Dinsdag 09/03/2021

Meisje (11) geplaatst bij volwassen patiënten

Een meisje van elf jaar oud is gedwongen opgenomen in een psychiatrische instelling voor volwassenen in Gent. 'Dit kan blijvende schade aanrichten.'

Wat doe je als je een suïcidaal meisje van 11 jaar oud op een dak ziet staan? In Eeklo, in het observatie- en behandelingscentrum De Waai, bleek het maandagavond een trieste realiteit. Het centrum dat jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen opvangt, zag zich genoodzaakt de hulpdiensten op te bellen. Ook het parket werd ingeschakeld. Samen beslisten ze om het meisje van het centrum naar de psychiatrische afdeling van het universitair ziekenhuis in Gent over te brengen. Een collocatie of gedwongen opname bleek daar na een onderzoek de beste piste.

Alleen: in het geval van een minderjarige is zo'n gedwongen opname een erg moeilijke piste. In de kinder- en jeugdpsychiatrie zijn er amper plaatsen voor hen voorzien. Het gevolg is dat het meisje in kwestie dinsdag in een afdeling voor volwassenen in crisis in het psychiatrisch centrum Dr. Guislain werd ondergebracht. Daar moet ze normaal nog tot volgende week maandag blijven.

Bij Dr. Guislain betreuren ze de situatie. "Dit is zeker niet de beste plaats voor haar", zegt algemeen directeur Marc Jans. Op de afdeling waar het meisje opgenomen is, verblijven volwassenen met ernstige psychische problemen zoals psychoses. "Het is zeker niet wenselijk om daar een minderjarige bij te plaatsen." Jans benadrukt dat er in het geval van een gedwongen opname geen keuze is. "Wij moeten het bevel van de rechter volgen."

Het centrum probeert nu zo snel als mogelijk een overplaatsing te regelen. In tussentijd krijgt het meisje extra aandacht en zal ze wellicht op de kinderafdeling van Guislain mogen verblijven. Jans: "Maar ook die is niet ideaal, want die afdeling is voorzien op jongeren met een mentale beperking. Het meisje in kwestie is normaal begaafd."

Rondvraag bij kinderpsychiaters en jeugdrechters leert dat de gedwongen opname van een elfjarige op een volwassen afdeling uitzonderlijk is. Niemand kan zich een gelijkaardig voorval herinneren. Verhalen over iets oudere jongeren, van pakweg 16 of 17 jaar, komen sneller naar boven.

Recente cijfers ontbreken. Een jaarverslag van de Vlaamse Zorginspectie leert wel dat in 2014 negentien gedwongen opnames van 0- tot 14-jarigen waren - zeven van hen kwamen terecht in een instelling waar men niet over een dienst voor kinder- en jeugdpsychiatrie beschikte. "Een belangrijke bezorgdheid", zegt de inspectie in het verslag. "Jongeren horen in principe thuis op diensten die hiervoor ingericht zijn."

Dat beaamt ook professor Dirk Van West, kinder- en jeugdpsychiater aan het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. Dat zo'n jong meisje op een volwassenenafdeling moet verblijven, noemt hij erg problematisch. Een omgeving en behandeling die niet afgestemd zijn op het ontwikkelingsniveau van een kind kunnen volgens hem traumatiserend zijn.

"Het hangt af van de draagkracht van het kind, maar er kan blijvende schade worden aangericht. Dit soort situaties moeten koste wat het kost vermeden worden."

Investeringen

Volgens Van West neemt het aantal gedwongen opnames onder de 18, althans in de provincie Antwerpen af. Toch pleit hij ervoor dat de overheid werk maakt van meer aangepaste, gesloten settings in de kinder- en jeugdpsychiatrie. "Zo kunnen degenen die gecolloqueerd worden, tenminste adequaat bijgestaan worden."

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) benadrukt de vele investeringen die ze de afgelopen jaren deed om de gaten in de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren op te vullen. Het afgelopen jaar maakte ze al 28 miljoen euro vrij voor onder meer de versterking van mobiele teams en crisisopvang. "Met deze aanpak hopen we schrijnende situaties te kunnen vermijden", aldus haar kabinet.

Dit artikel kwam tot stand met de hulp van experte Saskia Van Nieuwenhove.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234