Dinsdag 28/01/2020

'Meisjes hebben de vrijheid om foute keuzes te maken'

Meisjes experimenteren dubbel zoveel met joints als jongens. Dat bleek gisteren uit een onderzoek van de Rodinstichting. En dat is niet alles: meer meisjes roken, meer vrouwen drinken, en van onenightstands zijn ze ook niet vies meer. Waar zijn de brave meisjes gebleven?

Door Katrijn Serneels

BRUSSEL l In Groot-Brittannië noemen ze hen de ladettes. Want lady's, of echte dames kun je ze echt niet noemen. Ze lijken meer op de stoere lads die naar de kroeg gaan. De ladettes zuipen de mannen onder tafel, paffen erop los, houden wedstrijden wie het hardste kan boeren en knijpen mannen in hun kont.

Zijn de ladettes ook in Vlaanderen aan een opmars bezig? Want het lijkt erop dat meisjes almaar meer risicogedrag beginnen te vertonen dat voorheen typisch mannelijk was. "Wat roken betreft, zien we dat roken bij meisjes in de lift zit. Niet alleen in ons land, maar ook in de andere landen van West-Europa", zegt psychologe Anne Hublet, onderzoekster maatschappelijke gezondheidskunde aan de universiteit van Gent. "In Oost-Europa was het gedrag tot voor kort nog traditioneel: meisjes rookten daar minder. Maar nu, mogelijk door het openstellen van de grenzen, begint hun gedrag ook te veranderen."

De motivatie van meisjes om te roken is anders dan die van jongens. "Uit een onderzoek naar genderverschillen zagen we dat meisjes roken door stress of als ze zich slecht voelen. Bij jongens zagen we dat ook wel, maar in mindere mate. De hogere eisen die vandaag aan meisjes worden gesteld, kunnen ervoor zorgen dat ze meer stress hebben of dat ze zich niet goed voelen omdat ze niet aan die eisen voldoen. Een hoge prestratiedruk op school kan ook meespelen. Je kunt dat zien als een gevolg van de emancipatie van de vrouw, waardoor voor meisjes de schoolresultaten almaar belangrijker worden."

Ook drinken is een groeiend probleem bij vrouwen. "Steeds meer vrouwen doen een beroep op onze hulpverlening voor hun drankprobleem", zegt Marcel Vanhex, directeur van het CAD Limburg (Centrum voor Alcohol- en andere Drugsproblemen). De laatste decennia zijn vrouwen meer en meer alcohol gaan drinken. Ze halen stilaan de mannen in. Terwijl vrouwen in 2000 nog maar een kwart uitmaakten van de aanmeldingen omwille van alcoholproblemen, is dat in 2004 al gestegen tot een derde. Ook bij de AA is er in een aantal groepen al sprake van een fiftyfifty verhouding tussen mannen en vrouwen.

Betekenen gelijke kansen voor vrouwen dan gelijke kansen om alcoholist te worden? "Ja en nee", zegt Lieve Jordens, hulpverleenster bij het CAD. "Vrouwen drinken vooral uit verlieservaringen. Verlies van hun job, ouders of partner kan ervoor zorgen dat hun slaapmutsje plots een verslaving wordt. Ook depressie kan tot een drankprobleem leiden. Vrouwen hebben veel last van het gevoel niet perfect te zijn. Er wordt ook zoveel van hen gevraagd: dat ze een goede huisvrouw zijn, maar ook een goede moeder en vriendin. Als je naar de reclame kijkt, krijg je wel eens het gevoel dat we supervrouwen moeten zijn."

"Bij jonge meisjes in het secundair onderwijs of studentes aan de hogeschool en universiteit zien we gelukkig niet meer problematisch drinkgedrag", zegt Hilde Kinabele van de Vereniging voor Alcohol en Drugsgebruik (VAD). Wat drank betreft, beperkt de stijging zich tot volwassen vrouwen.

Door de emancipatie van vrouwen is ook het seksuele gedrag van jongvolwassen vrouwen veranderd, bevestigt Telidja Klai van Sensoa. "Maar dat tienermeisjes losbandige ladettes zijn, klopt helemaal niet.

Wat we wel zien is dat hun seksuele ontwikkeling lichtjes versnelt: van eerste kus tot seks, daar zit vandaag minder tijd tussen. Maar jongens hebben nog altijd meer seksuele partners dan meisjes. Bij vrouwen tussen de twintig en dertig zie je wel dat zij hetzelfde seksuele gedrag als mannen vertonen: ze experimenteren, hebben onenightstands of seks uit lust. In die zin kun je wel zeggen dat het seksueel gedrag van vrouwen 'mannelijker' is geworden. Als het aantal vrouwen met een drankprobleem stijgt, kan dat wel een invloed hebben op seksueel vlak: onveilige seks, meer wisselende partners... Dat moeten we wel in de gaten houden."

In Vlaanderen lopen er nog niet veel ladettes rond, maar echt gezond kun je dat risicogedrag niet noemen. "Vrouwen zijn vrij om te kiezen wie ze willen zijn: een huisvrouw met kinderen of een boeren latende dronkenlap. Vrijheid is verantwoordelijkheid, het betekent keuzes maken in je leven. En kiezen is niet makkelijk. Meisjes hebben de vrijheid om foute keuzes te maken. Dat is de keerzijde van de emancipatie."

Correctie

In het artikel 'Dubbel zoveel meisjes als jongens aan de joint' (DM 25/10) is er verwarring mogelijk over het aantal jongeren dat cannabis heeft gebruikt. Dat is 14 procent van de jongeren tussen de tien en zeventien, en 30 procent van de 15- tot 17-jarigen. Dat 30 procent van de jongeren gebruikt, zoals verkeerdelijk in de quote is beland, klopt dus niet. Het is 15 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234