Zondag 29/11/2020

Meisjes met hoofddoek krijgen aparte school

Een groep moslimvrouwen is van plan in Molenbeek een school voor islamitische meisjes mét hoofddoek op te richten. Dat doen ze uit reactie tegen de scholen in Brussel waar het dragen van een hoofddoek tijdens de schooluren verboden is.

Door Brecht Decaestecker

MOLENBEEK l Een hoofddoek op school kan, vindt minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a). Maar een school bedoeld voor alleen maar meisjes, dat is anno 2007 niet meer mogelijk, want zowel Nederlands- als Franstalige scholen moeten gemengd zijn.

Guy Vanhengel (Open Vld), minister bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels gewest, moet eens goed lachen als hij de plannen hoort voor een nieuwe school in Molenbeek, alleen bedoeld voor meisjes met een hoofddoek. "Dit is het programma van het Vlaams Belang uitgevoerd aan moslimzijde", vertelt hij. "Het Vlaams Belang pleit al jaren voor eigen onderwijsinstellingen voor allochtonen, om hen voor te bereiden op hun terugkeer."

De plannen voor de nieuwe school zouden uitgewerkt zijn op een feest voor alleen maar vrouwen in Molenbeek op 17 mei. Daar werd beslist een islamitische school op te richten. Die zou volgens La Dernière Heure in de Vanderstraetenstraat komen te liggen, vlak bij de Al Khalilmoskee in de Delaunoystraat.

In deze nieuwe school, die onder de bevoegdheid van de Franse Gemeenschap zal vallen, zullen meisjes lessen islam en Arabisch krijgen en een hoofddoek op de speelplaats en tijdens de lesuren mogen dragen. "Wij verbieden geen bepaalde kledingstukken", klinkt het op het kabinet van minister Frank Vandenbroucke. "In Antwerpen vind je verschillende Joodse scholen waar leerlingen een hoofddeksel mogen dragen. Maar als een hoofddoek is toegelaten of verboden, dan moet dat duidelijk in het schoolreglement vermeld staan, zodat leerlingen en ouders weten wat ze kunnen verwachten."

"In Brussel verbieden de meeste scholen meisjes niet om een hoofddoek te dragen", aldus Guy Vanhengel. "Ze verbieden dat alleen tijdens de schooluren."

Elke nieuwe opgerichte school moet zichzelf het eerste jaar financieren. Tijdens dat jaar komen verschillende inspecteurs op bezoek, en die beslissen of de school het jaar erop subsidies van de regering krijgt. Dat is ook gebeurd bij de Lucerna Colleges, vier middelbare scholen in Genk, Brussel, Antwerpen en Gent. Die zijn aanvankelijk betaald door Turkse zakenlui. De lessen vinden er plaats in het Nederlands. De scholen noemen zich geen islamitische scholen, al trekken ze alleen Turkse en Marokkaanse jongeren. Hun hoofdbedoeling is om meer allochtone jongeren naar het hoger onderwijs te laten doorstromen.

De initiatiefnemers van de nieuwe middelbare school in Molenbeek zijn van plan om 500 euro inschrijvingsgeld te vragen. Ze verwachten 200 tot 250 leerlingen te trekken en denken daarmee automatisch subsidies te krijgen. "Ze zullen zich daarvoor moeten houden aan wat in het onderwijsprogramma van de Franse Gemeenschap staat", meldt het kabinet van Marie Arena (PS), minister-president van de Franse Gemeenschap. In Vlaanderen, Brussel en Wallonië ligt bij wet vast welke vakken moeten worden gegeven en hoe die moeten worden ingevuld. Geen biologie volgens eigen normen en waarden (lees: zonder seksuele opvoeding) dus. "Alleen voor godsdienst is elke school vrij om zelf dat vak in te vullen", aldus het kabinet van Frank Vandenbroucke. "Ook katholieke scholen kunnen alleen katholieke godsdienstlessen geven."

"Arabisch staat niet in de voorwaarden van onze onderwijsinstellingen", aldus Guy Vanhengel. "Zo'n vak hoort niet thuis in een Nederlandstalige middelbare school." Vanhengel gelooft dan ook niet in de kansen van dit initiatief. "Zeker niet als de school alleen voor meisjes bedoeld is, want niet-gemengde scholen, dat kan allang niet meer. De scheiding tussen kerk en staat en de gelijkheid van man en vrouw zijn twee pijlers van onze maatschappij."

Dat bevestigt ook het kabinet van Marie Arena: "Wij pleiten ervoor om alle scholen gemengd te houden. Heel af en toe vind je in de Franse gemeenschap nog een school waar jongens en meisjes niet samen in de klas zitten, maar dat zijn grote uitzonderingen. Het is die bedoeling dat hun aantal kleiner wordt, niet groter."

Als de school geen subsidies krijgt, dan blijft het een privéschool. Ons land kent geen schoolplicht, alleen een leerplicht. Dat betekent dat kinderen thuis school kunnen lopen of dat grote familiegroepen zelf hun kinderen les kunnen geven, maar ook dan moeten die kinderen te leren krijgen wat in het onderwijsprogramma is opgesteld. "Gebeurt dat in Molenbeek niet, dan krijgen de leerlingen van deze school geen erkend diploma", waarschuwt de woordvoerster van Marie Arena.

Dit is het programma van het Vlaams Belang uitgevoerd aan moslimzijde

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234