Dinsdag 06/12/2022

'Mensen laten zich te veel temmen'

De Anton Walgrave die hard probeerde om de schaduw van zijn radiohit 'Lost Soul' af te schudden, is niet meer. Zijn lange missionarisbaard ligt in de vuilnisbak, zijn humeur staat op zen en hij legde zijn gezondste ei tot nog toe: Tame Hearts. Tim Coene

Nodig Jimmy Page (Led Zeppelin), George Harrison, Peter Gabriel en Luka Bloom uit voor een denkbeeldige jamsessie in de highlands en het zal ongeveer klinken zoals Tame Hearts, het zesde album van Anton Walgrave. Een consistent geheel van doordringende weemoed, aandachtstrekkend spelplezier, sonoor avontuur en een zuurstofrijke productie van Jeroen Swinnen. Ingenieus, doch biologisch geteeld.

Anton Walgrave: "Ik word 40 en dat ligt me wel want met het ouder worden is er een rust over me neergedaald. Vroeger moest er te veel, ik verkrampte soms. Maar er moet juist niks. 'Laat het maar gebeuren, Walgrave', denk ik nu, want morgen kan het gedaan zijn en dat was het dan."

Het leven kan soms van het ene op het andere momentcompleet veranderen. De nieuwe plaat kent ook momenten die emotioneel overmeesteren. 'Before I Ease My Mind' is daarbij de overgevoeligste telg. "Ja, dat nummer is... heavy," Walgrave slikt en gaat verder, "Wanneer de laatste strohalm het begeeft, stort je wereld in. Terwijl je daar nooit rekening mee had gehouden. Dat is heftig. Niks is zeker. Pas op zo'n moment besef je dat we het dagelijkse leven soms onnodig té ingewikkeld maken."

En zo naderen we al snel het overkoepelend thema: "Het gaat over vrienden die stoppen met leven, die op een bepaald moment zeiden: 'Anton, ge hebt nu kinderen, zou je niet beter eens een echte job zoeken (lacht). Je kent het type. Nu, ik begrijp dat ergens wel: we zoeken allemaal een houvast in het leven, maar sommigen riskeren zich af te sluiten, het 'durven' gaat er dan wat uit. Ze laten zich temmen door het leven en berusten daarin. Dat geldt evengoed voor gasten die rock-'n-roll willen zijn en absolute vrijheid prediken terwijl een leren jekker evengoed een uniform is en zuipen en drugs pakken een must wordt... allemaal conditionering. Vandaar: Tame Hearts.

"Ik heb gelukkig een vriendin die op dezelfde golflengte zit. We amuseren ons en als het minder goed gaat, zorgt zij voor mijn soloboekingen. Als het moet, doen we alles zelf. Dat drukt de kosten. Sinds een aantal jaar geef ik ook les in Hasselt. Dat is toch een deftige job, niet? (lacht)"

Muziektoerisme

Samen met producer Jeroen Swinnen brak Walgrave met het opnamecliché: de studio induiken met een volledige band. De nadruk moest op de vertelling komen te liggen. De stem moest heersen. Eerste takes werden soms behouden of de sfeer ervan werd vastgelegd, zodat er uit geen enkele kier warmte kon ontsnappen. De trouwe soldaten van Walgrave werden pas later, in functie van de song, ingeroepen: baswonder Mirko Banovic, de onevenaarbare Geoffrey Burton op gitaar of Arnout Hellofs (Hooverphonic) en David Demeyere (Sherman) op drums.

Maar het was in de eerste plaats Jeroen Swinnen die de boel openbrak: "Het duurde even voor ik het helemaal vertrouwde, want voorheen had ik nog nooit zo close met iemand samengewerkt. Maar Jeroen is een echt vechterke en heeft mij over de brug getrokken door koppig en kritisch te zijn. Hij liet niks passeren, en dat kon hij door diep in mijn universum te duiken om me daar te helpen. Waar ik vastzat, gaf hij een voorzet en vice versa. Alles is in mijn thuisstudio gemaakt en opgenomen. In volle rust, minder freakerig dan vroeger. Dat zorgde voor de nodige magie, goesting en bruikbare jamsessies. Ik heb zelfs voor het eerst in mijn leven kunnen loslaten. Tijdens het mixen heb ik Jeroen laten doen. Ik ben natuurlijk wel af en toe binnengesprongen. Bijna als toerist bij mijn eigen muziek. (lacht)"

Het nieuwe werk is meer open, meer vanuit de onderbuik, minder gezocht. Walgrave schuilt niet meer achter kil perfectionisme. Wat komt, komt. Heel soms doet die vernieuwde openheid van Walgrave je uitglijden in een plas sentiment of blijf je kleven aan een portie muzikale ongein, maar zonder al te veel schade. Soms heb je immers wat zoets nodig om bestand te zijn tegen de ruwheid die lonkt. Dus gooi die gps weg en verdwaal gerust in deze plaat.

Walgrave straalt als hij het over Tame Hearts heeft, maar dat wil niet zeggen dat het nu moet lukken. Hij is uiteraard nog ambitieus, maar "Ik ga niet over lijken zoals sommigen. 'Golden Cage' gaat daarover. Dat alles en iedereen moet wijken voor je vooropgesteld 'heilig' doel. Uiteindelijk mislukt dat toch. Ik wil dat soort mensen graag in de toekomst tegenkomen om te vragen hoe ver ze staan (lacht)."

En indien Tame Hearts toch niet opgepikt wordt? "Dan maak ik gewoon de volgende plaat," relativeert Walgrave. "Uiteraard wens ik dat deze plaat de nodige aandacht krijgt, maar ik besef ook dat ik geen coole dude meer ben. Daarvoor ben ik al te lang bezig. Iets teweegbrengen bij mensen vanaf het podium, energie delen, dat is wat ik in de eerste plaats moet doen. Dat is ook de mooiste vorm van erkenning. Ik kan geen hits schrijven op commando, maar mijn manager mag gerust voor een duet met Adele zorgen, want dat is altijd prijs (lacht). Maar alle gekheid op een stokje: weet je wat ik nog steeds absurd vind? Dat iedereen tegenwoordig een mening over muziek moet hebben, dat die kritiek bijna belangrijker wordt dan de muziek. Terwijl muziek niet tegen te spreken valt. Het is alsof ik je oprecht vertel wat me onlangs is overkomen en je gelooft me niet. Muziek is eigenlijk best wel een grappig ding."

Tame Hearts van Anton Walgrave is uit bij SugarBeat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234