Zaterdag 28/03/2020

Mengelmoes

Waar komt je passie voor bier vandaan?

"Die is - zoals bij velen - ontkiemd in mijn studententijd. Het eerste bier dat ik superlekker vond, was Westmalle Tripel en het verbaasde mij hoe weinig vrouwen mijn enthousiasme deelden. Ik ben opgegroeid met het idee dat bier niet zo complex is als wijn, maar door me erin te verdiepen moest ik al snel inzien dat dat helemaal niet klopt. We hebben tegen de 200 brouwerijen die ongeveer 4.000 bieren maken! Waarom zouden we met zo'n fantastische drankcultuur nog naar Frankrijk moeten kijken? Met Sofie's World wil ik aan iedereen laten zien dat bier een net zo mooie en geraffineerde drank is."

Beseffen de Gentenaren dat voldoende volgens jou?

"Voor mijn vak zit ik in Gent op de ideale locatie. Deze stad heeft zowat het hoogste aantal biercafés van Vlaanderen! Mijn geboortestad Brugge is stilletjesaan ook een leuke bierstad aan het worden, maar ik merk dat de Gentenaren er toch iets meer in meegaan. Het enige nadeel is dat we hier maar één brouwerij hebben."(lacht)

Voel je je nu meer Gentenaar?

"Ik denk dat ik me evenveel Gentenaar als Bruggeling voel, maar qua karakter ben ik toch nog eerder een wat meer terughoudende West-Vlaming. Toch hou ik wel van de open, gemoedelijke sfeer in Gent die het voor mij makkelijker maakt om contacten te leggen. En van de mengelmoes aan culturen en de leuke restaurantjes die dat met zich meebrengt. Ik kom heel graag in Gök Palace. Hun Turkse klassiekers zijn volgens mij goed te combineren met bier. Ik probeer de uitbater, Omer Gök, dan ook al enige tijd te overhalen om Omer op de kaart te zetten. (lacht) Daarnaast ben ik ook fan van het Amerikaans geïnspireerde Uncle Babe's Burger Bar, en van Jilles Beer & Burgers. Je kunt wel raden waarom. Een mooie bierkaart is voor mij erg belangrijk."

Waar in Gent vinden we de beste bierkaarten?

"Rock Circus aan de Overpoort is ondanks zijn wat ongelukkige locatie een prachtig café, met meer dan tien bieren op tap. Een heel fijne nieuwkomer is Ganzerik, opgezet door de mannen van cocktailbar Jigger's. Ze selecteerden bijzondere bieren en verruilen het typische potje kaas voor unieke hapjes. Verder vind ik Staminee De Stokerij echt de moeite. Ze hebben niet alleen hun eigen huisbier, maar doen ook aan beerpairing: bij elk gerecht schenken ze een aangepast bier. En dan heb je nog de klassiekers Aba-Jour, Café de Trollekelder en Waterhuis aan de Bierkant, drie iconische cafés en stamkroegen van mij. Het personeel kent er hun vak en serveert je pint zoals het hoort, mét de nodige toelichting."

Zomerbier

Wat is het ideale zomerbier?

"De typisch Belgische bierstijl Saison, die nog erg onbekend is. Het is een licht bier uit Henegouwen dat pittig gehopt en/of gekruid wordt en nooit meer dan 6,5% alcohol bevat. Saison Dupont is de oerklassieker maar ook Saison St-Feuillien en Saison Voisin zijn toppers."

Is bier aan een opmars bezig?

"Sinds vijf jaar zijn we de schade aan het inhalen en wordt bier weer meer en meer gewaardeerd. Toch krijg ik wel eens de opmerking dat het niet meer dan een trend is. Dat vind ik pijnlijk, want in ons land zou een goede pint bij de maaltijd minstens zo evident moeten zijn als een glas wijn. De hele wereld is al overtuigd van ons bier, nu de Belgen zelf nog."

www.sofiesworld.be.

"Een mooie bierkaart is

voor mij cruciaal"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234