Donderdag 22/04/2021

'Men mag

Een groep progressieve en democratische intellectuelen lanceerde gisteren een oproep voor een 'rechtvaardig en eerlijk oordeel' over repressie en collaboratie. 'Het gaat erom een morele last af te schudden die nog steeds politiek wordt misbruikt', schrijven ze. Ze vinden het tijd voor verzoening. Louis Davids, hoofdredacteur van het 'Belgisch-Israëlitisch Weekblad', steunt de ondertekenaars.

niet tegen verzoening zijn'

De oproep voor een "open en kritische omgang met het verleden" werd ondertekend door onder anderen Ludo Abicht, Bruno De Wever, Willy Courteaux, Eric Defoort, Jaap Kruithof, Paul Pataer en Koen Raes.

Louis Davids: "Ik kan mij slechts aansluiten bij wat deze mensen vragen. Het zijn progressieve intellectuelen die ver staan van het extreem-rechtse gedachtegoed. Ze maken bovendien onderscheid tussen moordenaars en mensen die vanuit een bepaalde overtuiging verkeerd hebben gehandeld. Je kan niet tegen een daad van verzoening tegenover de mensen uit de laatste groep zijn. Dat wil echter niet zeggen dat je ze hun fouten - die de hele gemeenschap en de joodse gemeenschap in het bijzonder - zware schade hebben berokkend zomaar moet vergeven."

Kan u het hen vergeven?

"Het is verschrikkelijk moeilijk. Ik ben zelf aangehouden en ben dankzij de hulp van mijn Belgische landgenoten kunnen ontsnappen. Zoiets kan je niet vergeten. Maar je kan het wel vergeven als de mensen tonen dat ze een fout hebben begaan."

Is dat de voorwaarde?

"Ja. Ze waren van mening dat ze de Vlaamse zaak een dienst konden bewijzen door met de Duitsers te collaboreren. Dat dit fout was moeten ze toegeven. Dan is verzoening mogelijk. België is ten slotte zowat het laatste land waar nog geen amnestie bestaat. Dat heeft natuurlijk met de Vlaams-Waalse tegenstellingen te maken.

"Maar ik benadruk dat dit een persoonlijke mening is. Niet de hele joodse gemeenschap denkt er zo over. Heel wat joodse mensen zullen verbaasd zijn dat intellectuelen van linkse signatuur deze oproep verdedigen."

Hoever kan die verzoening volgens u gaan?

"Ik denk in de eerste plaats aan de kinderen en de kleinkinderen van mensen die tijdens de oorlog gecollaboreerd hebben. Zij hebben niets misdaan en dus hoeven ze geen gevolgen te dragen van de fouten die begaan zijn.

"Van de collaborateurs zelf blijven er niet veel meer over na vijftig jaar. Mensen die aan het Oostfront zijn gaan vechten tegen het communisme, daar kan ik nog begrip voor opbrengen. Maar voor degenen die gemoord, gefolterd of verklikt hebben kan amnestie niet mogelijk zijn. Zij hebben geen hart en blijven dus een gevaar voor de samenleving."

Opvallend is ook dat de intellectuelen zich uitdrukkelijk distantiëren van extreem-rechts.

"Dat is heel goed, ja. Want veel mensen identificeren de Vlaamse ontvoogdingsstrijd nog steeds met het Vlaams Blok. Dat is niet eerlijk. Iemand als Ludo Abicht - hij is een persoonlijke vriend - is ook Vlaamsgezind maar heeft niets met extreem-rechts te maken."

(RG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234