Zaterdag 27/11/2021

Mensbrugghe naar Vlaams Belang: Prima cabaret voor een fout publiek

null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Tim F. Van der Mensbrugghe probeert op belangrijke evenementen binnen te geraken. Als reporter ter plaatse brengt hij verslag uit, van de politieke nieuwjaarsrecepties tot de Gouden Schoen. Gisteren begaf hij zich na een bezoek aan de receptie van Groen naar Antwerpen, waar het Vlaams Belang verzamelde.

Van Brussel naar Antwerpen spoeden wij ons, van de ene kant van het ideologische spectrum naar de andere. De gezelligheid van Groen ruilen we in voor de verbittering van Vlaams Belang. Tussen beide recepties ligt de A12, een steenweg met de allure van een autostrade, geflankeerd door slierten commerciële lelijkheid.

Vlaams Belang viert vanavond nieuwjaar aan het Kattendijkdok. De ordedienst van het Vlaams Belang waakt aan de ingang van het terrein, opdat er geen volksvreemde elementen binnendringen. "Hebt ge uw perskaart bij?", vraagt één van de mannen vriendelijk. "Anders geraakt ge niet op de boot."

Boot? Welke boot? O, díé boot! Jawadde, de partij heeft een heus feestschip afgehuurd. Je moet je bukken om aan boord te geraken, want het luxejacht zakt steeds dieper. De oudere bezoekers sukkelen hun stramme lijf naar binnen.

De wijn is alvast beter dan bij Groen, maar matiging is aangewezen, want de boot helt een weinig naar één kant. Naar bakboord. Of voor gewone mensen: naar links.

Er zijn hier minder dames in zwart-geel tenue dan op het feestje van de N-VA. De mannen laten zich graag zien met een onmodieuze snor. In een duister hoekje zit voorzitter Gerolf Annemans nog wat op z'n speech te sjieken. Met zijn vrolijke grijns onderstreept hij nog wat sierlijk geformuleerde hatelijkheden. Voorganger Bruno Valkeniers deelt ondertussen lustig handjes uit. Sinds hij opzij geschoven is, straalt hij veel meer zelfvertrouwen uit. Liever meeloper dan vaandeldrager.

Volgens Filip De Man, die de avond inleidt, zijn er 1.500 sympathisanten aan boord. Het grapje dat het Vlaams Belang een zinkend schip is, hoef ik niet meer te maken, want dat doet De Man zelf al. Makkelijk zat.

Achter hem worden op groot scherm foto's geprojecteerd van een ijsbreker. Gaat Vlaams Belang nu ook al paal en perk stellen aan de massale instroom van eskimo's? Wil dat slechte volk uit het Hoge Noorden onze jobs en onze sociale zekerheid en onze veiligheid en, niet te vergeten, al onze vaderlandse vis rauw en heelhuids opvreten?

Filip Dewinter kruipt het podium op en geeft het antwoord. Ik parafraseer even: "Niet alleen de smerige eskimo's, maar ook alle Marokkanen, Bulgaren en andere vreemdelingen moeten teruggestuurd worden! (einde parafrase) En wij willen vooral geen asielzoekers en geen illegalen meer!" Weg met de Conventie van Genève. Alle sukkelaars zijn dieven. En als wij zelf sukkelen, is dat de schuld van de buitenlanders.

De gebuisde kandidaat-burgemeester van Antwerpen heeft het over de sjarels van Sharia4Belgium - zijn gewiekste plan is ze laten verzuipen in de Schelde - en dat doet er mij aan denken dat ik nog eens moet opzoeken of ook dat stelletje baarden een nieuwjaarsreceptie organiseert.

De man op het podium is blij dat hij zich nog eens boos mag maken. Thuis zit hij in de rol van brave vader die moet plooien als zijn dochter halfnaakt op een affiche wil staan, maar hier op het podium blijft hij de koning. Dat hij als voormalige West-Vlaming nog altijd worstelt met de g's en de h's vergeeft zijn aanhang hem. Zelf kunnen ze het niet beter uitleggen.

Anke Van dermeersch kijkt met verrukking naar Filip. Het cameralicht blinkt in haar ogen, maar ik check haar benen. Niet om er een seksistische opmerking over te maken, maar om te controleren tot waar haar rok komt. Die reikt tot net boven haar knieën, wat haar volgens haar eigen gewraakte Louboutin-affiche een hoer maakt. Ze laat zich gewillig op de billen kletsen door bejaarde militanten met wollen truien uit een tijd van ver vóór de massamigratie.

Zonder verpinken heeft Dewinter het weer voluit over eigen volk eerst. Ik heb niet de indruk dat één letter van zijn betoog ironisch bedoeld is. "Ik denk niet dat veel mensen op deze boot het woord ironie kennen", merkt fotograaf Eric De Mildt op met zijn gulle, Hollandse paardenlach. Inderdaad: de boot scandeert vrolijk mee van eigen volk eerst. Ik ben geen rabiate antiracist, een paar van mijn verre kennissen zijn racist, maar is dit hele gedoe niet een klein beetje schaamtelijk?

Een halfuur eerder had Gerolf Annemans nog voor de televisiecamera's beweerd: "Wij zijn niet extreem." Hij had evengoed kunnen zeggen: "We zijn een vrolijke kabouterpartij." Of: "Wij zijn goede vriendjes met migrantenkindjes."

Wanneer Annemans zelf op het podium kruipt, heeft hij een opdracht voor alle journalisten. "Noteer: Vlaams Belang haalt niet zwaar uit naar de N-VA." Waarna hij van wal steekt voor een tamelijk geestige uiteenzetting over de Vlaams-nationale hypocrisie van Bart De Wever en de zijnen. Zijn rode draad is 'Wie heb ik aan de lijn, hallo, hallo?', naar de hitsingle 'Tele-Romeo' van K3.

Het Kamerlid is een begenadigd redenaar en dit is prima cabaret, maar het publiek grinnikt bij de verkeerde grappen. Annemans zelf probeert zijn gezicht in een ernstige plooi te houden, maar heeft het bijwijlen moeilijk om niet in lachen uit te barsten.

Kappen op Bart De Wever: het werkt niet alleen bij liberalen, maar ook bij Belangers. Tot dusver is Groen de enige partij die het níét de hele tijd over N-VA had op haar nieuwjaarsreceptie. Zelfs Bart De Wever kon niet zwijgen over de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

De speeches van Annemans en Dewinter legden wel weer de bloedarmoede bloot bij het Vlaams Belang. Hun grappen en grollen deden de hele boot uitbundig juichen, maar wanneer alle lijsttrekkers op het podium kruipen, klinkt het applaus plots zeer zwakjes. "Wie zíjn al die pipo's naast de Gerolf en de Filip?", zie je het publiek wantrouwig denken.

En ik zit voor de rest van de nacht opgescheept met het hatelijke refrein van 'Wie heb ik aan de lijn, hallo, hallo'. Ik ben geen rabiate antiracist, máár...

null Beeld kos
Beeld kos
null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Voorzitter Gerolf Aannemans tekent voor een onderhoudende speech. Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Voorzitter Gerolf Aannemans tekent voor een onderhoudende speech.Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
De Vlaams Belang-ordedienst waakt bij het Kattendijkdok. Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
De Vlaams Belang-ordedienst waakt bij het Kattendijkdok.Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234