Zaterdag 28/01/2023

Mensbrugghe bij CD&V: Speelpleinwerking met Wouter Beke

null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Tim F. Van der Mensbrugghe probeert op belangrijke evenementen binnen te geraken. Als reporter ter plaatse brengt hij verslag uit, van de politieke nieuwjaarsrecepties tot de Gouden Schoen. Vandaag: de nieuwjaarsreceptie van CD&V.

Tim F. Van der Mensbrugghe

Middelkerke is ver, maar Leuven is nog verder. Rijd ik naar Lijst Dedecker of naar CD&V? Kies ik voor gegarandeerde kolder of riskeer ik de dood door verveling? Als ik in mijn wagen kruip, ben ik er nog niet uit. Het partijtje van Jean-Marie deemstert weg, maar wat valt er te schrijven over enkele duizenden christendemocraten die elkaar het nieuwe jaar in neuzelen?

Mijn gps voert me toch naar Leuven en dat is de juiste keuze. Wouter Beke mag straks nog zo hard zijn best doen om de Brabanthal in slaap te wiegen, aan de ingang zorgt een dikke honderd betogers voor peper en zout. Het zijn boze Arco-coöperanten, spaarders wier geld weggeknoeid is door de christelijke werkliedenbeweging, de regeringen-Leterme en de Dexia-top. Hun boodschap voor de passerende CD&V'ers: op 25 mei volgt een electorale afstraffing wanneer ze hun geld niet terugzien. "In de bak met Leterme en Dehaene!", roept een actievoerder.

Kamerlid Carl Devlies is zo vriendelijk zijn autoraampje open te draaien en het geweeklaag te aanhoren. "Carl, gij moet zorgen dat we onze centen terugkrijgen! Gij en niemand anders!", zegt een gedupeerde man. Devlies glimlacht beleefd terug.

"En ze lachen nog allemaal! Maar na de verkiezingen zullen ze niet meer lachen!", brult een man. "Nooit meer CD&V!"

Is dit nu eigenlijk een soort vakbondsactie tegen de vakbond, vraag ik aan één van de betogers. "Neen, zo moogt ge dat niet zien", sust hij. Maar enkele meters verder klinkt het onomwonden: "Waar is ons geld?! ACW heeft het gestolen!"

De oranje loper is uitgerold voor de gasten, maar enkel met een uitnodiging (of een perskaart) geraak je binnen. Zodoende kunnen Arco-slachtoffers de feestvreugde niet komen verstoren. Ook een tweede lading actievoerders wordt kundig geweerd. Het betreft een groepje flaminganten van wie er zich één verkleed heeft als aap, terwijl een andere pindanootjes uitdeelt. "Want CD&V heeft ons al genoeg voor aap gehouden!" Minister-president Kris Peeters neemt met een spottende grijns een apennootje in ontvangst, blakend als een wassen beeld marcheert hij naar binnen.

Van CD&V verwacht je kneuterigheid en die krijg je ten overvloede. Je geraakt de zaal niet in zonder langs een erehaag christendemocratische kopstukken te passeren. De gasten worden gesommeerd twee rijen te vormen, opdat het handjesschudden ordentelijk verloopt. "U bent enerzijds welkom en anderzijds ook", zegt de volksmenner die de mensenzee moet splitsen. Het klinkt als zelfspot, maar niemand lacht.

De ontvangst is even dorps als de aanwezigen. In de kijker willen lopen met je outfit is grootstedelijke ijdelheid, daar doen deze dames en heren niet aan mee. "Die mensen hebben allemaal hun chicste saaie kleren aan", gekscheert fotograaf Tim Dirven.

Buitenbeentjes verdwalen in deze partij. Het cliché wil dat CD&V een huis is met zeer veel kamers, maar als je kijkt naar het aantal gefnuikte carrières, moet je besluiten dat het christendemocratische bouwsel vooral doodlopende gangen kent. Architecturaal zit de CD&V zo vreemd in elkaar dat je nooit helemaal zeker bent of je nu binnen of buiten staat. In de wandelgangen kan het stevig tochten, maar in de achterafkamertjes stinkt het, dat valt met geen beschaafde woorden te beschrijven.

In de zaal ruikt het een beetje muf. Ligt het aan de hoge concentratie zestigplussers? Neen, hoor, het zijn de branders die straks ons eten warm zullen houden. Maar eerst moet er gespeecht worden. Een man met een raar stemmetje en een aandoenlijk kuifje bestijgt het podium. Oude meetjes kijken vertederd naar hem op. Dag Wouter Beke.

Je mag die man niet onderschatten. Hij ziet eruit alsof hij recht van de chiro komt, maar het is veeleer van de speelpleinwerking. Inderdaad, iemand waar je maar beter rekening mee houdt.

