Zaterdag 23/01/2021

Melanoommaandag bracht tientallen huidkankers aan het licht

Het aantal ontdekte melanomen, een type van huidkanker, is de jongste tijd in België, aanzienlijk toegenomen. Dit is het resultaat van de Melanoommaandag die in april werd ingericht. De resultaten van een dag lang gratis onderzoek werden voorgesteld op het nationaal Belgisch congres van dermatologen en worden eind deze week in een vaktijdschrift gepubliceerd. Tijdens de gratis screening werden 25 gevallen van deze gevaarlijke huidkanker opgespoord, de maand erna nog eens 141. De actie was een groot succes, wordt in België herhaald en krijgt Europese navolging.

Brussel

Van onze medewerker

De diagnose melanoom stelt men aan de hand van veranderingen van bruine pigmentvlekjes. "Tekenen aan de wand voor melanoom zijn pigmentvlekjes groter dan vijf millimeter, vlekken met een onregelmatige boord, vlekken die jeuken, of vlekjes die wegdrukbaar rood zijn of verschillende kleuren bevatten", zegt dermatoloog Thomas Maselis van de inrichtende Melanoma Monday. Op die bewuste maandag screenden 340 van de 521 actieve dermatologen in het land bijna 2.800 patiënten. In het totaal werden 644 verdachte letsels aangetroffen. Uiteindelijk bleek het vijfentwintig keer te gaan om de gevaarlijke huidkanker melanoom. In de daarop volgende maand werd nog 141 keer de diagnose van melanoom gesteld door de verhoogde aandacht die de huidkanker kreeg door de gratis screening. "Als je weet dat in België jaarlijks ongeveer vierhonderd nieuwe gevallen van melanoom ontdekt worden, heeft die nationale screeningdag en de mediacampagne een enorme impact gehad op de bevolking. Opvallend is dat steeds meer mensen zelf of familieleden de melanomen ontdekken en dat is positief, omdat miljoenen mensen veel meer kunnen zien dan die enkele dermatologen."

Op de screeningdag boden zich dubbel zoveel vrouwen als mannen aan. De leeftijdscategorie lag tussen de 30 en 50 jaar. Een geslaagd initiatief dus, aangezien in die groep melanoom het vaakst voorkomt. Verder blijkt uit de onderzochte bevolking dat een derde jaarlijks met vakantie naar het zuiden trekt, dat een derde onder de zonnebank ligt en dat 56 procent zich herinnert minstens éénmaal in de zon verbrand te zijn in de jeugdjaren. Momenteel wordt werk gemaakt van de biostatistische verwerking van al deze gegevens die correlaties moet bloot leggen.

De Melanoommaandag was zo'n succes dat in mei een internationale Euromelanoma-dag op het programma staat onder het voorzitterschap van Maselis. Vijftien landen toonden al interesse. De doelstellingen van dergelijke dagen zijn melanomen in een primair stadium ontdekken, omdat het de gevaarlijkste en snelst stijgende vorm van tumoren is. Wanneer melanoom vroeg ontdekt wordt, kan een eenvoudige ingreep, het wegsnijden van de vlek, ernstig kwaad voorkomen. "Na zes maanden woekering is er echter sprake van grote miserie, vanwege de snelle uitzaaiïngen." Daarnaast wil men ook een mentaliteitswijziging bewerkstelligen. "Mensen moeten hun zonnegedrag veranderen. Zo moeten we er onder andere toe komen dat peuters niet in de felle zon zonder bescherming op het strand worden gezet. Deze mentaliteitswijziging ten aanzien van blootstelling aan de zon is echter een werk van lange adem." In Australië en Zuid-Afrika ligt het percentage melanomen aanzienlijk hoger dan in België , omdat daar mensen met een bleek huidtype onder een tropische zon komen. "In Australië wordt een kind dat met korte mouwen of zonder hoedje naar school komt onmiddellijk naar huis gestuurd. Daar is melanoom tussen de twintig en de vijftig jaar de belangrijkste doodsoorzaak. Ieren en Britten kwamen er met hun bleke huidtype onder de felle zon." In die landen heerst dus een enorme preventie, maar ook bij ons is sensibilisering enorm belangrijk. "De ogen van de mensen beginnen eindelijk open te gaan. Patiënten die bij mij op gewone consultatie komen, vragen spontaan nog eens een kijkje te nemen naar hun pigmentvlekjes." Maselis raadt aan om ook in de winterperiode geregeld het eigen lichaam onder de loep te nemen. "Wanneer de zomerkleren uit de kast gehaald worden, onderzoekt men vaker het lichaam op cellulitis of andere zaken, zodat onregelmatige pigmentvlekjes ook ontdekt worden. Maar het is belangrijk om daar een routine van te maken, ook in de winterperiode."

(KaB)

Melanoommaandag krijgt navolging in vijftien Europese landen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234