Maandag 21/06/2021

'Meneer Kubla was niet tevreden'

De voormalige MR-burgemeester van Waterloo Serge Kubla (MR) heeft wel degelijk een rol gespeeld bij het naturalisatiedossier van Oezbeekse miljardair Patokh Chodiev. Dat moet blijken uit de verklaringen van een lokale wijkagent in de onderzoekscommissie. Een nieuw onderzoek door het Comité P moet meer duidelijkheid brengen.

"Monsieur Kubla n'était pas content." Dat is wat de wijkagent uit Waterloo in 1997 naar eigen zeggen te horen kreeg van zijn commissaris Michel Vandewalle. Hij was bezig met de naturalisatie van Chodiev en zijn vrouw, maar werd van de dossiers gehaald. Gisteren werd de wijkagent gehoord in de onderzoekscommissie Kazakhgate, waar Chodiev de spil van is.

De man schreef destijds een negatief rapport over de steenrijke inwoner van Waterloo, en gaf ook negatief advies over de naturalisatie-aanvraag van diens vrouw. Chodiev werd door de Staatsveiligheid gelinkt aan de Russische maffia. Dat moest verder onderzocht worden, oordeelde de wijkagent. Dat gebeurde dus niet. In opdracht van Kubla, zo liet de commissaris aan de wijkagent verstaan.

Zo, de naam is gevallen: Kubla. Voor het eerst wordt hij, zij het onrechtstreeks, door een van de getuigen in de commissie aangewezen als de man die het naturalisatiedossier in de juiste richting zou hebben geduwd. In het definitieve, tweede rapport dat gebruikt werd in Chodievs naturalisatiedossier, is geen enkele sprake meer van de maffialink.

De voormalige MR-minister werd al regelmatig genoemd in de zaak. Hij woonde destijds naast Chodiev en zou in ruil voor zijn inspanningen een buurtweg hebben mogen gebruiken die over het terrein van de Oezbeek liep. De onderzoekscommissie wil Kubla nu zo snel mogelijk horen om de rol die hij speelde grondiger uit te spitten.

Wie liegt?

Maar daarmee is de kous nog lang niet af. Vandewalle, indertijd de overste van de wijkagent, gaf vorige week in de onderzoekscommissie een heel andere versie van de feiten. Hij was formeel: het negatieve rapport van wijkagent was vervalst, hij had het nooit ondertekend. Ook waren de verklaringen telkens onder ede, het is duidelijk dat een van de twee heeft gelogen.

Om klaarheid te scheppen, werden beide heren gisteren na elkaar achter gesloten deuren gehoord door de onderzoekscommissie. Zonder succes. Geen van de twee week af van hun eerdere verklaringen. De onderzoekscommissie gaf het Comité P daarom de opdracht om een nieuw onderzoek voeren op het terrein. "De tegenstrijdigheden in de verhalen van de wijkagent en de politiecommissaris van Waterloo moeten zo snel mogelijk uitgeklaard worden", zegt commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a).

Het Comité P voerde begin jaren 2000 al een onderzoek naar de zaak-Chodiev, zij het niet erg grondig: de wijkagent werd niet gehoord en het negatieve rapport werd evenmin ingekeken. Bovendien zou een anonieme tipgever in november 2002 vier documenten, waaronder twee vervalste pv's, via het Comité I aan het Comité P hebben laten bezorgen. André Vandoren, de voormalige voorzitter van het Comité P, ontkende gisteren in de commissie echter dat hij of zijn dienst die documenten ooit ontvangen heeft. "Als dat het geval zou zijn, dan hadden we zeker het onderzoek opnieuw geopend." Vincent Van Quickenborne (Open Vld) concludeerde dat "het allemaal niet zo zwart-wit is" als de commissieleden gehoopt hadden.

Na afloop van het nieuwe onderzoek zullen de wijkagent en de commissaris mogelijk nog met elkaar geconfronteerd worden. Oog in oog, deze keer. Dat gebeurde gisteren nog niet omdat de commissieleden over onvoldoende documenten uit de zaak beschikten. Zo konden ze het naturalisatiedossier van Chodievs vrouw, waarin volgens de wijkagent ook "bezwarende elementen" staan, nog niet inkijken. Ook verschillende andere documenten van parket en politie ontbreken op dit moment nog.

Chodiev is het beu

Chodiev zelf is alle "hypotheses, speculaties en beschuldigingen, na eenzijdige onderzoeken zonder tegenspraak" door de commissieleden en de media intussen meer dan beu. Dat liet zijn advocaat gisteren weten in een opmerkelijk opiniestuk in De Standaard. "Hoe zou Chodiev zich kunnen verdedigen als de media beschikken over informatie waartoe ik, zijn advocaat, geen toegang heb?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234