Beke zegt een aantal dingen. Er zit zelfs humor in zijn verhaal: "We hebben de mooiste dames en heren, en zo meteen volgt de beste toespraak!" Het klinkt als zelfspot, maar alweer is er niemand die lacht. De speech van Beke heeft maar één doel: "de echte leider van Vlaanderen" inleiden. Dag Kris Peeters.

Een dommerik is de minister-president niet. Hij valt geen enkele concurrerende partij rechtstreeks aan. Zelfs over de N-VA zwijgt hij zedig. Rustig overloopt hij de verwezenlijkingen van de christendemocratische ministers. Zelfs voor Joke Schauvliege heeft hij lof. Verstandig groen, noemt hij haar beleid, bijvoorbeeld omdat ze met een wiskundig handigheidje extra bos te voorschijn toverde. Nochtans heeft Joke ook vele culturele verwezenlijkingen op haar kerfstok, met de beperking van het aantal decibels in concert- en cinemazalen als uitschieter.

De speech van Peeters komt hierop neer: alle andere partijen zijn overbodig. De CD&V is er én voor ondernemers én voor de sociaal zwakkeren, ze is verstandig groen én heeft oog voor de landbouw. Ze is net Vlaams genoeg, maar zeker ook niet té Vlaams. Hier komt iedereen aan zijn trekken. "Wij zijn de enige echte volkspartij", vat Peeters samen.

Nu en dan applaudisseert het publiek. Niet uitbundig, maar toch iets luider dan wat je louter aan beleefdheid zou kunnen toeschrijven. Kwezels preken de passie niet.

Peeters roept al zijn Vlaamse en federale ministers op het podium en in een opwelling gooit Joke Schauvliege haar ruiker de zaal in. De andere excellenties twijfelen even en volgen dan haar voorbeeld. Weg bloemen. Op het podium blijft een verzameling bloempotten over. Ze blinken, maar met mate.

null Beeld dm
Beeld dm
null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

De massa stort zich op de hapjes, die met hele bakken tegelijk worden aangedragen. Het manoeuvreren wordt moeilijk. Overal waar je gaat, staat er een CD&V'er in de weg, gelijk in het echte leven. Ook nu toont de partij dat ze minstens twee gezichten heeft. Aan de ene kant van het buffet staat een lange rij lijdzaam aan te schuiven, aan de andere kant nemen mensen gewoon hun eten zonder te wachten. Ik proef verschillende soorten pittig gekruide pasta en laat de sappige minihamburgers smaken. Dit is fastfood met een hart. Zo verrast ben ik dat ik me overeet.

Maar wat valt er te beleven na al dat eten? Tamelijk weinig, dus dunt de zaal snel uit. Het volk keert terug naar de provincie. Hoe meer ouderen de zaal verlaten, hoe meer hippe, jonge vrouwen er lijken over te blijven. Ze waren er wel, maar tussen het leger bejaarden zag je ze niet. Plotsklaps staat er zelfs een vrouw in een glitterjurkje op het podium! Marianne Thyssen kondigt haar aan als Marilyn Neven. Ze staat op de tweede opvolgersplaats voor de Europese verkiezingen. Is het haar verschijning die de stem van Wouter Beke zojuist deed overslaan?

Zaki Dewaele is dj en wanneer hij de geluidsinstallatie overneemt, schrikt de zaal op. Ik zie twee oudere dames in elkaar krimpen. Help, beats! Oei, blitse animaties op het reuzengrote scherm! CD&V gaat nu toch niet opeens mee met zijn tijd? Maar zelfs het jonge volk is moeilijk in beweging te krijgen, al doet de Fucking Dewaele Father flink zijn best.

Een Gents gemeenteraadslid klampt me aan voor een uitvoerig exposé. Het moet haar van het hart dat het in Gent zo lastig oppositie voeren is tegen paars-groen en wie val je daar beter mee lastig dan een journalist? Dat de CD&V er in Gent niet in slaagt een zachtgekookt ei te breken, is natuurlijk de schuld van burgemeester Daniël Termont.

Ook zij denkt als Kris Peeters: hoe is het eigenlijk mogelijk dat mensen nog altijd op andere partijen stemmen? "Wij hebben de sociale zekerheid uit de grond gestampt en wij zijn de enigen die aan de lange termijn denken", stelt de vrouw zonder verpinken.

Die lange termijn is zeer belangrijk, niemand zal dat tegenspreken, maar ik heb het gevoel dat er een aanslag wordt gepleegd op mijn korte termijn. Met het voorwendsel dat ik beter niet tot de middellange termijn wacht om te wateren, vlucht ik ervandoor. Enerzijds heb ik het nu wel gehad en anderzijds ook.

Bekijk HIER de volledige fotoreeks van Tim F. Van der Mensbrugghe bij CD&V.

null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234