Donderdag 29/07/2021

GetuigenissenKatholieke kerk

Mensen laten zich ontdopen nadat Vaticaan homoseksualiteit een ‘zonde’ noemt: ‘Een stap terug naar de prehistorie’

Jitske Van de Veire, Charlotte en Eveline lieten zich ontdopen: ‘Ik ben niet in shock dat het Vaticaan met zo’n conservatief standpunt naar buiten komt.’ Beeld rv
Jitske Van de Veire, Charlotte en Eveline lieten zich ontdopen: ‘Ik ben niet in shock dat het Vaticaan met zo’n conservatief standpunt naar buiten komt.’Beeld rv

Steeds meer mensen laten zich ontdopen, nadat het Vaticaan heeft gezegd dat homoseksuele relaties ‘een zonde’ zijn. Jitske Van de Veire (27), onderneemster en woordvoerster van Wel Jong Niet Hetero, Charlotte (30) en Eveline (29) leggen uit waarom ze die keuze maakten. ‘Pas als mijn zoon 14 jaar is kan hij zelf de keuze maken om zich te laten ontdopen. Dat is toch te gek voor woorden? Om hem te laten dopen, hadden we zijn toestemming niet nodig.’

Of je gedoopt bent of niet is zelden je eigen keuze. Het is iets wat je ouders zovele jaren geleden beslist hebben. Dat vertelt ook Jitske. “Mijn ouders zijn niet katholiek. Mijn mama is zelfs een grote atheïst. (lachje) Toch hebben ze me ooit laten dopen. Dat was toen een dingetje, iets wat verwacht werd.” Zelf is ze nooit fan geweest van de kerk, zegt ze. “Als 12-jarige wou ik zelfs mijn vormsel niet doen. En eigenlijk wil ik me al heel lang laten ontdopen. Maar dat bleef op mijn to-dolijst staan en ik bleef het maar uitstellen.”

Tot nu dus. De commotie over de Kerk was haar duwtje in de rug. “Onze huidige paus wordt beschouwd als relatief open-minded. Toch ben ik niet in shock dat het Vaticaan met zo’n conservatief standpunt naar buitenkomt. Het is eerder een bevestiging dat het een instantie is die vandaag nog zo’n uitspraken kan maken én ermee wegkomt. En waarom zou ik - als persoon waar zo’n uitspraken over worden gemaakt - nog deel willen uitmaken van die instantie? Ik kies mijn geaardheid niet, maar ik kies wel achter welke waarden en normen ik sta, en waar ik niet achter wil staan. Een brief sturen naar het bisdom voor een uitschrijving uit het doopregister is dan een kleine moeite.”

Jitske Van de Veire plaatste haar brief op haar sociale media. Beeld Instagram
Jitske Van de Veire plaatste haar brief op haar sociale media.Beeld Instagram

“Die brief heb ik op Instagram geplaatst en ik heb er al veel reacties op gekregen. Sommigen wisten niet dat het überhaupt mogelijk is, anderen voelen zich geïnspireerd en willen het ook doen. En dan zijn er enkele uitzonderingen die ertegen ingaan en opperen dat het zo erg niet is, dat een Belgische bisschop zich geëxcuseerd heeft. En dan denk ik: sure, whatever. Maar het is een feit dat de Kerk ons niet toejuicht. Reden genoeg voor mij om een standpunt in te nemen en me te laten ontdopen.”

Hypocriet

Ook de 30-jarige Charlotte maakte deze week dezelfde beslissing. “Mijn man en ik zijn vroeger gedoopt geweest. Vier jaar geleden hebben we er bewust voor gekozen om ook onze eerste zoon te laten dopen omdat we geloven in de waarden van de katholieke gemeenschap, zoals respect, naastenliefde, verdraagzaamheid en begrip voor elkaar.”

“Na de berichtgeving van de jongste dagen voel ik me bedrogen. Blijkbaar is die gemeenschap waar ik in geloofde vooral hypocriet. In oprechte wederzijdse liefde tussen twee mensen zie ik alleen maar moois. Dat het bestempeld wordt als ‘een zonde’ vind ik onbegrijpelijk. Het is een stap terug naar de prehistorie. Daarom wil ik nu afstand nemen van die gemeenschap. Ik zal zelf wel bepalen welke normen en waarden belangrijk zijn.”

