Donderdag 21/01/2021

'Meisjes afschermen? Maak ze liever weerbaar'

Willen we meisjes over de streep trekken om voor een technische richting te kiezen, dan moeten we de klassen weer scheiden, zo stelt werkgeverskoepel Agoria in een opiniebrief. Maar hoe zinvol is dat?

Het voorstel van Agoria komt er na een opmerkelijke brief van Lotte Dewit (13), een handig meisje uit Vilvoorde. Daarin richt ze zich tot de "toekomstige minister van Onderwijs". Dat ze dertien is en heel veel van techniek houdt, schrijft ze. Maar: "Mijn probleem is dat ik niet naar het tso durf. Ik zie het niet zitten om tussen alleen maar jongens te belanden. Ik denk dat er veel meisjes zijn zoals ik. Ze durven niet naar een typisch mannelijke school te gaan. Want wat als ze je pesten of uitsluiten?"

Na lang aarzelen gaat Lotte volgend jaar toch naar de industriële wetenschappen. "Ik wil mijn droom niet zomaar laten schieten. Dat zou weggesmeten talent zijn. Toen ik klein was, wist ik al dat het technische echt iets voor mij was. Ik werk graag met mijn handen. Zo heb ik al eens een keuken in elkaar gestoken."

Marc Lambotte, CEO van werkgeverskoepel Agoria, is een groot voorstander van gemengde klassen, in zowat alle richtingen. Maar: "Als een onveiligheidsgevoel een hinderpaal wordt voor meisjes, moeten we een oplossing zoeken", kaart hij aan. "Dan moeten we de discussie durven te voeren of gescheiden klassen niet beter zijn."

Dat veel technische vacatures niet ingevuld raken, merkt hij op. "Als je dan weet dat er bij de meisjes zoveel potentieel zit, maar dat ze niet durven, dan is dat toch wel zonde. Ook zij kunnen uitblinken in techniek. Voor bepaalde jobs zijn ze zelfs nauwkeuriger en geschikter."

Is dat dan de oplossing: de pubermeisjes van de heethoofden scheiden? Volgens Mieke Van Houtte, sociologe en genderexperte aan de UGent, betekent dat zoveel als de klok terugdraaien. "Akkoord, meisjes voelen zich op die leeftijd comfortabeler in scholen met meer meisjes. Het maakt hen minder kwetsbaar. Maar dan nog blijven aparte klassen iets heel kunstmatigs. Want wat later, als ze hun job uitoefenen? Gaan we dan ook de bouwwerven scheiden? Op termijn komen ze toch in die mannenwereld terecht."

Bovendien bestaat er niet zoiets als 'de meisjes', stipt Van Houtte aan. "Je hebt zoveel variatie in persoonlijkheden: van eerder masculine tot zeer vrouwelijke meisjes. Ook daar ga je volledig aan voorbij als je de klassen opsplitst."

In het Technisch Atheneum van Gent, toegespitst op de harde sector, tellen ze ondertussen al 14 meisjes op de 510 leerlingen. Aparte klassen maken is er uitgesloten, want in sommige richtingen vind je maar één meisje. "Stel dat ik het wel zou kunnen doen, dan nog lijkt het me niet zinvol", zegt directrice Mania Van der Cam. Voor haar draait alles om twee dingen: waken over haar meisjes en hen weerbaar maken. "Dat jongens onstuimiger zijn, weten we. We zorgen ervoor dat de meisjes nooit onbewaakt alleen tussen de jongens moeten lopen. Ik heb ook vrouwelijke leerkrachten aangetrokken, als vertrouwensfiguren."

Van der Cam legt haar meisjes - "straffe madammen, geen halve mannen" - ook extra in de watten. "Twee à drie keer per jaar organiseren we een meidenmoment: cupcakes bakken, elkaar stylen in de H&M. Zo leren de meisjes uit de verschillende richtingen elkaar beter kennen, en zoeken ze mekaar ook vaker op tijdens de pauze."

Rol van de ouders

Dat ze meisjes misloopt omdat ze niet naar het technische durven, gelooft Van der Cam niet. "Wel omdat ze het niet kennen. Want onbekend is onbemind." En daarin spelen ook de ouders een rol, stelt Willy Bombeek, woordvoerder van het katholiek onderwijs. "Vaak zijn het de ouders die terughoudend zijn om hun dochter naar het technische te laten gaan. 'Doe dat niet, meisje. Je zult daar niet thuishoren.' Het zit dikwijls gewoon tussen de oren."

Bange ouders, Lotte weet van vriendinnen dat ze bestaan. Maar zelf kreeg ze thuis alle steun. "Ze vinden dat ik moet doen waar ik goed in ben. Ze hebben gelijk. Veel meisjes zouden voor een mannelijke richting moeten durven kiezen. Dat is toch wat de economie nodig heeft."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234