Dinsdag 28/01/2020

"Melk verhoogt niet het risico op kanker en andere ziekten"

Beeld THINKSTOCK

Melk verhoogt het risico op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes niet. Dat zegt de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ), die vandaag een persmoment organiseerde om verschillende mythes over melk te ontkrachten. Uit studies blijkt dat melk essentieel is voor het beendergestel, zegt prof. Jean-Jacques Body, diensthoofd in het ziekenhuis UVC Brugmann en voorzitter van de Belgian Bone Club.

"Melkproducten zijn een natuurlijke bron van essentiële voedingsstoffen", zegt ook Aurore Collignon, hoofddiëtiste van het Brugmannziekenhuis. "Volgens de voedselpiramide zijn dagelijks een glas melk, magere yoghurt en een snede light kaas aangeraden om te voldoen aan de calciumbehoefte en zijn ze een bron van proteïnes voor de spieren en vitamine D voor het beendergestel."

Osteoporose is een grootschalig gezondheidsprobleem, zegt prof Body. "Verschillende studies over het onderwerp wijzen erop dat bij patiënten die supplementen van calcium en vitamine D krijgen het risico op breuken met 12 procent vermindert." Melkproducten maken niet dik en verhogen niet het risico op hart- en vaatziekten, besluit de prof op basis van verschillende studies.

Wat kanker betreft, tot slot, wijzen onderzoeken er op dat melk geen negatieve impact heeft, integendeel. "Het risico op borstkanker vermindert met 15 procent en dat op darmkanker met 20 procent. Wat betreft prostaatkanker in een vroeg stadium echter is het risico met 9 procent verhoogd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234