Maandag 17/01/2022

Mémé Gusta Gent

Niet lullen, maar vullen!': het had net zo goed een quote uit Temptation Island kunnen zijn. In het nieuwe seizoen van Mijn pop-uprestaurant komen Sergio Herman en Gert Verhulst aan het woord. Al kan zelfs het sappigste accent niet verbergen dat het tv-format weinig levensvatbare concepten heeft voortgebracht.

En toch. Jan en Nele van Mémé Gusta (bekend van vorig seizoen) slaagden erin de Gentse koffiebar Le Jardin Bohémien tot een warm familierestaurant om te toveren. Ook de kaart ademt grootmoeders keuken. Meer dan wijn horen hier bieren bij. In een schoolschriftje worden zes voor- en vijf hoofdgerechten opgesomd. Mijn blik blijft hangen bij de karnemelkstampers met garnalen en hun befaamde stoofvlees. "Die van Mémé Gusta is de beste", lees ik meermaals op sociale media. En die van ons moeke dan?

Mijn vriend wil twee andere Vlaamse klassiekers proeven: gegrilde mergpijp en paling in 't groen. Nele lacht ongemakkelijk als we onze bestelling doen. "Ik moet me excuseren voor de dagprijs van de paling. We rekenen vandaag 31 euro in plaats van 26 euro aan. Laat ik jullie nog even verder kijken?" Een paar minuten later is hij nog meer geïntrigeerd door de paling, en compenseren we die meerprijs met een fles water. Of zie ik hem alweer verlekkerd gluren naar de desserts?

Tijdens de lunchservice is de zaak net niet volzet. Oudere koppels, collega's in hun pauze, toeristen, zakenmensen hebben hier hun setting voor het uitkiezen: rond een knus tafeltje, tegen een kussen bij het venster of op een kruk aan de betegelde bar.

Mijn smeuïge puree wordt à la minute afgewerkt met extra beurre noisette uit de pan. Vuurwerk. In het bord van mijn vriend zie ik vier flinke stukken mergpijp, op smaak gebracht met een pittige picklesmayonaise.

Bij een ouderwetse paling en een stoverij horen geen likjes en zalfjes, knisperende frietjes gelukkig wel. Voor de kenners: het stoofvlees van Mémé Gusta is geïnspireerd op een toprecept van chef Vincent Florizoone. Terwijl de paling in een langwerpige schaal vol verse kruiden zwemt, opent Nele mijn stoofpotje met gelakte varkenswangetjes en witloof. Er komen zelfs gekaramelliseerde appeltjes on the side bij. Lekker, dat ik te veel gegeten heb, besef ik pas nadat mijn bord leeg is. Wat is Jan enthousiast in zijn porties.

Bij het buitenstappen valt ons oog nog op een citaat van ontwerper William Morris. 'Have nothing in your house that you do not know to be useful, or believe to be beautiful.' Net zoals de kracht van Mémé Gusta in de persoonlijkheid en de eenvoud van het concept ligt.

Mémé Gusta
Burgstraat 19, Gent, gesloten op zondag, maandag en woensdagavond, meme-gusta.be

Met de kinderen Je kunt een hoofdgerecht in kinderportie bestellen met als dessert een soezeboelekestaartje (15 euro).

Opvallend
Het is koud in de zaal. Ik overweeg zelfs een aantal keer om mijn wintersjaal weer aan te trekken.

Opnieuw
Bij een nieuwe kaart kom ik graag nog eens proeven. Misschien is er rosbief met béarnaise of rog met kappertjes?

Inrichting
Het architecturale pand spreekt voor zich. Less is more: vintage familiefoto's worden opgelicht door planten en een Scandinavisch salon.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234