Zondag 17/11/2019

Video

Melania Trump pikt speech van Michelle Obama

Beeld Photo News

Op de eerste dag van de conventie van de Republikeinen, die Donald Trump formeel moet aanwijzen als presidentskandidaat, heeft zijn vrouw Melania een zeldzame speech gegeven. Een speech die wel heel erg lijkt op een toespraak die Michelle Obama in 2008 voor de Democraten hield.

Mevrouw Trump hield in Cleveland een toespraak waarin ze vol lof was over haar man. Daarnaast had ze het onder andere nog over de waarden die ze van haar ouders had meegekregen. "Mijn ouders hebben me ingeprent dat je hard moet werken voor wat je wil. Dat je je woord moet houden, moet doen wat je zegt en je belofte moet nakomen. Dat je mensen met respect behandelt", zo klonk het. "We moeten deze waarden doorgeven aan de komende generaties. Want we willen dat onze kinderen in dit land weten dat de kracht van je dromen en je bereidheid om ervoor te werken de enige beperking vormen op hetgeen je bereikt."

In Amerikaanse media worden de passages tegenover elkaar gezet en vergeleken, en daaruit blijkt toch wel dat er frappante overeenkomsten zijn. Zo blikt Melania met dezelfde woorden terug op haar jeugd als Michelle en somt zij in enkele gevallen morele waarden op in dezelfde woorden en in dezelfde volgorde.

Melania verklaarde voor aan haar toesprak dat ze de speech "met een beetje hulp" had geschreven. Trump liet na de toespraak via Twitter weten bijzonder trots te zijn op zijn eega. Zijn entourage liet intussen ook via een statement weten dat "de schrijvers van Melania nota's namen van haar inspiratie terwijl ze haar mooie speech schreven." Ook "fragmenten die haar denkwijze reflecteren" werden gebruikt. "Haar ervaring als immigrant en haar liefde voor Amerika kwam duidelijk naar voor in haar speech, wat het een succes maakte", klinkt het.

Schuld van Hillary

Ook de andere sprekers op de eerste dag van de Conventie beschreven Trump als een sterke leider die de Amerikanen zal beschermen tegen islamistische terroristen, illegale immigranten en criminelen. "Vandaag vertrouwen onze bondgenoten ons niet meer, vrezen onze tegenstanders ons niet meer en beramen onze vijanden complot tegen ons. Dat is niet per ongeluk gebeurd", zei Mike McCaul, die de Homeland Security Committee van het congres leidt.

De Trump-campagne zette bovendien in op het contrast tussen Trump en zijn vermoedelijke tegenstander Hillary Clinton. Zo kwam de moeder van een slachtoffer van aanslag op het Amerikaans consulaat in Benghazi, toen Clinton minister van Buitenlandse Zaken was, aan het woord. "Voor dit verlies beschuldig ik Hillary Clinton", zei ze. "Ik heb al verschillende keren aan Hillary Clinton gevraagd om mij de echte reden te vertellen waarom mijn zoon dood is. Ik wacht nog steeds."

Daarnaast beschreven verschillende sprekers hoe familieleden werden gedood door illegale immigranten of door aanvallen in de buurt van de "onveilige grens met Mexico", waar Trump een muur wil bouwen om illegale migranten tegen te houden.

Ondanks de positieve toespraken over Trump, is de Conventie met een valse noot begonnen. Bij de goedkeuring van het reglement van de Conventie kwamen enkele tegenstanders in opstand. Zij wilden een exacte telling van de stemmen tegen het reglement, in de hoop om de regels te laten veranderen zodat ze voor een andere kandidaat dan Trump kunnen stemmen. De voorzitter van de Conventie ging daar echter niet op in, waarop een deel van de afgevaardigden de zaal verliet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234