Normaal zou Charlotte binnenkort haar tweede zoon laten dopen. Nu kiest ze er dus voor om zichzelf, haar partner en haar eerste zoontje te laten ontdopen. Ze hoopt daarmee een boodschap te geven aan haar kroost. “We zijn 2021. In deze tijd moeten we ons toch niet meer schamen voor wie we zijn? Mijn broer is homoseksueel, maar los daarvan wil ik een omgeving creëren waar mijn zonen kunnen zijn wie ze willen zijn. Of dat nu homoseksueel, transgender of aseksueel is.”

Charlotte, haar man en twee zoontjes. Beeld rv
Charlotte, haar man en twee zoontjes.Beeld rv

Ze schreef dus een brief naar haar bisdom voor een uitschrijving uit het doopregister. “Ik heb vanuit mijn omgeving al veel reacties gekregen. Vooral van leeftijdsgenoten die mijn standpunt begrijpen. Sommigen zijn kritischer en zeggen: ‘Zie je wel, daarom heb ik mijn kinderen nooit laten dopen.’ En oké, ik geef toe, de Kerk is al langer terughoudend tegenover homofilie, maar ik hoopte dat we de goede richting uitgingen en dat onze nieuwe paus een moderne, humanitaire visie had. Helaas.”

Intussen heeft Charlotte ook reactie gekregen van het bisdom. Zij en haar man zijn uitgeschreven, maar voor haar zoon gaat het niet zo makkelijk. “Hij moet blijkbaar zelf de keuze maken om zich te laten ontdopen, en dat gaat pas als hij 14 jaar is. Dat is toch te gek voor woorden? Om hem te laten dopen, hebben we zijn toestemming niet nodig. Dan wordt er volledig vertrouwd op de ouders. Maar nu wordt onze wens niet gerespecteerd. Daar ga ik niet mee akkoord. Ik heb laten weten dat ik niet wil dat mijn zoon nog tien jaar lid is van een gemeenschap die de fundamentele rechten van de mens niet respecteert. Krijg ik daar geen positieve feedback op? Dan ben ik van plan om me te verdiepen in de Kerkelijke wetgeving om te zien welke stappen ik kan ondernemen.”

Lelijke interpretatie

Eveline (29) maakte twee jaar geleden al de keuze om haar parochie aan te schrijven. En daar had ze niet één, maar verschillende redenen voor. “De Kerk verkondigt uitspraken die indruisen tegen rechten van de LGBTQ+-gemeenschap, maar daarnaast is het instituut ook vrouwonvriendelijk. Dat vrouwen geen priesters mogen zijn, snap ik écht niet. Laat staan dat ze pedofilieschandalen in de doofpot steken of tegen abortus zijn. Op een bepaald moment heb ik al die zaken opgeteld en vond ik het belachelijk dat ik nog lid was van de katholieke kerk.”

“Nochtans vind ik religie een mooi fenomeen”, vertelt Eveline. “Het kan een houvast zijn voor vele mensen. Ook zijn onze Westerse waarden gebaseerd op het christendom. Maar in mijn ogen is die religie misbruikt geweest en heeft de Kerk er een lelijke interpretatie aan gegeven. Dus wou ik er geen deel meer van uitmaken. Nu beschouw ik mezelf als agnost: ik hoop dat er iets meer is, maar ik geloof er niet in.”

Eveline. Beeld rv
Eveline.Beeld rv

Op Twitter moedigt Eveline andere mensen aan om zich te laten schrappen uit het doopregister. Dat doet ze niet zomaar: ze is kwaad en teleurgesteld door de nieuwe standpunten van het Vaticaan. “Die uitspraken voelen als een extra harde klap. Nog maar een week geleden werd David vermoord, waarschijnlijk had het te maken met homohaat. Dan denk ik: moet dat nu? Die lieden in Rome beseffen precies niet dat ze veel te zeggen hebben en veel teweegbrengen. Dat maakt me echt boos.”

“Intussen heb ik al veel reacties gekregen. Sommige Twitteraars tonen hun brief die ze willen opsturen naar hun bisdom om zich uit te schrijven. Dat is heel fijn, natuurlijk. En ik kan het alleen maar aanraden. Het is supersimpel en persoonlijk voel ik me er veel beter bij. Minder hypocriet, want in mijn ogen kan je niet strijden voor de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap als je tegelijk deel uitmaakt van de Kerk.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234