigenlijk mis ik ze niet.”

Wie bewonder je in de media?

“Ik volg collega-columnisten. Hugo Camps bewonder ik vanwege het grote debiet aan teksten en meningen dat hij produceert. Af en toe zijn ze volkomen onbegrijpelijk, maar soms zitten er flarden van genialiteit in. Een andere usual suspect is Koen Meulenaere, al vrees ik dat zijn boosheid zich eens tegen hem zal keren. Voor de rest blijf ik in bewondering voor kranten. Dat er elke dag zoveel diverse onderwerpen in behandeld worden vanuit zoveel invalshoeken, en dat je dat wonderlijke product voor zo weinig geld kunt kopen.”

Heb je een ambitie die je nog wil verwezenlijken voor je op pensioen gaat?

“Nee. Een boekje schrijven was plezant, nog eentje zou misschien plezanter zijn.” (SVB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234