Maandag 23/05/2022

Meneer Van den Bossche, doe uw sjaal aan

Donderdagavond, 26 november. Elke dag opnieuw is de asielkerk een debatruimte. Deze avond vond een vraaggesprek met europarlementsleden plaats. Achteraf bespreken de mensen zonder papieren het verdere verloop van hun actie. De tekenen van vermoeidheid laten zich duidelijk van hun gezichten aflezen. Morgen verhuizen ze nog maar eens, deze keer naar een parochiekerk buiten het centrum van de stad. Nog een kerk die haar deuren openstelt voor de nieuwe verworpenen der aarde. De verhuis moet dus georganiseerd worden. Veel discussie, daar zijn Afrikanen goed in, maar het is nauwelijks te volgen.

Tijdens deze discussie stuurt de televisie ongestoord haar beelden de rommelige onthaalruimte van de kerk in. Niemand slaat er acht op. Tot de herhaling van TerZake een verslag van het Kabila-bezoek geeft. Plots is het één en al aandacht. Het bezoek wordt door de mensen zonder papieren in de asielkerk - overwegend Kongolezen - met argusogen gevolgd. Kabila spreekt zijn 'geselecteerde' landgenoten toe op een persconferentie en vertelt dat het Westen hem in Kongo in het zadel wil houden tot er 'democratische' verkiezingen mogelijk zijn. Zulke verkiezingen kunnen wat Kabila betreft morgen al plaatsvinden. "Maar", zo zegt Kabila, "het Westen wil un président mobutisé!" Algemeen gelach op de persconferentie, algemeen gelach ook in de asielkerk. De mensen zonder papieren weten maar al te goed hoe het er in Kongo aan toegaat. Kabila kan hen geen mooie werkelijkheid voorspiegelen. Hun werkelijkheid is een situatie die nog steeds geen uitzicht biedt. En zoals in elke strijd worden de geesten moe. Maar de bereidheid tot actie blijft groot. Het steeds opnieuw verhuizen van kerk naar kerk sterkt hen: de actie van het kerkasiel leeft in de harten van veel mensen. Steunbetuigingen en materiële hulp zijn er voldoende om enkele koude winterweken door te komen. Maar het belooft geen winterslaap te worden. Zij zullen blijven kloppen op deuren die gesloten blijven. Tot ze gehoord en begrepen worden. Mijnheer de minister, kom uit uw warm kantoor, doe een sjaal aan en trek naar die asielkerken. Ook voor u zit er geen winterslaap in, vrees ik.

Tot Kerstmis publiceert deze krant driemaal per week een korte column geschreven door actievoerders rond het kerkasiel. Ex-student Wout Baert maakt deel uit van het universitair solidariteitskoor Amahoro, dat de 'mensen zonder papieren' welkom heette toen de bezetting van de Ufsia-kapel van start ging. Hij doet geregeld permanenties in de kerk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234